Review: Fossilis

In Fossilis ga je als paleontoloog aan de slag om botten op te graven die je vervolgens kan gebruiken om dinosaurussen in elkaar te zetten.

Uitgever

Happy Meeple Games

45-60
minuten

€41
prijs

2-5
spelers

Speloverzicht

In Fossilis ga je als paleontoloog aan de slag om botten op te graven. Deze botten kan je vervolgens gebruiken om dinosaurus skeletten in elkaar te zetten!

Je kan in een beurt een aantal acties uitvoeren. Zo kan je bewegen op het opgravingsbord. Op dit bord kan je tegels duwen om zo opgravingen vrij te maken. Het materiaal wat hierbij van het bord afgeduwd wordt krijg je in je voorraad en kun je kaarten van kopen die je goede bonussen geven. Als je naast een vakje staat waarin botten zichtbaar zijn en je besluit ze op te graven pak je de pincet en peuter je het bot wat je wilt uit het gat. Met deze botten kun je dinosaurus skeletten gaan restaureren. Op elke dinosauruskaart staat hoeveel en welke botten je nodig hebt. Deze dino’s leveren je aan het einde veel punten op. Op elke dinosauruskaart staan ook icoontjes waarmee je sets kan maken die je nog meer punten opleveren. 

Het spel is verder opverdeeld in een aantal rondes. Een ronde is afgelopen als alle gips van een gebeurteniskaart is gepakt, de gebeurteniskaart wordt dan omgedraaid en uitgevoerd. Aan het einde van het spel krijg je onder andere punten voor je dinosauruskaarten en sets die je gemaakt hebt. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Fossilis is een uniek bordspel dat aardig in de buurt komt van echt speelgoed. Het is een thematisch spel met bijzondere componenten en unieke gameplay. Het spelen van Fossilis voelt echt als een activiteit in plaats van een bordspel. Met Fossilis ga je namelijk echt spelen. Een perfect momentje om je weer even kind te voelen!

Fossilis is een bijzonder bordspel dankzij de unieke elementen en de tevens unieke gameplay. De componenten in het spel zijn van goede kwaliteit en stellen zeker niet teleur. De kleine onderdelen zijn soms wat ‘fiddly’, maar alle componenten dragen bij aan de unieke spelervaring. Tuurlijk, een klein botje uit een klein vakje pakken met een mini pincet, kan lastig zijn, maar het is ook ontzettend leuk! Tijdens het spelen van Fossilis voel je je echt weer een kind dat enthousiast is over nieuw speelgoed. Het enige nadeel aan de componenten is het speelbord. Het speelbord is op een unieke manier opgebouwd en zelfs de set up is leuk, maar het heeft een nadeel. Tijdens het spelen is het namelijk lastig om te zien welke botten er in de kuiltjes liggen. Vooral met een grote tafel kan dit lastig zijn. Op dit kleine minpunt na zijn wij erg enthousiast over de productie en alle componenten. 

De gameplay van Fossilis is minstens even uniek als de componenten. Zoals eerder benoemd, voelt het spel echt als een activiteit. Het spel duurt dan ook wat lang, maar wij vermaken ons telkens prima. Het is een totaal andere ervaring dan dat wij gewend zijn bij bordspellen. Fossilis is daarom zeker uniek in zijn soort en biedt een prima set collection spel. De gameplay is leuk en tactisch en biedt naast de originaliteit ook genoeg uitdaging en diepgang. Je moet Fossilis een paar keer spelen om erachter te komen wat de beste manier is om punten te scoren. Wij kwamen er al snel achter dat het beter is om incomplete dinosauriërs te scoren, dan volledige. Het is namelijk best lastig om de botten te verzamelen. Vooral wanneer je voor de ‘duurdere’ dinosauriërs gaat die meer punten waard zijn, zul je er maar 2 of 3 kunnen scoren. Dit kun je zien als een kleine flaw in de gameplay, maar aan de andere kant kun je er wel op inspelen. 

Wij vinden Fossilis een bijzonder en uniek spel op meerdere vlakken. Niet alleen qua componenten en gameplay, maar zeker ook qua herspeelbaarheid. Het spel komt met maar liefst 6 mini uitbreidingen die het spel allemaal op hun eigen manier veranderen. Dit zorgt voor super veel herspeelbaarheid! Op deze manier kun je het spel voor langere tijd fris en uniek houden. Voor ons is dit alles zeker een reden om Fossilis nog lang in onze collectie te houden. Wij willen de wonderlijke wereld van Fossilis als paleontoloog en bordspelfan, nog zeker verder ontdekken!

Plus- en minpunten

+ Unieke componenten en gameplay
+ Erg thematisch
+ Voelt bijna als speelgoed voor volwassenen 
+ Super hoge herspeelbaarheid

– Componenten zijn fiddly
– Scoren van kaarten voelt wat uit balans

Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Happy Meeple Games.