Uitgever
Dire Wolf
60-120
minuten
€50
prijs
1-4
spelers

Speloverzicht
In Dune: Imperium ga je strijden om de controle over Arrakis. Een belangrijke planeet waar je waardevolle grondstoffen op kan krijgen. Door kaarten uit je deck te spelen en workers op het speelveld in te zetten probeer je zo snel en zo veel mogelijk overwinningspunten te verzamelen.
Aan het begin van het spel kiest elke speler een ‘Huis’. Dit huis geeft je een bepaalde passieve kracht en een ringkracht die je kan activeren bij het spelen van een bepaalde kaart. Ook krijgt iedereen hetzelfde starter deck en 2 ‘agents’, oftewel workers. Een ronde bestaat uit een aantal fases. Je begint altijd eerst met 5 kaarten van je trekstapel pakken. In de eerste fase mag je steeds om de beurt je agents in gaan zetten om plekken op het speelbord te bezoeken. Op je kaarten staan symbolen die overeenkomen met velden op het speelbord. Speel je een kaart met het overeenkomende symbool, dan mag je een agent naar die plek sturen. Het kan ook voorkomen dat je naast het symbool nog moet betalen. Na het bezoeken van een locatie krijg je de beloning(en) die bij die locatie horen. Beloningen die je kan krijgen zijn bijvoorbeeld spice, geld, overwinningspunten, legers en reputatie.
Met spice en geld kan je voornamelijk andere acties doen, zoals een extra worker kopen. Door locaties bij een van de 4 facties te bezoeken of soms als beloning vergroot je ook je reputatie bij die factie. Hiermee kan je weer overwinningspunten krijgen die je natuurlijk nodig hebt om te winnen. Op sommige locaties kan je legers kan je vanuit je voorraad in je reserves plaatsen. Als je de juiste locatie bezoekt kan je vervolgens legers inzetten in de oorlog. Een oorlog vindt later in een ronde plaats.
Als je geen agents meer kan of wilt inzetten moet je een ‘reveal’ actie doen. Hierbij speel je al je kaarten die je nog in je hand hebt en krijg je de de onderste bonus. Met invloed op deze kaarten kan je extra kaarten kopen die je op je aflegstapel legt. Nadat iedereen een reveal fase heeft gedaan begint de oorlog. Je telt al je ‘oorlogspunten’ bij elkaar op (van ingezette legers tot bonussen op kaarten) en de speler met het meeste hiervan wint de oorlog en krijgt de beste beloning.
Het spel is afgelopen als iemand aan het einde van een ronde meer dan 10 overwinningspunten heeft of als de oorlogsstapel op is. Je telt dan je einde spel punten nog bij je punten op en de speler met de meeste punten wint het spel!


Beoordeling
Dune Imperium is een bekend bordspel dat hoog in de BGG rankings staat en dat vaak vergeleken wordt met één van onze favoriete spellen, namelijk Arnak. Onze verwachtingen voor Dune Imperium waren dan ook hoog. Hoge verwachtingen kunnen niet altijd waargemaakt worden. Helaas was dat voor ons bij Dune het geval.
Dune combineert net als Arnak deckbuilding met worker placement. Dit is een combinatie van mechanismen die wij erg leuk vinden. Dit is goed doorgevoerd in het spel en zorgt voor interessante keuzes. Het spel is logisch en thematisch als je bekend bent met het Dune universe. Als dit universe nog onbekend voor je is, dan zal het spel wellicht wat raar en abstract aanvoelen. Wij hebben de film gezien en zelfs wij vonden het spel qua thema niet mega sterk. Wanneer je groot fan bent van Dune, is dit wellicht anders.
De regels zijn op zich duidelijk en na een paar rondes speelt het spel redelijk vlot weg. Het duurt even voordat het spel echt op gang komt. Hier komt ook een flinke dosis geluk bij kijken. Krijg jij niet de goede kaarten te pakken of blokkeert je tegenstander telkens de actie die je nodig hebt? Dan kun je jezelf snel flink in de nesten werken. Het is op dat punt lastig om hier nog uit te komen als je geen geluk hebt. Bij ons zorgde dit behoorlijk vaak voor frustratie. In een aantal potjes wist één van ons al ver voor het einde dat winnen onmogelijk was. Het voelt niet heel vermakelijk om dan nog een half uur te moeten spelen.
Op zich hoeft een hoge geluksfactor voor ons geen dealbreaker te zijn als het spel verder leuk is. Bij Dune vinden we het spelmechanisme erg leuk en is het thema goed doorgevoerd mits je thuis bent in het Dune universum. Helaas is Dune toch niet helemaal ons spel. Naast dat je het thema moet kunnen waarderen is een issue die wij met het spel hebben de hoge mate van direct conflict. Dit is een persoonlijke issue, aangezien wij er geen fan van zijn om elkaar teveel in de weg te zitten. Natuurlijk hoort dit er soms bij, maar in Dune is dit een groot onderdeel van het spel. Omdat dit echt belangrijk is om te winnen, kun je er niet omheen.
Iets waar wij vooraf bang voor waren, maar wat ons wel positief beviel is de automa die je gebruikt met 2 spelers. Dit is simpelweg een extra deck met kaarten en een setje extra workers. Dit zorgt voor wat meer uitdaging en interactie in het spel, zonder irritant te zijn. Dit is erg goed gedaan!
Een combinatie van verschillende factoren zorgt er in dit geval voor dat wij Arnak toch blijven verkiezen boven Dune Imperium. Wat het Dune universe betreft, houden wij het verder bij de films. Als je groot fan bent van Dune, tegen geluk kunt en het leuk vindt om je tegenstanders dwars te zitten, dan is Dune wel een aanrader. Laten we eerlijk zijn, deckbuilding en worker placement spellen zijn ontzettend leuk. Een extra spel met die mechanismen in je collectie is geen straf. Zeker niet als het thema je aanspreekt!

Plus- en minpunten
+ Leuk mechanisme
+ Veel interactie
+ Goede automa speler voor 2 spelers
– Hoge geluksfactor
– Veel direct conflict (moet je van houden)
– Thema komt niet over als je onbekend bent met het Dune universum
Ontvang bij Valhalla boardgames 10% korting op je hele bestelling met de kortingscode “SPELLENPLANK”.