Review: Draftosaurus

In Draftosaurus ga je dinosauriërs verzamelen en in je dierentuin plaatsen om zo de meeste bezoekers aan te trekken!

Uitgever

Ankama

15
minuten

€19
prijs

2-5
spelers

Speloverzicht

Draftosaurus is zoals de naam al verklapt een drafting en set collection spel waarin je dinosauriërs in je dierentuin gaat plaatsen om zo de meeste bezoekers aan te trekken.

Aan het begin van een ronde trekken alle spelers 6 dino’s uit de buidel. Elke beurt mag je 1 dino uitkiezen en alle overgebleven dino’s aan je buur doorgeven. Hier mag je weer een dino uitkiezen totdat alle dino’s op zijn.

Er is ook een dobbelsteen in het spel die een speler mag rollen en daarna weer door moet geven. Op deze dobbelsteen staat een plaatsingseis. Dit betekent dat alle andere spelers een dino die beurt persé op een bepaald terrein moeten plaatsen, zoals bijvoorbeeld links of rechts van de rivier. De speler die de dobbelsteen rolt hoeft zich niet aan deze eis te houden.

Dino’s plaats je na het kiezen op een gebied, en elk gebied scoort op een andere manier. Zo krijg je bij het ene gebied steeds meer punten als je meer van dezelfde dino er in plaatst en het andere gebied geeft je punten voor verschillende dino’s. Er zijn ook gebieden waar je bijvoorbeeld punten krijgt als je de meeste dino’s hebt van de soort die je daar plaatst. Kortom, genoeg scoremogelijkheden!

Het spel is afgelopen na 2 rondes. Als het goed is heb je dan 12 dino’s geplaatst. Je telt alle punten bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint het spel. In plaats van de zomerkant is er ook nog een winterkant waardoor je nog 2 rondes aan het spel kan plakken en op een hele andere manier weer punten scoort voor je gebieden. 

Beoordeling

Draftosaurus is een van de eerste spellen die wij speelden op BoardGameArena. Dit vrolijke spel met schattige dinosaurussen is de reden dat wij vervolgens op BoardGameArena bleven hangen. En jawel, verslaafd raakte aan dit veel te leuke spelletje! Het kan dan ook niet anders dan dat we de fysieke versie van het bordspel aan onze collectie hebben toegevoegd. Nu kunnen we geniet van Draftosaurus op tafel!

Draftosaurus is een licht, gateway spel. Het is een vrolijk en simpel spel dat je binnen 5 minuten uitgelegd hebt. Dit spel zal snel in de categorie vallen van spellen die iedereen snapt en ook daadwerkelijk leuk vindt. Vindt iemand het niet leuk? Dan heeft diegene ook geluk. Een spelletje Draftosaurus speel je namelijk in ongeveer een kwartiertje. Super snel dus!

Persoonlijk vinden wij Draftosaurus aan de korte kant met 2 spelers. Met 2 spelers spelen we daarom bijna altijd de zomer- en winterkant van het spel. Daarmee duurt een spel net wat langer. Voor ons voelde een spel met alleen de zomerkant, niet als de moeite. Gelukkig biedt het spel hier zelf al een oplossing voor. Meer speelplezier en tijd is wat ons betreft bij Draftosaurus zeker welkom.

De eenvoud van Draftosaurus combineert mooi met de in onze ogen toch uitdagende gameplay. Je wil toch telkens je score verbeteren en jezelf naar de winst toe draften. Dit blijft vermakelijk, potje na potje. Het verbaasde ons ontzettend hoe goed Draftosaurus ons beviel, ook na talloze potjes online en met het fysieke bordspel. 

Draftosaurus is het perfecte, simpele spel om toe te voegen aan je collectie. Het spel blijft leuk, ook voor ervaren spelers, maar is tevens een perfect gateway spel voor beginners. Dit spel komt daarom altijd wel van pas! Neem je het mee op vakantie? Of leg je het op tafel tijdens je volgende spelletjesavond? Er zijn met Draftosaurus genoeg opties. Zelf vinden we dit spel zo leuk, dat we graag nog meer opties willen. Daarom staan de uitbreidingen van Draftosaurus al op onze wishlist! 

Plus- en minpunten

+  Vrolijk artwork
+ Simpele spelregels
+ Speelt vlot

– 2 speler variant is aan de korte kant

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Miniature Market.