Uitgever
999games
+/- 60 min
minuten
€45
prijs
2-4
spelers

Speluitleg
Jij bent de kroegeigenaar van een taveerne in de oude stad. Burgers uit de omgeving komen hier samen in jouw beroemde, schemerige taveerne om te genieten van het lekkerste bier en een goed gesprek. Maar om te kunnen blijven bestaan moet je nieuwe, rijke gasten aantrekken. Deze rijke gasten brengen meer geld in het laatje en zorgen ervoor dat jij je taveerne kan uitbreiden. Investeer jij in extra tafels of in een grotere opslagruimte voor het bier? Als kroegbaas moet je de juiste keuzes maken. Een ding is zeker: zet het bier alvast maar koud, want daar lusten jouw gasten wel pap van!
De Taveernen van de Oude stad is een combinatie van een deckbuilder en worker placement spel. Tijdens het spel gooi je dobbelstenen, dit zijn tevens je workers. Het doel is om de juiste dobbelstenen te kiezen en deze op de goede plaats te leggen zodat je genoeg geld en bier kunt verzamelen. Het geld en het bier kun je namelijk weer gebruiken om nieuwe kaarten te kopen. Je probeert je persoonlijke kaartendeck zo winstgevend mogelijk aan te vullen. Je wint als je aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten hebt. Deze staan voornamelijk op de kaarten die je verzamelt.
Iedere speler heeft zijn eigen taveerne in de vorm van een spelerstableau. Daarnaast is er een gezamenlijk kloostertableau. Hierop worden de rondes bijgehouden. Daarnaast staat er op het kloostertableau ook een speciaal kloosterspoor. Op het kloosterspoor kun je als speler met je fiche stappen vooruit zetten, dit levert je verschillende leuke beloningen op.
Het spel duurt 8 ronden. Iedere ronde bestaat uit de volgende 7 fases:
– De volgende avond in de taveerne
– De taveerne stroomt vol
– De serveerster komt langs
– Wat mag het zijn?
– Keuzestress
– Nu wordt er geserveerd!
– Het laatste rondje


De volgende avond in de taveerne: Wanneer het avond wordt in de taveerne plaats je de maan naar het volgende veld van het rondenspoor. In de eerste ronde is dat natuurlijk veld 1. Op het rondenspoor staan verschillende bonussen. Wanneer de maan op een bonus terechtkomt krijgen alle spelers deze bonus.
De taveerne stroomt vol: In de 2e fase komen alle gasten de taveerne binnen. Je draait telkens de bovenste kaart van je kaartendeck om. Deze kaart mag je in je taveerne leggen. Je legt de kaart op de juiste plek. De bierhandelaar plaats je naast de bieropslag en je gasten geef je een plekje aan een tafel. Je mag kaarten blijven pakken en plaatsen totdat al je tafels bezet zijn.
De serveerster komt langs: In je persoonlijke kaartendeck zit vanaf het begin een serveerster. Uiteindelijk kunnen dit er meer worden. Heb je in de 2e fase een serveerster in je taveerne geplaatst? Dan mag je nu 1 extra dobbelsteen gooien en onder je taveerne bewaren. Deze dobbelstenen kun je later gebruiken om acties uit te voeren. De serveerster is tevens een medewerker die je vast aan in dienst kunt nemen in jouw taveerne! Je taveerne bevat verschillende tegels met daarop medewerkers of tafels die als puzzelstukken aan je tableau vastzitten. Je kunt de serveerster, de afwasser, de bierleverancier, je tafels etc. allemaal vast aanstellen of upgraden. Je betaalt hiervoor het benodigde goud om je tegel om te draaien. Doe je dit bij de serveerster? Dan ligt er niet langer een hond in je taveerne, nu loopt de serveerster standaard rond! Deze zorgt ervoor dat je iedere ronde een extra dobbelsteen mag gebruiken.
Wat mag het zijn?: Alle spelers werpen de 4 witte dobbelstenen. Te beginnen met de startspeler en daarna met de klok mee, neemt iedere speler 1 dobbelsteen en legt deze onder zijn taveerne. Je geeft vervolgens je overgebleven dobbelstenen door aan de speler links van je. Deze kiest ook weer 1 dobbelsteen. Dit herhaal je totdat alle dobbelstenen zijn genomen. Iedereen heeft nu 4 witte dobbelstenen.
Keuzestress: De dobbelstenen die je in de vorige fases verzameld hebt mag je nu op je spelerstableau gaan plaatsen. Dit moet je slim doen om zoveel mogelijk goud en bier te verzamelen! Je kunt bijvoorbeeld de 1 die je gegooid hebt op een van je gasten leggen om 1 goud te verzamelen en een gegooide 6 op je bierleverancier om zo een bier te krijgen. Alle locaties vragen om een specifiek getal. Hier zijn een paar uitzonderingen op. Je hebt namelijk ook vakjes met een vraagteken. Hier mag je een dobbelsteen met een waarde naar keuze leggen. In deze fase komen de afwassers van pas! Heb je een afwasser in je taveerne? Dan mag je een van je dobbelstenen op een actieveld naar keuze leggen alsof de waarde van de dobbelsteen 1 hoger is.
Nu wordt er geserveerd!: In deze fase is het tijd om je acties uit te gaan voeren. De startspeler mag hiermee beginnen. Als je aan de beurt bent verwijder je je gelegde dobbelstenen. Hier krijg je geld en bier voor. Je kunt dit meteen uitgeven om nieuwe gasten te werven of om nieuw personeel aan te nemen. De kaarten die je koopt leg je bovenop je persoonlijke trekstapel. Je hoeft niet alles meteen uit te geven. Je kunt maximaal 2 goud en 2 bier bewaren in je taveerne.
Het laatste rondje!: Iedere speler neemt de kaarten die hij in zijn taveerne heeft gelegd. Deze kaarten gaan naar je aflegstapel. Tenzij de maan nu op het laatste veld van het rondenspoor staat, ga je verder met de volgende dag!
Het spel is afgelopen na de 8e ronde. Iedere speler telt zijn overwinningspunten bij elkaar op. Vanzelfsprekend wint de speler met de meeste overwinningspunten.
Als je bovenstaande uitleg gelezen hebt dan denk je misschien al wel ‘wat een uitgebreid spel’. Maar niet schrikken! Er is nog meer. De Taveernen van de Oude Stad bevat namelijk nog eens 5 extra modulen waarmee je het spel uit kunt breiden. Hiermee mag je het spel uitdagender en afwisselender. Je kunt deze modulen allemaal 1 voor 1 toevoegen of allemaal tegelijkertijd spelen. Een voorbeeld is de Borrel module. Deze module voegt het gebruik van sterke drank toe. Je kunt in deze module sterke drank verzamelen. Hiermee kun je verschillende leuke bonussen krijgen. Bij 5 borrels mag je bijvoorbeeld gratis een tegel upgraden.

Beoordeling
Wij vinden de combinatie van deckbuilding en worker placement in De Taveernen van de Oude Stad erg leuk. Aan het worker placement element in dit spel zit meteen een leuke twist, je dobbelstenen zijn in dit geval je workers. Dit zorgt er in combinatie met het thema voor dat De Taveernen van de Oude Stad een leuk spelletje is om te spelen. Toch zit er aan deze elementen ook meteen een nadeel. Het spel is namelijk vooral op geluk gebaseerd. Heb je pech met het trekken van je kaarten en gooi je daarnaast ook nog eens niet de juiste getallen met je dobbelstenen? Dan wordt het al erg lastig om veel punten te verzamelen in die ronde. Wij zijn zelf niet zo’n fan van het gelukselement. Als je tegenstander constant pech heeft en jij pakt toevallig telkens de juiste kaarten, dan zit daar toch een vieze nasmaak aan. Het voelt niet alsof je het nou zelf zo goed doet. Het is inmiddels voor iedereen geluk hebben.
Vinden wij het spel daarom niet leuk? Nee, in tegendeel! Wij vinden De Taveernen van de Oude Stad nog steeds een leuk spel om te spelen. Je kunt tijdens het spel veel keuzes maken en daarmee verschillende tactieken uitproberen. Ga je eerst veel bier verzamelen om gasten te lokken of focus je op geld zodat je je taveerne kunt uitbreiden? Het spel biedt veel mogelijkheden en speelt toch weer anders dan de andere spellen in onze collectie. Wij spelen daarom regelmatig een potje De Taveernen van de Oude Stad!
Op het moment zijn we nog steeds bezig om alle extra modulen te ontdekken. Wij vinden dit een erg leuk element. Wij houden er niet van om ontzettend veel spelregels in 1 keer te moeten lezen en uitzoeken. We voegen nu telkens een nieuwe module toe en daarom is voor ons ieder spel weer anders! De modulen zorgen voor nog meer keuzes en opties. Dit zorgt voor meer variatie in het spel. Doordat de modulen optioneel zijn kun je het spel ook aanpassen aan je medespelers. Speel je met minder ervaren spelers? Dan kun je prima alleen het basisspel spelen. Maar zit je met doorgewinterde spelers aan tafel? Voeg dan gerust meerdere modulen tegelijkertijd toe aan het spel.
Al met al vinden wij De Taveernen van de Oude Stad een leuk en afwisselend spel. Mochten we een keer echt geen zin hebben om het lot te laten bepalen of we winnen of niet, dan kiezen we simpelweg voor een spelletje waar wat minder geluk in terugkomt. En komt De Taveernen van de Oude Stad op tafel? Dan is iedereen extra fanatiek om ondanks het gelukselement toch te kunnen winnen.


Spelen met 2 spelers
Wij hebben dit spel alleen nog maar met 2 spelers gespeeld en dit bevalt ons erg goed. Wat ons betreft is dit het perfecte spelersaantal. Met 2 spelers hoef je niet lang te wachten en kun je goed vooruit denken. Wij vinden het nu een pluspunt dat de wachttijd minimaal is. We zijn bang dat je tijdens een spel met 4 spelers wel veel op elkaar aan het wachten bent. Toch is De Taveernen van de Oude stad wel een leuk spel om te introduceren aan vrienden. We zijn dan ook zeker dat we de wachttijd een keer voor lief gaan nemen zodat we een gezellige avond in de taveerne kunnen beleven met vrienden!
Plus- en minpunten
+ Extra modulen
+ Origineel thema
+ Je kunt je spelersbord gedurende het spel aanpassen
+ Je bent grotendeels tegelijkertijd aan het spelen en hoeft daardoor niet lang te wachten
– Veel geluk
– Veel losse onderdelen