Review: De Verdwenen Ruïnes van Arnak

In De Verdwenen Ruïnes van Arnak leid je een expeditie om het nieuwe eiland te verkennen en ga je op zoek naar verloren artefacten.

Uitgever

Czech Games Edition
White Goblin Games

70
minuten

€55
prijs

1-4
spelers

Arnak cover

Speloverzicht

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is een worker-placement spel met een deck-building element. Je gaat op expeditie op een onbekend maar zeker niet onbewoond eiland. Onderweg zal je allerlei uitdagingen moeten doorstaan om zoveel mogelijk punten te scoren.

Aan het begin van een ronde trek je steeds 5 kaarten. Deze kaarten kan je voor acties gebruiken. Er zijn 3 belangrijke delen op het speelbord waar je op verschillende manieren acties kan nemen. Zo kan je bijvoorbeeld op avontuur gaan. Je zet dan een worker op een nog niet verkend avontuur en legt de benodigde kaart en grondstof af. Vervolgens pak je een monsterkaart waar je de grondstoffen van moet betalen om je worker en de bonus vrij te krijgen. Doe je dit niet, moet je een angstkaart aan je deck toevoegen.

Hiernaast kan je onderzoek doen naar nieuwe artefacten door de grondstoffen op het onderzoeksspoor af te leggen. Je mag dan met je boekje of vergrootglas een level omhoog en krijgt de bonus daarvan. Als je helemaal bovenaan het onderzoeksspoor bent kan je ook nog artefacten vinden die je extra veel punten opleveren. Ten slotte kan je nieuwe kaarten kopen door de benodigde munten af te leggen. Afhankelijk van de kaart die je koopt leg je deze onderop je deck of gebruik je het gelijk. Op deze manier kan je steeds meer en betere acties nemen.

Na de 6e ronde tel je alle punten die je hebt gescoord bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint dan het spel!

Avontuurlocaties
Kaarten

Beoordeling

Het thema is een van de dingen die ons gelijk aansprak bij De Verdwenen Ruïnes van Arnak. Dit thema is ook heel goed doorgevoerd in het spel, het voelt namelijk echt alsof je op expeditie bent op een onbekend eiland. Het is knap als een spel dit voor elkaar krijgt. Het spelmateriaal wat je erbij krijgt voegt heel veel aan dit gevoel toe. Alles is namelijk van topkwaliteit. De pijlpunten en kleitabletten zijn van hard plastic wat heel echt aanvoelt. Een minpuntje aan het uiterlijk is dat er geen insert in de doos zit. Hierdoor ligt alles los in de doos en dat kost ook veel tijd met opzetten en opruimen. Gelukkig hebben wij een mooie insert van Tower Rex. Wat ons betreft had deze gelijk al in de doos mogen zitten. 

De verschillende mechanismen die in De Verdwenen Ruïnes van Arnak aanwezig zijn maken het een heel divers spel wat ook steeds weer anders speelt. Er is niet echt een strategie die de beste is. We zijn namelijk een aantal keren voor onderzoek gegaan en weer andere keren voor een sterk deck of het voltooien van veel avonturen. In Arnak is het mogelijk om met iedere strategie te winnen en dat vonden wij erg goed om te zien. Meestal is er in dit soort spellen 1 strategie die beter is dan de andere, maar dat hebben wij hierbij nog niet ervaren. Wel vinden wij dat je het deckbuilding in dit spel niet echt deckbuilding kan noemen. Je voegt natuurlijk wel kaarten aan je deck toe, maar vaak kan je deze kaart nog maar 1 of 2 keer spelen voordat het spel afgelopen is. Daardoor is dit maar een klein element in het spel. Hoewel kaarten wel sterk zijn, hadden wij het leuker gevonden als je iets meer tijd of geld had om je deck te vormen. 

Het leuke aan Arnak is dat je meer acties kan doen dan je zou denken. Zelfs al heb je aan het einde van het spel nog maar 1 kaart over en geen workers kan het soms zijn dat je nog meerdere acties kan doen en veel punten kan scoren. In dit soort situaties probeer je echt het meeste uit een ronde te halen. Zeker aan het einde van het spel voel je deze druk. Wij hebben regelmatig gehad dat een laatste beurt nutteloos voelde omdat je het idee had niets meer te kunnen. Totdat je gaat puzzelen! Ineens blijken er nog tal van mogelijkheden te zijn. 

Alhoewel het thema van dit spel toegankelijk is, denken wij dat het wel iets te moeilijk is voor nieuwe spelers. Als spelers bekend zijn met worker placement spellen en het deckbuilding principe is dit zeker een aanrader. Ook met 2 spelers is dit spel aan te raden, zo kan je elkaar nog een beetje in de gaten houden. Directe interactie is er niet echt, je kan alleen kaarten wegpakken of plekken die andere spelers nodig hebben innemen. Wij hadden het leuker gevonden als er net iets meer directe interactie in zou zitten.

Arnak is een spel met een super leuk en goed doorgevoerd thema. Dit thema maakt het heel toegankelijk omdat de meeste acties hier op aansluiten. Naast het leuke thema biedt Arnak een hoop leuke mechanismes die samen voor een spannende spelervaring zorgen. Wij kunnen niet wachten op de uitbreiding die binnenkort komt!

Spelersbord met avonturiers

Plus- en minpunten

+ Leuk thema
+ Prachtige componenten
+ Veel vrijheid aan keuze
+ Geen strategie die beter is dan de andere

– Geen insert
– Je krijgt niet echt de tijd om je deck te vormen

Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!

of: