Review: Fleet The Dice Game

In Fleet: The Dice Game stap je op je vissersboot, vang je zoveel mogelijk vissen en ontwikkel je een bruisende haven.

Uitgever

Eagle-Gryphon Games

40
minuten

€27
prijs

1-4
spelers

Speluitleg

In Fleet: The Dice Game stap je op een vissersboot, ga je vissen vangen en ontwikkel je een bruisende haven!

Alle spelers krijgen in Fleet 2 scorevellen. Op deze vellen kan je vakjes afstrepen. Bij de meeste velden mag je alleen vakjes van boven naar beneden afstrepen. Bij het afstrepen van vakjes kan je bonussen vrijspelen waarmee je nog sneller vakjes af kan strepen! Hebben we de aandacht van de fans van kettingreacties al getrokken? Die zijn er namelijk erg veel in Fleet! 

Aan het begin van het spel mag je een bootdobbelsteen rollen en alvast 3 vakjes in die categorie afstrepen. Fleet speelt zich af over 10 rondes die elk zijn verdeeld in 2 fases, de boot fase en de dorpsfase. 

In de bootfase rol je de bootdobbelstenen. De startspeler mag als eerste een dobbelsteen uitkiezen en een vakje in deze categorie afkruisen. Mogelijke categorieën zijn garnalen, kabeljauw, kreeft, zwaardvis, oesters en 3 munten. Alle volgende spelers mogen ook een dobbelsteen uitkiezen. Er blijft 1 dobbelsteen over die alle spelers mogen gebruiken. Als je een vakje afkruist met een bonus ernaast, mag je die bonus direct uitvoeren. Een bonus kan bijvoorbeeld zijn dat je een boot mag uit laten varen. Na de bootfase krijg je inkomen, dit houdt je bij onderaan het linkervel. Geld wat je verdient kruis je af onderaan het rechtervel.

Elke even ronde is er een visfase. Alle actieve boten in je vloot vangen nu vissen, daarom kleur je in elke uitgestuurde boot een vis in. Vissen zijn aan het einde van het spel punten waard.

In de dorpsfase rol je voornamelijk dorpsdobbelstenen. Hier zit ook nog 1 bootdobbelsteen in. Net als in de bootfase, heeft de startspeler de eerste keuze. In het dorp heb je 3 categorieën, namelijk de haven, markt en werf. Als je een dobbelsteen in een bepaalde categorie pakt mag je daarin weer een vakje afkruisen. In het dorp kan je permanente bonussen vrijspelen, zoals extra boten, extra inkomen of overwinningspunten. Bij de markt kan je je vis verkopen voor munten. 

Op het geldspoor, maar ook op andere plekken, kan je sterren vrijspelen. Als je een ster afkruist mag je direct ook een ander veld naar keuze afkruisen. Na 10 rondes ga je het aantal punten tellen. Op het linkervel is hier een handige tabel voor. Je krijgt onder andere punten voor vissen, gebouwen en licenties. Degene met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Wij zijn fan van roll&writes, vooral van roll&writes die veel uitdaging en diepgang bieden zoals Hadrian’s Wall. Nadat we gelezen hadden dat Fleet: The Dice Game iets weg heeft van Hadrian’s Wall kon het dan ook niet anders dan dat Fleet op ons verlanglijstje kwam. 

Fleet: The Dice Game is in de basis redelijk simpel en bevat duidelijke spelregels. Na het doorlezen van de spelregels konden we dan ook snel gaan spelen. Vergis je echter niet! De spelregels zijn simpel, maar goed worden in Fleet is nog een hele uitdaging. Er zijn ontzettend veel opties op je scorevel, vooral in de eerste potjes heb je geen idee waar je goed aan doet. Fleet is echt een spel wat je vaker moet spelen zodat je verschillende dingen kan uitproberen. Op die manier kom je er vanzelf achter welke strategie jou de meeste punten op gaat leveren! 

Het spel komt met 2 overzichtelijke scoreblokken met daarop simpel artwork dat goed aansluit bij het thema. Daarnaast bevat het spel verschillende gegraveerde dobbelstenen die er erg leuk uitzien! Het is zeker niet ons mooiste spel, maar er is zeker aan de details gedacht. Daarnaast is Fleet: The Dice Game zeker een spel dat zijn kracht haalt uit de gameplay. 

Fleet is namelijk een spel met ontzettend veel mogelijkheden. Wij herkennen dit van een van onze favoriete flip&writes, Hadrian’s Wall. In beide spellen heb je keuze uit ontzettend veel acties. Door vaker dezelfde actie te kiezen en vakjes af te kruisen, speel je steeds meer upgrades vrij. In Fleet ben je wel afhankelijk van dobbelstenen. Je kunt je spel zeker niet van te voren plannen. Dit betekent dat je op het moment zelf tactische keuzes moet maken. Dit kan soms vervelend zijn, vooral wanneer de dobbelstenen niet de uitkomsten laten zien die jij nodig hebt. Wij vinden het daarentegen ook wel een pluspunt. De onvoorspelbaarheid van de dobbelstenen houdt het spannend en zorgt er tevens voor dat ieder potje Fleet weer ander is. Je weet namelijk nooit wat je kunt verwachten. Misschien is jouw favoriete strategie het gebruiken van de garnaal, maar als je deze niet rolt dan wordt je gedwongen om voor een andere strategie te kiezen. Dit zorgt voor interessante potjes! 

In Fleet: The Dice Game kun je veel kettingreacties krijgen en combo’s maken. Door een bepaald vakje af te kruisen kan je weer een hele hoop andere vakjes aankruisen. Dit is in meerdere roll&writes een ding, maar in Fleet komt het erg goed naar voren. Als je hiervan houdt is dit spel zeker een aanrader. De kettingreacties in Fleet geven erg veel voldoening. Het zijn er soms wel zoveel dat je echt moet blijven opletten. Daarnaast duurt Fleet in tegenstelling tot andere roll&writes best lang. Dit zorgt ervoor dat Fleet misschien niet de roll&write is die je er op ieder moment van de dag bij pakt om even snel te spelen. Onze voorkeur gaat daarom vaak uit naar andere roll&writes. Maar als je van uitdagende roll&writes houdt dan is Fleet zeker een mooie toevoeging aan je collectie!

Spelen met 2 spelers

Fleet: The Dice Game is erg leuk met 2 spelers. Je kan vrijwel tegelijk spelen, waardoor je niet lang op de ander hoeft te wachten. Ook kan je net iets beter in de gaten houden waar je tegenspeler mee bezig is hem of haar proberen dwars te zitten. In een spel met 4 spelers zal je wat meer met jezelf bezig zijn. 

Plus- en minpunten

+ Goed gebalanceerd
+ Strak en duidelijk
+ Mooie gegraveerde dobbelstenen
+ Meerdere strategieën mogelijk 

– Niet spectaculair
– Voelt na veel spelen steeds hetzelfde
– Duurt lang voor een roll&write