Uitgever
Starling Games
60
minuten
€70
prijs
1-4
spelers

Speloverzicht
Everdell is een worker-placement waarbij kaarten ook een belangrijke rol spelen. In Everdell zet je steeds workers neer om bouwmaterialen of andere bonussen te verzamelen. Met deze bouwmaterialen kan je kaarten aan je stad toevoegen om zo punten te scoren.
Everdell is opgedeeld in 4 seizoenen, dus 4 rondes. In een ronde kan je beurten nemen tot je geen acties meer kan of wilt nemen. Je hebt in een beurt in Everdell de keuze uit 3 verschillende acties. Je kan een worker plaatsen, een kaart spelen of je voorbereiden op het volgende seizen. Met workers kan je een hoop acties uitvoeren, zoals bouwmaterialen verzamelen, kaarten pakken of evenementen organiseren. Deze evenementen leveren je bonussen op aan het einde van het spel. Kaarten zijn boswezens of gebouwen die je in je stad kan spelen, mits je de benodigde materialen hebt. Elk gebouw heeft een bijbehorend boswezen die je gratis mag spelen als je het gebouw al in je stad hebt liggen. Een boswezen kost dus alleen iets als je het speelt zonder dat je het bijbehorende gebouw in je stad hebt liggen.
Na elk seizoen ontvang je extra workers voor het volgende seizoen. Ook kan het zijn dat je bepaalde productiekaarten in je stad hebt liggen waar je materialen van krijgt. Elk seizoen stuur je je workers dus op pad en leg je gebouwen en wezens in je stad. Aan het einde van het 4e seizoen tel je al je punten bij elkaar op. Dit zijn punten voor kaarten, evenementen, etc. De speler met de meeste punten wint het spel!


Beoordeling
Everdell is zeker een spel met een WOW-factor. Het thema, de componenten en de artwork is prachtig. De 3D boom maakt het dan ook nog helemaal af. Als je het nog mooier wilt maken, kan je ook upgrades kopen, zoals voorraadbakjes! Niet iedereen is het er mee eens dat de boom een handige toevoeging is, maar je kan deze natuurlijk ook gewoon weglaten en de kaarten en workers los naast het bord neerzetten.
Als je al eerder worker-placement spellen hebt gespeeld, is dit spel niet moeilijk om te leren. De regels staan duidelijk uitgelegd en je zult dan ook vrij snel aan je eerste spelletje kunnen beginnen. Tijdens het eerste spelletje ken je alle combinaties nog niet en zal je het waarschijnlijk nog niet het beste kunnen spelen. Dit maakt het wel een spel wat je goed kan leren en waar je steeds beter in kan worden.
Wij vinden het leuk dat Everdell is opgedeeld in seizoenen, daardoor probeer je steeds het maximale uit een beurt te halen. Ook geeft het je de mogelijkheid om tijdens de eerste seizoenen op te bouwen met het gelimiteerde aantal workers wat je dan hebt en de voordelen hiervan in de latere seizoenen te gebruiken. Helaas ben je daardoor wel heel erg afhankelijk van de startkaarten die je krijgt. Je moet in de eerste rondes vrij veel geluk hebben wil je goed op kunnen bouwen voor de latere rondes. Voor ons voelde dit soms een beetje oneerlijk omdat je tegenspeler al een goede ‘engine’ had gebouwd terwijl jij nog maar 2 gebouwen in je dorp had liggen.
Everdell is een spel wat niet heel veel interactie heeft. Je bent vooral met je eigen stad bezig. Er is zeker wel aan gedacht, omdat er ook kaarten in het spel zitten waarmee je de tegenstander dwars kan zitten. Zo is er een boswezen die je in de stad van de tegenstander mag leggen en minpunten geeft. Doordat je sommige locaties maar 1x mag bezoeken is het zeker wel van belang wat je medespelers doen. De mindere mate van interactie stoort ons hierbij niet.
De weide is in Everdell een soort gedeelde extra hand. Alle spelers kunnen hier namelijk zo kaarten uit spelen, een vrij uniek en leuk mechanisme. Dit geeft je net iets meer opties dat je alleen je eigen kaarten hebt en je kan er ook andere spelers mee dwars zitten. Het enige nadeel hieraan is dat er niet een standaard manier is om de weide te verversen. Als er geen goede kaarten voor jou in de weide liggen ben je afhankelijk van andere spelers die er kaarten uit pakken. Zeker in een spel met 2 spelers kan dit soms vervelend zijn als je beide geen kaarten uit de weide nodig hebt. Het spel kan dan soms best stuk lopen.
Elk spelletje Everdell voelt heel anders aan, je moet namelijk werken met wat je in je stad hebt liggen. Daardoor kan het soms zijn dat je veel evenementen kan organiseren, maar dat je de andere keer juist speelt voor veel punten aan het einde van het spel. Een strategie kan je dus niet echt gebruiken, omdat de mogelijkheden steeds anders zijn. De herspeelbaarheid van Everdell ligt in die zin dus erg hoog. Na een tijdje heb je alle kaarten gezien en weet je wat er ongeveer mogelijk is. Op dat moment wordt Everdell meer een spel wat je zo nu en dan uit de kast pakt in plaats van een spel wat je elke dag speelt. Wij vinden dat niet erg en vinden Everdell daarom ook een must-have in je collectie. Wij zijn erg benieuwd naar de uitbreidingen en of deze het spel net die extra diepgang kunnen bieden.

Plus- en minpunten
+ Prachtig thema
+ Mooie componenten
+ Elk spel voelt heel anders
– Je kan aan het begin zover achterlopen dat je niet meer terug kan komen
– Geen manier om de weide te verversen