Review: Dinner in Paris

In Dinner in Paris probeer je het grootste restaurantimperium op te bouwen op een van de drukbezochte pleinen in de stad van de liefde.

Uitgever

Funnyfox

+/- 40
minuten

€40
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

Als je wel eens in Parijs geweest bent, dan weet je vast wel wat voor gezellige sfeer er hangt op de drukke pleinen in de stad. In de stad van de liefde ben je omringt door gezellige terrassen, betoverende verlichting, lekker eten en uiteraard mooie muziek. Met het spel Dinner in Paris kun je deze sfeer zelf in huis halen. In het spel bouw je aan je eigen restaurantimperium op een van deze druk bezochte pleinen in Parijs. Voor jou als restauranteigenaar is dit een droom! 

Wat heb jij de inwoners van Parijs en de vele toeristen allemaal te bieden? Om het beste en grootste restaurantimperium te verzamelen moet je restaurants openen, terrassen bouwen en doelen behalen. De speler met het beste restaurantimperium en de meeste overwinningspunten, wint het spel.

Iedere speler heeft een spelersbordje met hierop zijn of haar terrassen. Daarnaast kun je op dit spelersbord je inkomen en je uitgaven bijhouden. Aan het begin van het spel krijgen alle spelers een aantal ingrediënten. Deze ingrediënten heb je nodig om een restaurant te kunnen openen. Ook krijgen alle spelers 2 doelkaarten. Van deze doelkaarten mag je er 1 zelf houden. De andere doelkaart leg je open op het speelbord neer (deze is voor alle spelers beschikbaar). Je kunt voor de doelkaarten punten scoren door de opdracht die erop staat te voltooien. Je hebt bijvoorbeeld doelkaarten waarbij je je terrassen in een bepaalde vorm moet leggen of doelkaarten waarvoor je een bepaald aantal terrassen moet hebben op een bepaalde locatie. 

Een spelersbeurt bestaat uit maximaal 3 acties. Je mag uit 4 soorten acties kiezen en een actie ook meerdere malen uitvoeren:

– Een ingrediënten kaart pakken

– Een restaurant openen

– Terrassen bouwen

– Een doelkaart voltooien 

Je begint je beurt altijd met het pakken van een ingrediënten kaart. Daarna ben je vrij om 2 andere of dezelfde acties te kiezen. Door je acties slim te timen kun je zoveel mogelijk punten behalen. Hierbij kom je soms nog voor moeilijke keuzes te staan. Wanneer je bijvoorbeeld nog 2 ingrediënten nodig hebt voor je restaurant en je een doelkaart wil voltooien ben je al door je acties heen. Maar door dit te doen hou je geen actie over om terrassen te bouwen. Terrassen bouwen doe je met je inkomen wat je dagelijks krijgt. Dit inkomen kun je echter alleen op diezelfde dag uitgeven. Bouw je geen terrassen? Dan ben je dit geld kwijt. Dit zorgt ervoor dat je goed moet nadenken over je keuzes. 

Net als in het echte Parijs zijn er bij Dinner in Paris duiven te vinden. Deze duiven zijn echter niet vervelend en geven de spelers een bonus. Je mag een duivenkaart pakken als je een duif overbouwd met een terras. Een voorbeeld van een duivenbonus is dat je een andere speler zijn terras mag overbouwen. Dit zorgt voor nog wat extra variatie in het spel. 

Aan het einde van het spel tel je alle overwinningspunten bij elkaar op. Deze kun je noteren op het bijgeleverde scoreblok. De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel en kan met opgeheven hoofd de straten van Parijs gaan bewandelen! 

Beoordeling

 Dinner in Paris is een prachtig spel van hoge kwaliteit. De spelonderdelen zijn erg mooi en gedetailleerd. De 3d restaurant modellen voegen een hoop sfeer toe aan het spel. FunnyFox moedigt het ook aan om deze gebouwtjes te schilderen waardoor het geheel nog mooier wordt. Het is een feestje om dit spel op tafel te leggen. Je haalt echt de gezelligheid van Parijs in huis. Dit is een spel wat iedereen binnen een paar minuten begrijpt. De spelregels zijn simpel en de gameplay zit goed in elkaar. Iedereen, ook de minder ervaren speler zal plezier beleven tijdens het spelen. Je bent ongeveer 30 tot 45 minuten bezig met een potje. Tijdens een spelletjesavond kun je dus meteen opnieuw spelen of nog een paar andere spellen op tafel leggen. Dinner in Paris is een simpel, leuk en uitdagend puzzelspel met een prachtig thema. Je kunt deze zeker met trots meenemen naar je volgende spellenavond.

Het spel is simpel te begrijpen en te spelen maar biedt genoeg uitdaging en plezier om ook de meer ervaren spelers vast te houden tijdens het spel. Naarmate het spel vordert krijg je steeds minder plek op het speelbord en moet je steeds beter nadenken over je strategie. Je kunt op ontzettend veel manieren punten verzamelen en je moet je acties juist timen en plannen om zo hoog mogelijk te scoren. Je kunt verschillende acties uitvoeren en het is niet voor de hand liggend wat je gaat doen. Het bevalt ons erg goed dat de gameplay simpel, maar niet voorspelbaar is.

Wij vinden het erg leuk dat Dinner in Paris een combinatie bevat van tegeltjes leggen in een bepaalde puzzel en hand management. Je bent met meerdere dingen tegelijk bezig. Dit zorgt ervoor dat het spel ook op de lange termijn interessant blijft. Je kunt telkens je strategie aanpassen en weer iets nieuws proberen. Dit is fijn, want er zit naast de verschillende doelkaarten niet ontzettend veel variatie in de spelonderdelen. Wij vinden ook dat de doelkaarten later in het spel te makkelijk worden, vaak pak je dan een doelkaart die je dan al gelijk voltooid hebt. Wat uitdagendere doelkaarten lijkt ons leuker. Gelukkig zitten er wel genoeg andere onderdelen in het spel die de herspeelbaarheid verhogen. Dat is maar goed ook, want hier gaat het spel zeker vaker op tafel komen! 

Spelen met 2 spelers

FunnyFox heeft opnieuw gedacht aan een 2 speler versie. Het speelbord is dubbelzijdig. De ene kant bevat het basisspel, de andere kant bevat een speciaal 2 speler bord. Je kunt de basisversie van Dinner in Paris prima met 2 spelers spelen. De basisversie bevat een wat groter speelbord. De speciale 2 speler kant biedt een wat kleiner plein. Dit zorgt voor meer uitdaging in het plaatsen van je terrassen. Wij kunnen het zeker erg waarderen dat er gedacht wordt aan een 2 speler variant. Dit is een groot pluspunt. Verder speelt Dinner in Paris gewoon erg leuk met 2 spelers. We zijn wel benieuwd hoe het spel speelt met meerdere spelers. We kunnen ons voorstellen dat het dan nog uitdagender is om de juiste keuzes te maken.

 Plus- en minpunten

+ Makkelijk te leren spelregels
+ Mooie en gedetailleerde componenten en artwork
+ Weinig geluk en veel tactiek

Doelen worden verder in het spel te makkelijk te behalen
Scoreblok mist de prachtige artwork

Dinner in Paris is op dit moment helaas nog niet te verkrijgen in Nederland. We hopen dat dit snel veranderd! Wil je op de hoogte blijven? Volg @funnyfoxgames dan op Instagram en hou de website in de gaten! 

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door de uitgever.