Review: Evergreen

In Evergreen ga je een prachtig ecosysteem bouwen door zaadjes te planten en bomen te groeien zodat deze elk seizoen het meeste zon vangen.

Uitgever

Horrible Guild

45
minuten

€50
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

In Evergreen ga je op je eigen bord een zo mooi mogelijk ecosysteem bouwen door zaadjes te planten en bomen te groeien zodat ze elk seizoen veel zon vangen.

Elk seizoen in evergreen is opgedeeld in een aantal rondes. Je begint elke ronde met het pakken van een kaart uit de markt. Op deze kaart staat aangegeven waar je een actie uit mag voeren. Je kan hierbij kiezen uit een aantal standaardacties, zoals zaadjes planten en bomen groeien. De kaart die je pakt geeft je ook nog een extra actie die je overal op het bord uit mag voeren. Elke keer als je een actie van een kaart uitvoert mag je deze ook opwaarderen, waardoor die acties in de toekomst sterker worden.

Aan het einde van elk seizoen krijg je punten voor al je bomen die zonlicht vangen. De zon staat elk seizoen ergens anders. Om te tellen welke bomen zonlicht vangen moet je kijken naar de zonnestralen die fictief van de zon af komen. Als een boom direct in de zon staat krijg je er punten voor. Een boom blokkeert de zon voor bomen die er 1 of 2 velden (afhankelijk van de boom) achter staan. Je moet er dus voor zorgen dat je genoeg afstand tussen je bomen hebt zodat ze allemaal zonlicht vangen. Hierdoor kan het zijn dat je een bepaald seizoen dus veel punten krijgt voor je bomen, maar dat ze in een ander seizoen juist veel blokkeren. 

Naast dat je aan het einde van elke ronde scoort, krijg je ook punten aan het einde van het spel. Je krijgt hierbij namelijk punten voor elk gekleurd gebied. Tijdens het pakken van kaarten blijft er altijd 1 kaart over die naar een voorraad gaat. Afhankelijk van het aantal symbolen dat dan bij die kleur ligt krijg je punten voor het aantal bomen in dat gekleurd gebied. Deze punten tel je bij je andere punten op en de speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Evergreen is een enorm tactisch spel waarbij je met een hoop dingen rekening moet houden. Soms zijn dit zoveel dingen dat met alles rekening houden geen optie meer is. Ons eerste spel hadden we ook het gevoel dat we niet heel tactisch konden spelen, maar naarmate meer potjes gespeeld te hebben ging dit steeds beter. Er zijn verschillende strategieën om te winnen. Zo kan je proberen zoveel mogelijk einde spel score te krijgen door bomen in gebieden te plaatsen waarvan er de meeste kaarten liggen. Maar je kan ook juist gaan voor maximale einde ronde score, of natuurlijk allebei (dit lukte ons tot dusver nog niet).

Het opwaarderen van acties geeft het spel ook een gevoel van vooruitgang en dat je naarmate het spel vordert steeds meer kan met je acties. Het wordt dan ook gelijk nog moeilijker om alles goed neer te zetten. Wij hebben al een hoop potjes gehad waarbij we dachten alles op een efficiënte manier neer te hebben gezet, maar dat je er na een paar seizoenen toch achter komt dat het niet helemaal werkt.

Thematisch zit het spel goed in elkaar. Natuurlijk beweegt de zon in het echt niet elk seizoen, maar de manier waarop bomen zon vangen en blokkeren voor andere bomen is wel logisch. Veel mensen herkennen dit thema uit het spel Photosynthesis, alhoewel wij dit nooit gespeeld hebben snappen we de overeenkomsten. De art op de kaarten ziet er mooi uit, maar de witte art op het bord is niet helemal onze stijl. Dit lijkt een beetje op art die nog niet af was. 

Overall zijn wij heel enthousiast over Evergreen. Het is het niet een spel wat wij elke dag op tafel zouden leggen of meerdere keren achter elkaar zouden spelen, maar zeker wel een die we nog vaker gaan spelen! Als je van abstracte puzzels houdt is dit een mooie toevoeging aan je collectie.

Plus- en minpunten

+ Veel verschillende scoremogelijkheden
+ Mooie art op de kaarten
+ Enorm tactische gameplay

– Soms voelt het alsof je met teveel rekening moet houden

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Horrible Guild.