Review: Fort

In Fort stap je weer in de kinderschoenen en zoals elk kind ga je vriendjes maken, pizza en speelgoed verzamelen en natuurlijk het coolste fort bouwen!

Uitgever

Leder Games

30
minuten

€27
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

Fort is een deckbuilding kaartspel. In Fort stap je weer in de kinderschoenen en zoals elk kind ga je vriendjes maken, pizza en speelgoed verzamelen en natuurlijk het coolste fort bouwen! Je bent in Fort niet alleen bezig met je eigen deck, maar je kan ook de andere speler volgen en zelfs vrienden stelen.

Iedere speler krijgt een eigen speelbord. Op dit bord staat een bepaald karakter waar 2 beste vrienden bij horen. Deze kaarten pak je uit de stapel en voeg je al aan je deck toe, daarnaast pak je nog 8 willekeurige kaarten om zo een startdeck van 10 kaarten te krijgen. In latere spellen kan je op een andere manier je deck aanvullen tot 10 kaarten, waardoor er nog meer tactiek in het spel komt. Naast het startdeck leg je ook nog een aantal ‘made up rules’ kaarten gedekt op tafel. Hiernaast leg je 3 open ‘perk’ kaarten. Ook leg je de resterende kinderen in een dichte stapel met 3 open kaarten er naast op tafel, dit vormt het aanbod. 

In Fort speel je steeds om de beurt. Een beurt bestaat steeds uit 5 fases. Aan het begin van het spel heb je al 5 kaarten uit je stapel in je hand genomen, dit doe je normaal aan het einde van een beurt. De fases zijn als volgt.

Fase 1: Opruimen

In deze fase leg je alle kaarten in de ‘yard’ af. Deze komen op je aflegstapel te liggen. In je eerste beurt heb je geen kaarten in de yard, waardoor je deze fase dus overslaat.

Fase 2: Spelen

Je mag nu 1 kaart spelen. Een kaart heeft een publieke en een privé actie. Je moet in ieder geval 1 van de 2 acties volledig kunnen gebruiken. De andere speler mag je publieke actie ‘volgen’ als hij een kaart van dezelfde soort af kan leggen. Die speler kopieert dan jouw publieke actie. Als er bij een actie + X staat, mag je de actie versterken met andere kaarten van dezelfde soort. Voor elk extra symbool wat je erbij legt voer je de actie nog een keer uit. Een speler die je volgt mag de actie niet versterken.

Kaarten kunnen je een aantal dingen opleveren. Je kan punten scoren, pizza’s of speelgoed krijgen, je fort level verhogen of kaarten uit het spel halen. Dit laatste kan je gebruiken om slechte kaarten uit je deck te halen.

Fase 3: Vriendjes maken

Tijdens deze fase moet je een kaart pakken en op je aflegstapel leggen. Je mag een kaart uit het aanbod pakken of uit de yard van de andere speler, zo steel je dus kaarten!

Fase 4: Afleggen

Nu leg je alle gespeelde kaarten, toegevoegde kaarten en beste vrienden af. De kaarten die overblijven leg je in je yard en kunnen gestolen worden door een andere speler in zijn beurt.

Fase 5: Aanvullen

Je trekt, zoals gebruikelijk in deckbuilders, 5 kaarten van je trekstapel. Als deze leeg is schud je je aflegstapel om zo een nieuwe trekstapel te vormen. Dit is de enige fase in Fort waarin je kaarten trekt.

Er zijn verschillende manieren om het spel te winnen. De voornaamste manier van punten scoren is het verbeteren van je fort. Op je spelersbord is het fort level aangegeven. Dit fort level kan je steeds verbeteren om nieuwe bonussen vrij te spelen. Om het fort level te verbeteren heb je pizza’s en speelgoed nodig. Deze krijg je natuurlijk van gespeelde kaarten. Je kan maar 4 pizza’s en 4 speelgoed kwijt in je voorraad. Er zijn ook kaarten waarmee je pizza’s of speelgoed naar je rugzak kan verplaatsen. Hoe hoger je fort level, hoe meer je rugzak kan dragen. Om je fort naar level 1 te verbeteren moet je 2 pizza’s of speelgoed naar keuze inleveren. Op level 1 mag je een made-up rule pakken die je aan het eind van het spel punten oplevert. Op level 2 mag je een perk pakken die je direct of tijdens het spel een bonus geeft. 

Het spel eindigt als een speler 25 punten heeft, het laatste fort level bereikt of het park deck op is. Als je als eerste het laatste fort level bereikt krijg je het macaroni sculptuur. Je telt alle punten bij elkaar op en degene met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Fort is een leuke, simpele, maar tactische deckbuilder, die ook wat nieuwe elementen toevoegt. Wij vinden het tof dat je nog steeds bezig bent met het spel ook al is het niet jouw beurt. Door de volgactie en het stelen van kaarten is er een hoop interactie aanwezig in het spel. Je wilt ook steeds de eerste zijn die zijn fort verbetert omdat je dan de eerste keus in perk- en made-up rule kaarten hebt. Dit laatste voegt ook een soort race element aan het spel toe wat het extra spannend maakt. 

De art is, zoals we van Leder Games gewend zijn, geweldig. De getekende stijl doet ons denken aan cartoons uit onze jeugd. Het ziet er wel kinderlijk uit, maar op een grappige manier. Het thema draagt ook bij aan de acties die je uit kan voeren, zoals het volgen en kopiëren van andere kinderen en het verzamelen van speelgoed en pizza’s. Het thema is goed verwerkt in de gameplay en de acties spreken daardoor voor zich. 

Omdat Fort erg simpel is, biedt het voor sommige mensen misschien wat weinig diepgang. Je kan in de basis maar een aantal dingen doen met je kaarten, namelijk punten of goederen verzamelen. Natuurlijk zit er wel een tactiek achter het maken van je deck en het combineren van kaarten, maar de basis blijft simpel. Door de made-up rules en perks wordt er wel wat herspeelbaarheid toegevoegd, wat echt nodig is. Naast dat het spel erg simpel is biedt Fort wel vernieuwing tussen de bestaande deckbuilding spellen. Fort speel je echt anders dan de meeste deckbuilders. Dit zorgt er voor dat Fort ook voor ervaren spelers interessant is om te spelen. Na verloop van tijd kan het inderdaad zo zijn dat ervaren spelers wat diepgang gaan missen. Gelukkig heeft Leder Games hier recent al een oplossing voor bedacht! Er komt namelijk een nieuwe uitbreiding, namelijk Cats & Dogs. Wij zijn erg benieuwd wat voor nieuws deze uitbreiding toevoegt. 

Als je op zoek bent naar een wat makkelijkere deckbuilder met een leuk thema dan is dit het spel voor jou! Wij zullen het zeker nog vaker gaan spelen. Wij zijn gek op deckbuilders en Fort brengt voor ons altijd weer wat variatie aan tafel. 

Spelen met 2 spelers

Wij vinden Fort met 2 spelers erg leuk en het speelt ook lekker snel door. We zijn heel benieuwd hoe het met meerdere spelers speelt aangezien er dan meerdere yards zijn waar je kaarten uit kan pakken. Dit geeft je net wat meer mogelijkheden.

 Plus- en minpunten

+ Leuk thema
+ Veel interactie
+ Nieuwe twist op deckbuilding

– Relatief weinig diepgang

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Leder Games.