Review: Earth

Ontdek de wonderen van de natuur in Earth! Bouw je eigen unieke ecosysteem in deze uitdagende engine builder.

Uitgever

Inside Up Games

45-90
minuten

€50
prijs

1-5
spelers

Speloverzicht

In Earth ga je aan de slag om je eigen ecosysteem te bouwen. Naarmate je je ecosysteem meer ontwikkelt krijg je steeds meer manieren om punten te scoren en je ecosysteem uit te laten groeien tot een prachtig natuurgebied!

Iedere speler begint het spel met een eigen tableau waarop je persoonlijke eiland, ecosysteem en klimaatkaarten hebt liggen. Deze kaarten bepalen je startgrondstoffen en geven je bepaalde bonussen. Je begint altijd met een aantal Earth kaarten in je hand. Deze kan je later in je tableau gaan spelen.

Tijdens je beurt mag je altijd kiezen uit een van de 4 mogelijke acties. Elke actie geeft je een andere bonus. Voorbeelden hiervan zijn: kaarten in je tableau spelen, kaarten pakken, grond (soort geld) pakken, bomen groeien of stekjes pakken. De belangrijkste actie hierbij is wel kaarten in je eigen tableau spelen. Hiervoor moet je vaak grond betalen en dan mag je de kaart ergens in je tableau spelen. Naast dat jij de actie uit mag voeren mogen alle andere spelers ook een zwakkere variant van de actie uitvoeren, namelijk de actie die onderin het vakje staat. Zo mag je als actieve speler bijvoorbeeld 2 kaarten planten en nog kaarten pakken, maar als passieve speler mag je 1 kaart planten of een kaart pakken.

Op elke actie staat aangegeven welke kleur kaart je mag activeren na het gebruiken van die actie. Bij de ‘planten’ actie mag je bijvoorbeeld alle groene kaarten in je tableau activeren, van linksboven naar rechtsonder. Als je geen groene kaarten hebt doe je niks. Op deze manier kan je dus een soort ‘engine’ gaan bouwen omdat je steeds meer van zulke acties kan activeren.

Als een van de spelers het tableau vol heeft liggen zijn alle spelers tot de startspeler nog aan de beurt. Hierna eindigt het spel en tel je alle punten bij elkaar op. Dit zijn bijvoorbeeld punten van je kaarten, maar ook voor bomen op kaarten en voor stekjes (de groene blokjes). De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Earth is een prachtig bordspel met een bijzonder mooi natuurthema. Dit engine building bordspel is perfect voor fans van Wingspan en Ark Nova. Omdat het spel relatief simpel te leren is, zal Earth bij een brede groep bordspelspelers in de smaak vallen!

Zoals hierboven al gezegd zijn de regels van Earth relatief simpel te leren. Met een handig uitlegfilmpje heb je de basis van het spel zo onder de knie. Daarbij komt dat het spel een speciale beginners variant bevat. Deze speel je de eerste paar keer om de basics van het spel onder de knie te krijgen. Zodra je het spel vlot kunt spelen, kun je verder met het ‘echte’ spel. Wij raden zeker aan om de beginners variant minstens een keer te spelen zodat je het spel goed doorkrijgt.

Earth is niet moeilijk, maar je moet wel even goed opletten. Het spel bevat vier hoofd acties, maar komt ook met honderden kaarten waarop allemaal symbooltjes staan. Die symbolen moet je even leren, maar gelukkig staan ze ook allemaal uitgelegd op je spelersbordje. Daarnaast kun je in Earth op ontzettend veel manieren punten scoren. Bijna alle kaarten leveren je op een andere manier punten op. De eerste paar keer dat je speelt, zul je nog geen idee hebben wat goed is. Dit kan wat overweldigend zijn, maar geen zorgen. Probeer de eerste potjes gewoon te doen wat goed voelt. Je leert vanzelf wat goed werkt en hoe je de beste engine kan bouwen. 

De eerste paar potjes komt Earth wat ons betreft niet volledig tot zijn recht. Dit spel straalt wanneer het je lukt om een goede engine te bouwen. Daar heb je nou eenmaal even wat oefening voor nodig. Speel daarom zeker eerst een keertje de beginners variant voordat je aan het ‘echte’ spel begint. Geloof ons: het wordt steeds leuker!

Een van onze favorieten elementen aan Earth is het feit dat je nooit lang op je beurt hoeft te wachten. Iedereen mag tijdens de actie van de andere speler namelijk ook een actie uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat er weinig tot geen downtime is en dat je lekker door kunt spelen. Daarnaast voegt dit element natuurlijk ontzettend veel tactische keuzes toe. Want, jouw actie kan ook goed zijn voor je tegenstander! Dit zorgt ervoor dat je best met veel dingen rekening moet houden, maar naarmate je vaker speelt gaat dit echt vanzelf.

Wij zouden Earth zeker aanraden voor fans van engine builders en spellen met het natuurthema. Het spel is relatief makkelijk te leren, maar biedt erg veel speelplezier en uitdaging. Een mooie toevoeging aan je collectie!

Plus- en minpunten

+ Relatief makkelijk te leren dankzij beginners variant
+ Prachtig spel
+ Iedereen mag tegelijkertijd acties uitvoeren dus je hebt bijna geen downtime

– Kan de eerste paar keer overweldigend zijn

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Inside Up Games!