Review: Fika

In Fika ben je eigenaar van een café en probeer je de concurrent te slim af te zijn door de kaarten op de beste manier in je café te plaatsen!

Uitgever

Gam’inBIZ

20
minuten

€13
prijs

2
spelers

Speloverzicht

In Fika ga je de concurrentie aan met het café aan de overkant. Je legt kaarten tactisch neer in je eigen café en probeert daarmee de overkant te beïnvloeden.

Je begint het spel met je eigen café en een aantal kaarten op je hand. Op deze kaarten staan lekkernijen die genummerd zijn en bijbehorende acties en scoremogelijkheden hebben. Aan het begin van een beurt speel je allebei een gesloten kaart. Daarna draai je deze om en mag de speler met het hoogste nummer als eerste een kaart in zijn café leggen. Kaarten hebben verschillende acties. De meeste acties laten je kaarten in de cafés ruilen met kaarten die ergens anders liggen. Doordat kaarten op een specifieke manier scoren kan je elkaar dus flink in de weg liggen.

Aan het einde van een ronde krijg je punten voor elke kaart die aan de voorwaarde voldoet. Een kaart kan bijvoorbeeld als voorwaarde hebben dat je buitenste kaarten de waarde 1 en 6 moeten hebben. Tel al deze punten bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint die ronde. De speler die vervolgens als eerste 2 rondes heeft gewonnen wint het spel!

Beoordeling

Fika is een prachtig, snel en makkelijk uit te leggen 2 speler spel. We kunnen wel alvast verklappen dat je elkaar in dit spel flink dwars gaat zitten. Bereid je dus voor op direct conflict in dit onschuldig uitziende spel!

De art en het thema van Fika zijn helemaal in ons straatje. Kaarten zijn mooi vormgegeven. Wij hadden uiteraard niet anders verwacht toen we de naam Beth Sobel zagen. Door de art krijg je zeker het gevoel van een Fika. Pak jij je kopje koffie (of thee) en een lekkere koek erbij? Pas wel even op dat je de kaarten niet vies maakt. Daar zijn ze veel te mooi voor! 😉

Fika is een vrij simpel spelletje qua regels. Je kan het dus snel uitleggen en je hebt het zo op tafel liggen. Denk daarbij echter niet dat het ook een makkelijk spel is. Je moet namelijk echt goed nadenken over wanneer je welke kaart speelt en hoe je de actie gebruikt. Je moet ook goed vooruit plannen omdat de laatste beurt natuurlijk heel belangrijk is voor de score. Tijdens je ontspannen fika moet je je hersens dus zeker af en toe flink laten kraken. Dat is zo leuk aan dit spel, er zit genoeg uitdaging in een klein doosje. 

Naast dat dit spel enorm tactisch is vinden wij dat er soms wel wat teveel geluk bij komt kijken. Het is namelijk heel belangrijk wat voor kaarten je raapt. Met sommige kaarten kun je vrij weinig terwijl je met de andere een hele goede ronde kan spelen. Ook komt het een beetje op geluk neer of je tegenstander in de laatste ronde jouw hele plan kan verstoren door kaarten te verwisselen. Dit geluk kan soms heel frustrerend zijn. Kun je slecht tegen je verlies? Zorg dan dat je genoeg tijd hebt om nog een potje te spelen voor een revanche! 

Fika is perfect voor fans van kleine kaartspellen met veel interactie. Het spel biedt genoeg uitdaging, ook voor de ervaren speler. Dankzij het prachtige artwork zal het spelletje bij veel mensen in het oog springen. Je moet echter wel van direct conflict houden, wil je Fika kunnen waarderen. Dit neemt niet weg dat Fika zeker de moeite waard is om te proberen! 

Plus- en minpunten

+ Compact en goedkoop
+ Super leuke art
+ Bijzonder tactisch

– Hoge geluksfactor
– Veel direct conflict

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Gam’inBIZ.