Review: Doomlings

In Doomlings word je constant bekogeld met rampen terwijl jij je voor probeert te bereiden op het einde van de wereld.

Uitgever

Doomlings

20-45
minuten

€35
prijs

2-6
spelers

Speloverzicht

Doomlings is een kaartspel waarin je je voorbereid op het einde van de wereld door zo goed mogelijke kaarten te spelen. 

Je begint het spel met een aantal kaarten in je hand. Elke ronde kan iedere speler 1 kaart spelen die diegene voor zich neer legt. Op de kaarten staan bepaalde acties die je mag doen of punten die je scoort aan het einde van het spel. Aan het begin van elke ronde wordt er een evenementkaart omgedraaid. Hier staat een permanent effect op voor die ronde. Soms kan het ook zijn dat een catasrophe kaart omgedraaid wordt welke een negatief effect heeft voor iedereen. Als de 3e catastrophe kaart is omgedraaid eindigt het spel en gaat de wereld ten einde. Iedereen telt dan alle punten van alle kaarten die nog voor hem liggen bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Doomlings is een spel dat tijdens de Kickstarter campagne onze aandacht al trok. Vrolijke kleurtjes, grappig artwork.. en dan hadden we de gouden editie nog niet eens gezien! Sommige mensen zeiden zelfs al dat ze Doomlings beter vonden dan het populaire spel Exploding Kittens. Wij waren uiteraard benieuwd of wij het met die uitspraken eens zouden zijn!

Doomlings is een snel en grappig kaartspel dat we inderdaad zouden vergelijken met Exploding Kittens. Het is zeker geen serieus spel, maar toch biedt het tactische keuzes en op zich een uitdagende gameplay. Daarnaast speelt het spel snel en zit er voldoende actie in. Zo speel je regelmatig kaarten die je tegenstanders dwarszitten en kunnen er iedere ronde catastrofes tevoorschijn komen. Daarmee zorgt Doomlings ervoor dat je dit spel ook kunt spelen met mensen die hun aandacht niet lang bij een uitgebreid spel kunnen houden. Een potje Doomlings voelt maar kort, omdat er zoveel gebeurt. 

Wij moesten Doomlings een aantal keer spelen, voordat we echt goed doorhadden hoe je dit spel tactisch speelt. Dit staat ook in het spelregelboekje. Denk vooral de eerste paar keer niet teveel na over de kaarten, speel gewoon wat er leuk uitziet. Na een aantal potjes weet je wat belangrijke kaarten zijn en waar je op moet letten. Dan komt de tactiek om de hoek kijken. Het is wat ons betreft daarom wel een spel dat je even in de vingers moet krijgen.

Doomlings kan prima met 2 spelers gespeeld worden, maar wij vinden dat het beter tot zijn recht komt met meer spelers. Doomlings is een spel dat veel take that en pest elementen bevat, wij vinden dit altijd leuker met meerdere spelers. Doomlings is daarmee een uitermate geschikt spel om te spelen tijdens een avondje met vrienden. 

Al met al vinden wij Doomlings een grappig kaartspel. Dankzij de uitbreidingen die bij de gouden editie zitten, heeft het spel een hoop variatie en herspeelbaarheid. Speel jij met je vrienden vaak spelletjes zoals Exploding Kittens? Dan zal je veel plezier hebben met Doomlings en zal dit kaartspel vaak op tafel komen. Persoonlijk vinden wij Doomlings niet beter dan Exploding Kittens, maar het is zeker een erg leuk spel in hetzelfde genre. Hou je van dit soort kaartspellen? Dan is Doomlings een dikke vette tip! 

Plus- en minpunten

+ Snel en simpel
+ Leuke art
+ Superveel variatie in kaarten

– Je moet het doorhebben
– Minder met 2 spelers