Review: Dominion

In Dominion kruip je in de huid van een vorst die zijn koninkrijk uit wil breiden. Helaas zal dit niet zo makkelijk gaan! Andere vorsten hebben hetzelfde plan. Je moet je haasten om zoveel mogelijk land te bemachtigen.

Uitgever

999games

30
minuten

€42,99
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

Dominion is een van de bekendste deckbuilders. Het spel is uitgegeven door 999games en bestaat al langer dan 10 jaar! In Dominion kruip je in de huid van een vorst en heers je over een klein, vredig koninkrijk vol rivieren. Je hebt verwachtingen en dromen en wil je koninkrijk graag uitbreiden. Helaas zal dit niet zo makkelijk gaan! Een paar andere vorsten hebben precies hetzelfde plan. Je moet je haasten om zoveel mogelijk land te bemachtigen. Ga de strijd aan met de andere vorsten!

In Dominion stel je een eigen stapel (deck) samen. Deze stapel stelt je Dominion voor. Dominion betekent eigenlijk dat je heerst over een bepaald gebied. In Dominion heers je dus over je eigen koninkrijk. In het begin van het spel bevat je deck nog maar een trieste verzameling landgoederen en koper, maar je hoopt natuurlijk dat je Dominion aan het einde van het spel veel inwoners, goud en provincies bevat! De speler die aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten in zijn deck heeft, wint het spel.

 Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 3 landgoederen en 7 koper. Schud deze kaarten en leg deze stapel gedekt op tafel. Dit is het startdeck. Dominion speel je verder met 17 verschillende soorten kaarten. Ieder spel bevat in ieder geval de 7 stapels standaard kaarten: koper, zilver, goud, landgoed, hertogdom, provincie en vloek. Vervolgens kies je nog 10 stapels koninkrijkkaarten. Deze 10 kaarten kunnen ieder spel anders zijn. Je kunt kiezen uit een van de aanbevolen combinaties of je kunt een willekeurige combinatie maken van 10 verschillende koninkrijkkaarten. Het basisspel bevat 26 konkinkrijkkaarten.  

Als alle stapels en het ‘Vernietigde kaarten’- tableau op tafel liggen ben je klaar om te beginnen! De startspeler begint met het trekken van 5 kaarten van zijn startdeck en neemt deze in zijn hand. Alle andere spelers doen dit ook. Spelers voeren na elkaar hun beurt uit. Nadat je 5 kaarten in je hand hebt genomen is het tijd om de 3 verschillende fases, de actiefase, de aanschaffase en de opschoonfase te gaan doorlopen.

Actiefase

In de actiefase mag een speler 1 actiekaart uit zijn of haar hand spelen. Actiekaarten kun je herkennen aan de markering ‘actie’ onderaan de kaart. Bij het spelen van een actiekaart doorloop je 3 stappen. Je meldt dat je de kaart speelt, legt deze voor je neer op tafel en daarna voer je van boven naar beneden de aanwijzingen op de kaart uit. Op sommige kaarten staat +1 of meer acties. Dit betekent dat je 1 of meer extra actiekaarten mag spelen tijdens deze beurt. Het gebruik van acties is optioneel. Je kunt ervoor kiezen om een actiekaart niet te spelen. 

Aanschaffase

Tijdens de aanschaffase mag je in een volgorde naar keuze, zoveel geldkaarten spelen als je wil. Je speelt een geldkaart door hem voor je op tafel te liggen. Je mag vervolgens een kaart kopen die ten hoogste zoveel kost als de waarde van de geldkaarten die je gespeeld hebt. Sommige actiekaarten geven +1 aanschaf. Als je deze actiekaart gespeeld hebt mag je tijdens deze beurt 2 kaarten aanschaffen. Heb je 7 geld gespeeld? Dan kun je bijvoorbeeld een kaart ter waarde van 3 en een kaart ter waarde van 4 kopen. Het kopen van kaarten kost je geen geldkaarten. Je legt je geldkaarten gewoon af op je aflegstapel. Deze kaarten komen later weer terug in het spel.

Opschoonfase 

De laatste fase van je beurt is de opschoonfase. Tijdens deze fase pak je alle kaarten die je gespeeld hebt en al je resterende handkaarten, en leg je deze op je aflegstapel. Vervolgens trek je opnieuw een hand van 5 nieuwe kaarten. Is je trekstapel leeg? Dan schud je je aflegstapel en leg je alle kaarten weer terug als trekstapel. Nu is de volgende speler aan de beurt!

Dominion is afgelopen als de stapel Provincies (kaarten met 6 overwinningspunten) op is of wanneer 3 of meer stapels in de voorraad leeg zijn. Als het spel afgelopen is neemt iedere speler alle kaarten van zijn deck en sorteert deze, zodat die ze weer georganiseerd kan opbergen. Ondertussen tel je hoeveel overwinningspunten je hebt. De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel! 

Beoordeling

De eerste keer dat we Dominion gingen spelen wisten we al dat we het spelmechanisme leuk zouden vinden. Voor Dominion hebben we al verschillende deckbuilders gespeeld. Inmiddels is deckbuilding een van onze favoriete spelmechanismen. Dominion is deckbuilding, daarom is het spel qua mechanismen niet per se vernieuwend. Toch zijn wij erg enthousiast over Dominion! 

Dominion is een erg sterk spel dat goed in elkaar zit. We begrijpen nu waarom dit spel al zo lang populair is. Het is perfect om nieuwe bordspelspelers te introduceren met deckbuilding! Het leuke aan Dominion is dat je het spel prima kunt spelen met wat minder ervaren spelers, maar dat het spel ook genoeg diepgang biedt voor spelers met meer ervaring. Dominion is toegankelijk, heeft simpele spelregels en biedt tevens veel tactiek en uitdaging, dit maakt het spel uitermate geschikt voor veel verschillende soorten doelgroepen. Er is een goede leercurve aanwezig in het spel. Zo kun je namelijk echt beter worden in het spel door het vaker te spelen. Spelers met weinig spelervaring kunnen Dominion dus ook leren. Er zijn veel verschillende soorten tactieken die je toe kunt passen. Wij vinden het altijd erg leuk dat je kunt merken dat je beter wordt in een spel. Bij Dominion is het oefenen en nadenken over de beste tactiek zeker de moeite waard! Een potje duurt niet te lang, dus je kunt prima een paar potjes achter elkaar spelen om verschillende tactieken uit te proberen. 

De herspeelbaarheid van Dominion ligt erg hoog. Met het basisspel kun je eindeloos combineren met de 25 verschillende soorten kaarten. Dit zorgt ervoor dat ieder potje anders is. Wij kunnen dit zeker bevestigen! De eerste paar keer hebben we met aanbevolen combinaties uit de spelregels gespeeld. Daarna zijn we al snel overgestapt op het willekeurig selecteren van kaarten. Het verbaasde ons hoe anders een spel aan kan voelen. Het ene spel beviel ons beter dan het andere. Dit is wat ons betreft positief! Dit betekent dat als een potje Dominion je wat minder goed bevalt, het volgende potje misschien wel je favoriet kan zijn! Het willekeurig selecteren van de kaarten zorgt voor een interessante spelbeleving. Wel kan het een beetje voor ongemakkelijke situaties zorgen als je bijvoorbeeld heel veel aanvalskaarten hebt, maar geen kaarten om jezelf mee te verdedigen. Alhoewel je dit ook als iets positiefs kan zien, sommige potjes kunnen om deze reden een flinke uitdaging zijn!

Het enige minpuntje dat wij tot nu toe ontdekt hebben is dat het soms voelt dat je in het begin niet veel invloed hebt op de uitkomst. Dit komt natuurlijk deels doordat wij nog niet alle kaarten en combinaties kennen. Meestal is het wel duidelijk welke kaarten ‘goed’ zijn en alle spelers zullen hier ook gelijk op gaan azen. Als je geluk hebt en snel veel geld hebt om een goede kaart te kopen kan je met die kaart je voorsprong alleen maar meer uitbreiden. Zo ontstaat er op een gegeven moment een sneeuwbal effect en kan het zijn dat spelers ver achter gaan lopen. Het zou een leuke toevoeging zijn als je al bijvoorbeeld 3 koninkrijkkaarten gedekt in je startdeck mag toevoegen. Dit geeft beide spelers al een soort starttactiek. Hoe meer je Dominion speelt, hoe minder dit een probleem voor je zal zijn.

Dominion biedt heel veel variatie, zelfs zonder de uitbreidingen. Fans van veel variatie kunnen met Dominion hun geluk al helemaal op, er zijn namelijk super veel uitbreidingen voor het spel! Wij zullen niet zo snel een uitbreiding aanschaffen omdat het spel in de basis redelijk het zelfde blijft. Wij spelen liever veel verschillende soorten spellen. We sluiten echter niet uit dat we ooit een uitbreiding zullen kopen als we op het basisspel zijn uitgekeken. In dat geval is het erg leuk dat je veel verschillende opties hebt om uit te kiezen.

Spelen met 2 spelers

Dominion is perfect om met 2 spelers te spelen. Je gaat snel door je beurten heen en kunt je tegenstander goed in de gaten houden. Door het hoge tempo van het spel denken we dat Dominion ook leuk is met 3 of 4 spelers. We zijn van mening dat Dominion speelbaar is met alle spelersaantallen.

 Plus- en minpunten

+ Simpele en duidelijke spelregels
+ Tactisch spel 
+ Erg hoge herspeelbaarheid
+ Veel uitbreidingen

–  Ervaren spelers kunnen snel uitgekeken zijn op het basisspel
– Er kan een sneeuwbaleffect ontstaan waardoor een achterstand moeilijk weg te werken is

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door 999games.