Review: Distilled

In Distilled ga je als brouwer aan de slag om ingrediënten te verzamelen, je distilleerderij te verbeteren en de beste dranken te brouwen!

50-120
minuten

€90
prijs

1-5
spelers

Speloverzicht

In Distilled ben je een sterke dranken brouwer. Je gaat je distilleerderij zo goed mogelijk inrichten en de beste ingrediënten kopen om vervolgens de beste sterke dranken te brouwen!

Een potje Distilled bestaat uit meerdere rondes met een aantal stappen. Een ronde begin je altijd met om de beurt ingrediënten kopen, sommige basisingrediënten kun je gratis krijgen en voor betere ingrediënten moet je betalen. Deze ingrediënten heb je nodig om in de 2e fase een drank te gaan brouwen. Je kan op je spelersbord kijken welke dranken je tijdens je spel allemaal kan brouwen. Je brouwt een drank door minstens 1 water en gist in de kuip te leggen en hier bepaalde graan(en) aan toe te voegen. Deze kaarten schud je vervolgens en je haalt de onderste en de bovenste kaart uit de stapel, deze mag je niet gebruiken voor je drank. Nu kijk je op je spelersbord welke drank je kan brouwen. Afhankelijk van de drank kan je deze gelijk verkopen of nog laten rijpen zodat die uiteindelijk meer waard wordt. Voor het verkopen krijg je geld, punten en/of een dranklabel waarmee je een bonus krijgt.

Het spel gaat op deze manier een aantal rondes verder tot de rondemarker op het laatste veld is. In de laatste ronde kan je nog 1 keer al je drank verkopen (die bijvoorbeeld ligt te rijpen). De speler die hierna de meeste punten heeft wint het spel!

Beoordeling

Distilled is een prachtig en ontzettend thematisch bordspel van hoge kwaliteit. Je kunt aan alles zien dat de makers van het spel met heel veel liefde en oog voor detail aan Distilled gewerkt hebben. Dit zie je niet alleen aan de hoge kwaliteit van de componenten en de insert, maar ook aan de manier waarop het thema is doorgevoerd. 

De spelregels van Distilled zijn even doorbijten. Tijdens het lezen van de regels voelt wellicht nog niet alles meteen vanzelfsprekend en logisch, zeker wanneer je geen kennis hebt van het distilleer proces. De regels lijken echter moeilijker dan het is. Wanneer je gaat spelen wordt alles namelijk langzaam duidelijk. De eerste paar potjes zul je misschien nog niet zo goed weten wat de beste acties zijn, maar oefening baart kunst. Dat is in het echte leven natuurlijk ook zo.

Een potje Distilled is oprecht genieten. Dit komt onder andere omdat het spel thematisch zo sterk is. Vraag je je af waarom je tijdens het distilleer proces 2 kaarten af moet leggen? In het boekje wordt dit uitgelegd. Vind je het interessant om meer te leren over het distilleer proces? Op alle kaarten staan leuke feitjes. Dit zorgt voor een meeslepend spelverloop. Het enige nadeel is dat het spel soms een beetje chaotisch voelt door de grote hoeveelheid opties die je hebt en het aantal acties dat je in een beurt doet. Dit wordt naarmate je een aantal keer gespeeld hebt minder, maar kan in het begin wel wat in de weg zitten. 

Het spel duurt met 2 spelers al redelijk lang. Daarnaast komt het spel wat langzaam opgang. In het bijgevoegde smaaktest boekje staat een aangepaste set up waarmee je een snellere start krijgt. Dit is een goede tip die wij altijd toepassen. Deze aangepast set up helpt, maar alsnog is het spel wat aan de lange kant. Persoonlijk vinden wij het iets te lang duren voor wat het is. 

Het spel duurt lang, maar is zoals eerder aangegeven echt een bijzondere en meeslepende spelervaring. Een van onze favoriete onderdelen zijn de ontzettend grappige smaaktest kaarten. Als je een drankje aan het rijpen bent, is het nog maar afwachten welke smaak er uit de test komt. Chocola? Caramel? Of toch natte krant of plastic fles? Het is natuurlijk balen als je alleen maar slechte kaarten krijgt, maar het is wel erg grappig. 

Distilled is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een meeslepend, thematisch bordspel. Ook als je niets hebt met drank is dit spel nog steeds een ontzettend leuke ervaring. Het is een strategisch eurospel met hoge herspeelbaarheid en veel uitdaging!

Plus- en minpunten

+ Oog voor detail en kwaliteit
+ Erg thematisch 
+ Hoge herspeelbaarheid
+ Meeslepende gameplay

– Spel komt langzaam op gang
– Zelfs een potje met 2 spelers duurt al lang

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Liberation Game Design.