Review: De Zoektocht naar El Dorado

In De Zoektocht naar El Dorado baan je je als expeditieleider een weg door de jungle om de legendarische stad van goud te vinden.

Uitgever

999Games

30-50
minuten

€30
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

De Zoektocht naar El Dorado is een deckbuilder waarin je met behulp van kaarten als expeditieleider door de jungle beweegt om de legendarische gouden stad te vinden.

Aan het begin van het spel krijgt iedereen hetzelfde startdeck. Hier zitten kaarten in waarmee je nieuwe kaarten kan kopen of kan bewegen. Op het speelbord staat per vakje aangegeven hoeveel je met kaarten moet betalen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je 3 peddels moet afleggen om naar een vakje te mogen bewegen. Een nieuwe kaart kan je kopen van de markt door het aantal munten op de nieuwe kaart af te leggen. Deze nieuwe kaart leg je vervolgens op je aflegstapel. Als een van de stapels met standaardkaarten die je kan kopen leeg is mag je een nieuwe stapel kaarten in de markt leggen, dit zijn vaak sterkere kaarten die ook meer kosten. Als je beurt voorbij is mag je kaarten afleggen en je hand weer aanvullen tot 5 kaarten. Als je trekstapel leeg is schud je je aflegstapel om een nieuwe trekstapel te vormen, zo komen nieuwe kaarten in je deck!

Het doel van het spel is om vanaf de startpositie als eerste El Dorado te bereiken. Hoe verder je in het spel komt hoe lastiger het terrein vaak wordt. Je moet er dus voor zorgen dat je gaandeweg een sterk deck bouwt zodat je later niet in de knoop zit. De speler die als eerste El Dorado bereikt wint het spel!

Beoordeling

Wij waren al een tijdje benieuwd naar De Zoektocht naar El Dorado, omdat het een spel is wat ook populair is bij mensen die niet veel spelletjes spelen. Daarom wilden wij het toch eens gaan proberen om er achter te komen wat er zo leuk aan is.

We merkten gelijk dat de regels erg duidelijk waren en dat het spel erg logisch in elkaar zit waardoor iedereen het kan begrijpen. Als je nog geen ervaring hebt met deckbuilders moet je misschien heel even uitvogelen hoe het precies werkt, maar daar is dit spel een perfect opstapje voor. Er zijn namelijk maar 2 dingen die je kan doen met kaarten, ofwel bewegen ofwel kaarten kopen. Doordat het spel zo makkelijk in elkaar zit zal het ook voor iedereen lekker spelen. Als je echt van uitgebreide spellen houdt mist het misschien net een beetje diepgang. Voor de ervaren speler zit er echter wel zeker genoeg strategie in. Je moet namelijk goed weten welke kaarten je moet kopen en wanneer je welke kaarten moet gebruiken om te bewegen of kaarten te kopen.

El Dorado biedt je naast spannende gameplay ook een hoop herspeelbaarheid. Het doel van het spel is altijd hetzelfde, maar het modulaire speelveld is opgedeeld in meerdere velden die je met elkaar kan verwisselen. Zo kan je steeds andere kaarten maken waardoor je op een andere manier El Dorado moet zien te bereiken. Op bijvoorbeeld BoardGameGeek staan al lijsten met meer dan 40 verschillende kaarten. Elke kaart zal je dus weer een andere ervaring geven. Toch kan het zijn dat het voor een ervaren speler niet genoeg is, zeker als je al veel andere deckbuilders hebt kan deze een beetje te ‘makkelijk’ zijn. Wij zagen erg veel gelijkenissen met Clank! In! Space waarin je ook een deck hebt waarmee je door een ruimteschip in plaats van een jungle moet bewegen. Dit spel is wel een stuk uitgebreider maar daarmee ook veel minder toegankelijk en lastiger.

Het thema is iets wat ons gelijk aansprak in De Zoektocht naar El Dorado. Het artwork is levendig en past ook bij de gameplay. Als je bijvoorbeeld van De Verdwenen Ruines van Arnak houdt vanwege het thema zal je dit spel ook leuk vinden!

De Zoektocht naar El Dorado is dus een hele toegankelijke deckbuilder en zeker een aanrader als je nieuw bent in het genre. Wat ons betreft is het een perfect ‘gateway’ spel. Dit betekent dat het je een goede start geeft om daarna moeilijkere spellen te gaan spelen. Het deckbuilding principe is in vrijwel alle spellen hetzelfde en in El Dorado kan je dat goed leren. Als je al een ervaren speler bent met een aantal deckbuilders in je bezit kan dit spel misschien wat diepgang missen, maar het biedt zeker genoeg uitdaging! Een perfect, simpel spel om toe te voegen aan je collectie.

Plus- en minpunten

+ Leuk thema
+ Toegankelijk
+ Hoge herspeelbaarheid

– Kan voor ervaren speler diepgang missen

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door 999games.