Review: Draghan Once Upon a Dragon

Draghan is een coöperatief kaartspel waarin je als held op avontuur gaat in een mythisch koninkrijk. Kan jij de draak verslaan?

Uitgever

Jumping Turtle Games

20-40
minuten

€14
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Draghan is een coöperatief kaartspel waarin je als held op avontuur gaat en monsters gaat verslaan en het uiteindelijk op te nemen tegen de draak.

Aan het begin van het spel kiest iedereen een karakter. Deze karakters hebben allemaal andere vaardigheden. Elke ronde trek je steeds een locatiekaart van de stapel. De locatie die je omdraait kan een bepaald effect hebben. Zo kan je leven terugkrijgen of juist geld verliezen. Na het afhandelen van het effect trek je zoveel encounter kaarten als er spelers aan het spel meedoen. Dit kan uitrusting zijn, maar het kunnen ook vijandige monsters zijn. Als je deze monsters kan verslaan krijg je de uitrusting.

In plaats van een locatiekaart kan het zijn dat je een portaal omdraait. Als dit gebeurt kan je kiezen om naar het schaduwrijk te gaan. Je vervangt dan alle Draghan kaarten met deze schaduwkaarten. In dit schaduwrijk kan je de draak tegenkomen die je uiteindelijk moet verslaan om het spel te winnen, of verliezen!

Beoordeling

Draghan is een compact coöperatief kaartspel met een leuk thema. Het artwork ziet er grappig uit en is op een manier gedaan die je niet snel ziet op bord- en of kaartspellen. In eerste instantie spreekt de doos ons niet meteen aan, maar het artwork op de kaarten ziet er leuk uit en is thematisch. Op het eerste gezicht is Draghan dan ook geen spel dat we meteen uit de schappen zouden pakken in de spellenwinkel. Maar aangezien dit spel coöperatief is, trok het onze aandacht!

In Draghan moet je echt samenwerken om te winnen. Dit spel is eigenlijk niet te winnen als je niet samenwerkt. Heb je spelers in je team die goud en items alleen maar voor zichzelf willen houden? Dan zal het spel snel afgelopen zijn. Draghan straft dus af als je niet coöperatief speelt. Wij vinden het goed om te zien dat een spel dat coöperatief is, ook echt coöperatief is. 

Draghan is een makkelijk spelletje, perfect om met kinderen te spelen. Om deze reden vinden wij het nog leuker dat het coop is! Het is namelijk een ontzettend goede manier om jonge kinderen te introduceren met coöp spelletjes. Daarnaast kan het ook erg goed zijn om samenwerken te leren. Hoe leuk is het om dit spel met het hele gezin te spelen? Het thema is namelijk ook echt geschikt voor kinderen. Samen in een fantasierijke wereld probeer je het monster te verslaan. Wij kunnen ons goed voorstellen dat kinderen hiervoor graag aan tafel komen zitten.

Zelf hebben wij geen kinderen in onze omgeving om bordspellen mee te spelen. Wij hebben Draghan dan ook gewoon samen gespeeld. Voor ervaren bordspelspelers, is Draghan aan de simpele kant. Het is een leuk snel spelletje, maar ervaren spelers zullen toch meer genieten van een ander spel. Wij merkten dat het nog iets uitdagender is met 2 spelers, dan met maar spelers, maar ook dan is het zeker niet al te moeilijk. 

Wij zouden Draghan vooral aanraden aan mensen die graag met hun kinderen spelen. Kunnen jouw kinderen niet zo goed tegen hun verlies? Wil je gewoon een middagje gezellig samen spelen zonder verdrietige gezichten? Dan is Draghan een goede keuze voor jou!

Plus- en minpunten

+ Coöperatief
+ Spannend
+ Leuke artwork

– Leuker voor/met kinderen

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Jumping Turtle Games.