Review: Dice Realms

In Dice Realms neem je het op tegen andere spelers om op de beste manier je koninkrijk te ontwikkelen en uit te breiden.

Uitgever

Rio Grande Games

45-60
minuten

€100
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

In Dice Realms neem je het tegen elkaar op om met behulp van dobbelstenen je koninkrijk zo goed mogelijk te ontwikkelen en te verbeteren.

Elke speler begint het spel met 2 dobbelstenen. Dobbelstenen mag je elke ronde dobbelen en je mag er steeds eentje gratis opnieuw rollen mocht je dat willen. Deze dobbelstenen zijn speciaal, want je kan elke zijde eraf halen en hier iets nieuws op maken. De dobbelstenen bepalen elke ronde wat voor acties je kan doen. Er zijn enorm veel dobbelsteen zijdes in het spel die eigenlijk allemaal een ander effect hebben. De meest voorkomende effecten zijn: graan of geld krijgen en dobbelstenen opwaarderen. Graan kan je op verschillende manieren gebruiken, namelijk om de winter te overleven (hierbij moet je 1 graan inleveren voor elke dobbelsteen die je hebt) of je kan het omzetten in overwinningspunten als je dat effect hebt. Met geld kan je een hoop dingen kopen, zoals upgrades maar ook extra dobbelstenen of reroll tokens. Als laatste kan je je dobbelstenen upgraden. Je mag dan upgrades gebruiken om een dobbelsten zijde te verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld van een zijde waar je normaal 2 graan van krijgt nu 3 graan krijgen. Welke effect je geupgrade dobbelsteen heeft hangt van de kleur af. 

Elke ronde dobbelt iemand ook nog de ‘fate’ dobbelsteen. Dit zijn gebeurtenissen die goed of slecht kunnen zijn. De winter is een van deze gebeurtenissen. Het doel van het spel is dus om uiteindelijk meer dobbelstenen te upgraden en overwinningspunten te verzamelen. Het spel is afgelopen als de voorraad overwinningspunten, graan of minpunten op is. Je krijgt dan naast je overwinningspunten ook nog eens punten voor elke 2 puntjes (deze puntjes laten het niveau zien) die op een zijde staat. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Dice Realms is een indrukwekkend spel. De doos is ontzettend groot en bevat honderden componenten. Het spel is niet alleen indrukwekkend, maar stiekem ook een beetje eng! Wij waren redelijk bang om aan het spel te beginnen. Het uitzoeken van alle componenten duurde namelijk al erg lang. We waren dan ook bang dat het leren van het spel ontzettend lastig zou zijn. Gelukkig viel dit allemaal mee. Dice Realms is stiekem een erg simpel en snel spel. Dat hadden wij niet verwacht bij het zien van de doos!

Je kunt Dice Realms het beste omschrijven als een combinatie tussen Dice Forge en Dominion. Voor ons voelde Dice Realms het meeste aan als Dominion. Deckbuilden doe je in Dice Realms alleen niet, je gaat namelijk ‘dice builden’. Net zoals bij Dominion kun je in Dice Realms verschillende kaarten (in dit geval dobbelsteen faces) toevoegen aan het spel. Dit zorgt voor een onwijs hoge herspeelbaarheid en een spel dat compleet aansluit op de wensen van jouw groep! 

Zoals te verwachten in een dobbelspel, komt er redelijk wat geluk bij kijken. In Dice Realms vinden we dit echter niet vervelend omdat je het geluk heel erg kunt beperken door de juiste faces te kopen en door je gratis reroll te gebruiken. Je kunt het spel dus heel tactisch spelen! 

De productie van het spel is geweldig. Het kiezen van de dobbelstenen en het toevoegen van nieuwe faces is al een spel op zich. Dit is in onze ogen positief, want Dice Realms is daarmee echt een leuke activiteit. Helaas voelt het ook een beetje negatief. Het spel zelf is namelijk ontzettend simpel. De regels zijn gestroomlijnd, de acties zijn goed te overzien en het spel duurt niet te lang. Er komt veel bij het spel kijken, het opzetten, het kiezen van de dobbelsteen faces die je gaat gebruiken, het wisselen van de faces. Soms voelt dit een beetje als veel gedoe voor een simpel spel. Is Dice Realms het waard? Voor ons wel! Het spel bevat namelijk ontzettend veel diepgang en leuke, interessante keuzes naarmate je het spel vaker speelt. 

Voor ons was Dice Realms geen liefde op het eerste gezicht, maar inmiddels kunnen we dit spel ontzettend waarderen! Ben je een fan van Dominion of Dice Forge? Overweeg dan zeker om Dice Realms aan te schaffen!

Plus- en minpunten

+ Hoge kwaliteit productie
+ Hoge herspeelbaarheid

– Eerste keer componenten uitzoeken is onduidelijk en lastig
– Alle bijkomstigheden voelen soms een beetje als gedoe

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Miniature Market.