Review: Escape Quests

In deze 2 gloednieuwe Escape Quests baan je je al puzzelend een weg door de catacomben van Ascalons Fury of de tempel van Itzamna's Eye!

Uitgever

Jumbo Games

90-120
minuten

€20
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

In de gloednieuwe Escape Quests van Jumbo baan je je al puzzelend een weg door verschillende raadsels en opdrachten. In The Beginning: Ascalons Fury daal je als uitdaging af naar de doolhofachtige catacomben en probeer je de uitgang te vinden. In Itzamna’s eye ga je op zoek naar een legendarisch juweel dat verstopt zit in een tempel.

Beide Escape Quests zitten eigenlijk hetzelfde in elkaar. Je begint met het maken van de grote puzzel. Tijdens het maken van de puzzel kan je het verhaal lezen. Als de grote puzzel af is mag je de eerste envelop openen waar je verschillende raadsels te wachten staan. Met het logboek kan je deze raadsels oplossen. In de meeste enveloppen zitten extra mini puzzels die in de grote puzzel passen. Als je op een gegeven moment alle raadsels en puzzels opgelost hebt kan je deze omdraaien om te  controleren of je het goed hebt gedaan.

Beoordeling

Wij waren enorm verrast toen we op Spellenspektakel zagen dat Jumbo met een nieuwe lijn escape puzzels begon. Het thema van de doos sprak ons gelijk aan en we konden alvast een sneak preview zien van de puzzel en het verhaal. We waren erg enthousiast over de escape puzzel van Identity Games en daarom stonden we te springen om deze puzzels ook te spelen. Na het openen van de doos kan je gelijk beginnen met het in elkaar zetten van de grote puzzel. Tijdens het puzzelen heb je de tijd om het verhaal door te lezen waar je misschien ook wel links mee kan leggen. Wij vinden het erg leuk om dat verhaal mee te krijgen als je aan het puzzelen bent, dat versterkt het thema enorm. Als je hier niet van houdt en gewoon raadsels op wilt lossen kan je het ook achterwege laten, het is namelijk ook te spelen zonder het verhaal te lezen.

Als je de grote puzzel af hebt mag je de eerste envelop open maken. In enveloppen kunnen raadsels, voorwerpen en mini puzzels zitten. De mini puzzels leg je in de grote puzzels en kan je gebruiken om raadsels mee op te lossen. Het kan ook zo zijn dat je juist raadsels op moet lossen om de goede stand en locatie van de puzzel te vinden! Bij Ascalons Fury was het ons niet helemaal duidelijk hoe we de locatie goed konden vinden waardoor we de schijven op de verkeerde locatie hadden liggen. We hadden daarna de raadsels wel goed, maar die komen dan ook fout uit omdat de puzzels al verkeerd lagen. De reden kunnen we niet verklappen, omdat we dan een deel van de oplossing geven. Wat ons betreft had dit iets duidelijker gemaakt kunnen worden.

De raadsels zijn zeker uitdagend en je moet goed nadenken en vooral goed kijken, maar ze zijn ook zeker niet onmogelijk. We raden je wel aan om dit niet in je eentje te gaan spelen, maar dat is eigenlijk bij elke escape room zo. Het kan namelijk gebeuren dat je vastloopt en een andere speler een frisse kijk kan geven. Als je toch vastloopt kan je altijd hintkaarten gebruiken of als het dan nog niet lukt de walktrough vinden op de website van House of Treasure. Ook kan je op deze websites printables vinden zodat je het spel nog een keer kan spelen als je geschreven hebt op de spelonderdelen.

Helaas kan je elke Escape Quest maar 1 keer spelen, je weet daarna namelijk alle antwoorden al. Als je niet op de spelonderdelen geschreven hebt kan je ze weer terug in de juiste enveloppen doen en ze doorgeven aan vrienden of familie. Wij vinden het daarbij een leuke traditie om steeds de namen van de spelers in de doos te stoppen en hoe lang je er over hebt gedaan. Zo hebben andere mensen er ook nog plezier van! Als je dan kijkt naar de prijs van ongeveer 20 euro, biedt dit spel jou en andere mensen enorm veel speelplezier.

Natuurlijk kan je bordspel versies van escape rooms nooit vergelijken met echte escape rooms. Het is altijd moeilijk om in te schatten wanneer je hints nodig hebt en hoe moeilijk je de escape room moet maken. Sommige spelers zien het antwoord gelijk terwijl andere spelers er een kwartier voor nodig hebben. Toch vinden wij dat deze Escape Quests aardig in de buurt komen van de real deal. Als je van puzzelen en escape rooms houdt, is dit zeker een aanrader! Begin bij Ascalons Fury en speel daarna Itzamna’s Eye, deze twee volgen elkaar namelijk op! We kunnen nu al niet wachten op het volgende deel! 

Plus- en minpunten

+ Mooi verhaal met goed doorgevoerd thema
+ Geen spelregels, je begint zo met spelen
+ Uitdagende raadsels

– Sommige hints zijn niet heel duidelijk waardoor je fouten kan maken

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Jumbo Games.