Review: Dobbel Vouwen

In Dobbel Vouwen probeer je als eerste alle doelen op een kaart met elkaar verbonden te krijgen door je kaart te vouwen!

Uitgever

999games

15-20
minuten

€15
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Dobbel Vouwen is een roll & write spel waarin je probeert doelen op je scorevel met elkaar te gaan verbinden.

Elke speler krijgt een identiek vel voor zich met een stift. In een beurt gooit de actieve speler de dobbelstenen waarvan die er een uit mag kiezen. De passieve speler mag dan alleen de andere dobbelsteen kiezen, tenzij je bepaalde hoeken om hebt gevouwen. 

De dobbelsteen geeft 1 of meerdere waarden aan waarvoor je kruisjes mag gaan zetten op je vel. Voor elke waarde mag je kruisjes in een rechte lijn zetten waarvan het startvakje moet grenzen aan een omcirkeld kruisje. Elk vakje waar je op eindigt mag je omcirkelen. Aan het begin van een spel mag je dus alleen in de 4 hoeken bij de kruisjes met een cirkel beginnen. 

Om de doelen zichtbaar te maken moet je je vel om gaan vouwen. Dit mag je doen als je alle sterren of andere symbolen in een vak hebt afgekruist. Je kan kiezen om een klein hoekje te vouwen, waardoor je sneller het doel zichtbaar kan maken, maar je kan ook een grote hoek vouwen, waardoor het doel dichterbij de andere doelen komt en je de speciale bonus mag gebruiken. Bonussen zijn bijvoorbeeld dat je altijd de witte dobbelsteen mag gebruiken of er steeds 1 bij op mag tellen. 

De speler die als eerst alle doelen met elkaar verbonden heeft is de winnaar!

Er zitten 4 varianten in het spel die elk nieuwe regels introduceren en een ander thema hebben. Soms kan je vellen zelfs 2 keer vouwen!

Beoordeling

Dobbelvouwen is de nieuwste roll & write van 999games die goed in het rijtje past naast Keer op Keer. Wij waren erg benieuwd of wij dit nieuwe dobbelspel net zo leuk zouden vinden als Keer op Keer. Het spel ziet er aan de buitenkant in ieder geval erg leuk en origineel uit!

Dobbelvouwen komt met 4 verschillende scoreblaadjes die allemaal anders zijn, namelijk 4 verschillende levels. Wat ons meteen opviel is dat er maar erg weinig papiertjes bijzitten. Speel je met 4 spelers? Dan kun je 1 level zo’n 9 keer spelen. Wat ons betreft is dat erg weinig. Verder vinden we het idee van de verschillende levels wel erg leuk. Dit verhoogt de herspeelbaarheid van het spel natuurlijk ontzettend. Het 1e level is erg simpel. Dit is perfect om het spel te leren. De levels daarna hebben allemaal een leuke verandering, zoals bijvoorbeeld ijs waar je overheen kan glijden. Dit is erg leuk gedaan. 

Naast de verschillende levels, is Dobbelvouwen op nog meer vlakken vernieuwend. Namelijk de weg naar de winst. De meeste roll & writes bevatten een point salad. Dat is bij Dobbelvouwen niet het geval. Het is echt een race naar de winst. Dit hebben wij niet vaak gezien in roll & writes. 

Ondanks de positieve punten aan Dobbelvouwen, zijn wij niet super enthousiast over dit nieuwe spel. Sommige dobbelspellen wil je meteen nog een keer spelen. Dit hadden we bij Dobbelvouwen niet. Het idee van het vouwen van het papiertje is erg leuk bedacht, maar in de praktijk vonden wij het minder leuk dan we verwacht hadden. Op de een of andere manier vielen de acties die je kunt doen in het spel, bij ons niet op zijn plek. Het spel speelt niet super soepel en het wist ons helaas niet voor langere periode te boeien. 

Dobbelvouwen is een leuk spelletje om een paar keer te spelen, maar voor ons is het geen must-have in de collectie. Er zijn op dit moment zoveel leukere roll & writes op de markt, waardoor de concurrentie te groot is. Voor mensen die zo af en toe een spelletje spelen en geen grote collectie hebben, kan Dobbelvouwen wel een leuk en vernieuwend spelletje zijn. Bij ons zal deze alleen niet vaak meer op tafel komen. Wij geven de voorkeur dan aan andere roll & writes. 

Plus- en minpunten

+ Snel en simpel
+ Vernieuwende elementen

– Weinig scorevellen
– Niet boeiend meer na een paar potjes
– Na hogere niveaus speel je nooit meer het basisniveau

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door 999games.