Review: Dice Flick

Dice Flick is een snel behendigheidsspelletje waarin je dobbelstenen in het speelbord 'flickt'.

Uitgever

Pegasus Spiele

15-25
minuten

€20
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

Dice Flick is een snel behendigheidsspelletje waarin je dobbelstenen in het speelbord gaat tikken (flicken) met je vinger. Een spelletje Dice Flick duurt 10 rondes. Voordat je begint met het spel plaats je de 4 clipjes op de daarvoor aangegeven plekken op de doos. De doos is namelijk ook je speelbord! In Dice Flick gebruik je 3 verschillende soorten dobbelstenen, dobbelstenen in verschillende kleuren, een witte dobbelsteen die telt als joker en de speciale roze dobbelsteen. 

Wanneer je aan de beurt bent mag je dobbelstenen uit de zak pakken totdat je 3 dobbelstenen voor je hebt liggen. Iedere beurt mag je 2 dobbelstenen in het speelbord tikken. Je plaatst de dobbelsteen eerst op het speciale clipje en daarna tik je de dobbelsteen in de doos. Je mag de doos altijd draaien. Als de dobbelsteen in een vakje landt, dan blijft hij daar liggen totdat de dobbelsteen gescoord is. Als de dobbelsteen in de goot of buiten de doos belandt dan stop je de dobbelsteen meteen terug in de zak. Dobbelstenen die niet gescoord worden blijven op het speelbord liggen. 

Punten scoren

Zodra je in het speelbord een combinatie hebt van 3 of meer dobbelstenen van dezelfde kleur aan elkaar (horizontaal of verticaal), kun je punten scoren. Als het je is gelukt met een dobbelsteen zo te flicken dat je een combinatie hebt, tel je alle ogen van de dobbelstenen bij elkaar op en haal je de dobbelstenen van het speelbord. De dobbelstenen gaan vervolgens terug in de zak. Je kunt in 1 beurt punten scoren voor meerdere combinaties, maar iedere dobbelsteen mag je maar 1 keer gebruiken. dobbelstenen kun je dus niet meetellen voor meerdere combinaties. 

Je kunt ook nog op 2 andere manieren punten scoren, namelijk met de roze dobbelsteen en door een dobbelsteen precies in het midden te flicken.

Center marker: Als je dobbelsteen precies in het midden op de center marker beland dan is hij dubbel zoveel punten waard. Je kunt deze punten ook scoren als je geen combinatie hebt van meerdere dobbelstenen. 

The blast die: De roze dobbelsteen, ook wel de blast die genoemd, werkt op een speciale manier. Met deze dobbelsteen scoor altijd punten. Als je deze dobbelsteen op het speelbord hebt geflickt kun je punten scoren voor alle dobbelstenen in dezelfde rij, horizontaal of verticaal. Er hoeven geen geldige combinaties in die rij te liggen. Je telt simpelweg alle ogen van alle dobbelstenen in die rij bij elkaar op en scoort alle punten! De roze dobbelsteen zelf is altijd 6 punten waard. Deze punten krijg je dus altijd. 

Upgrade markers

Op het speelbord staan naast de center marker ook nog 3 verschillende upgrade markers. Dit zijn stickers met daarop een groene, gele en blauwe dobbelsteen van waarde 2. Deze upgrade markers kun je gebruiken voor combinaties van die kleur dobbelsteen. De marker telt als 2 punten. Je kunt deze marker niet scoren als er een dobbelsteen op ligt. 

Bonus marker

Naast de upgrade markers heb je ook nog een bonus marker op het speelbord. Dit is een witte dobbelsteen met daarop een plusje. Als een dobbelsteen op de bonus marker belandt dan mag je meteen 1 extra dobbelsteen flicken. Je trekt een extra dobbelsteen uit de zak en kiest vervolgs of je deze of 1 van de andere dobbelstenen die voor je liggen gebruikt. Je mag deze beurt dus niet 2, maar 3 dobbelstenen flicken.

Het spel is na 10 rondes afgelopen. Je telt alle punten bij elkaar op en bepaalt vervolgens wie de winnaar is. Wat ons betreft kun je dan ook meteen het scoreblokje om ‘flicken’, want dit is zeker een spel wat je meteen nog een keer wilt spelen!

Beoordeling

Zoals we hierboven eigenlijk al verklapt hebben in de speluitleg zijn wij erg enthousiast over Dice Flick. We vinden dit spel, tot onze eigen verbazing, erg leuk! Wij hebben nog maar weinig ervaring met behendigheidsspellen maar zijn door Dice Flick erg enthousiast geworden over dit genre. 

Na ons eerste spelletje Dice Flick hebben we het spel meteen nog 5 keer gespeeld. Het leuke aan Dice Flick is dat je steeds beter wordt naarmate je het vaker speelt. Je wil telkens opnieuw spelen om te zien of je je eigen score kunt verbeteren. Een potje Dice Flick speel je makkelijk in 15 tot 20 minuten, het spel is daarom ook zeker geschikt om meerdere keren achter elkaar te spelen.

Dice Flick is zeker geen spel dat je kunt vergelijken met spellen uit onze vorige reviews, zoals bijvoorbeeld Bonfire. Maar Dice Flick is zeker een spel dat een plekje heeft veroverd tussen onze favoriete party en filler spelletjes zoals Keer op Keer 2. Dice Flick is het perfecte spel voor tussendoor of voor het begin van je spellenavond. Wij hebben ontzettend veel plezier gehad tijdens het spelen van Dice Flick. Dit spel is voor ons de perfecte pauze tussen wat langere en zwaardere spellen. 

Wij zijn erg enthousiast over Dice Flick omdat we het ook kunnen spelen met mensen die normaal niet van bordspellen houden. Dit spel is voor iedereen grappig om te spelen. Het enige nadeel is dat de doos wat groot is. Je neemt Dice Flick niet even snel mee in je tas als je op bezoek gaat. Jammer, want dan hadden wij dit zeker vaak gedaan! We zouden overigens ook niet weten of de doos kleiner kan. Je gebruikt de doos namelijk als speelbord. We begrijpen daarom dat de doos wat groter is.

Als je van behendigheidsspelletjes houdt of op zoek bent naar een leuk spel om tussendoor te spelen dan kunnen we Dice Flick zeker aanraden. De herspeelbaarheid is misschien niet erg hoog omdat er geen extra elementen zoals doelkaarten in het spel zitten, maar er zit wel heel veel spelplezier in dit spel!

Spelen met 2 spelers

Wij hebben Dice Flick alleen nog maar met 2 spelers gespeeld en vinden dit erg leuk. Je bent snel weer aan de beurt en hoeft nauwelijks te wachten. We denken dat dit spel niet echt verandert als je met meer of minder spelers speelt. Je hoeft Dice Flick in ieder geval niet te laten liggen als je altijd met 2 spelers speelt. 

 Plus- en minpunten

+ Simpel en snel
+ De doos is ook het speelbord

Lage herspeelbaarheid
– Grote doos

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Pegasus Spiele.