Review: De Kwakzalvers van Kakelenburg

In De Kwakzalvers van Kakelenburg ga je een brouwsel maken door een voor een ingrediënten in je ketel toe te voegen!

Uitgever

999games

50
minuten

€40
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

De Kwakzalvers van Kakelenburg is een push your luck en bag building spel waarbij je één voor één ingrediënten uit een zak trekt en deze in je ketel toevoegt. Voeg je echter teveel van de verkeerde ingrediënten toe ontploft je ketel en krijg je minder bonussen.

Elke speler begint met dezelfde ingrediënten in zijn zak. Ingrediënten mag je steeds een aantal stapjes verder in je ketel leggen. Maar pas op, als je meer dan 7 knalerwten hebt liggen ontploft je ketel. Als je ketel ontploft is of als je besloten hebt te stoppen voor dit gebeurt is de ronde voorbij. Afhankelijk van hoe ver je in je ketel bent gekomen krijg je bonussen, punten en mag je nieuwe ingrediënten kopen. Deze ingrediënten geven je bonussen, zoals extra robijnen, punten of extra stapjes. Als je ontploft bent moet je kiezen tussen overwinningspunten of ingrediënten.

Naarmate het spel vordert krijg je dus steeds meer ingrediënten in je zakje, waardoor je steeds verder in je ketel kan komen en weer betere ingrediënten kan kopen. Na 9 rondes is het spel afgelopen en wint de speler met de meeste punten!

Beoordeling

De Kwakzalvers van Kakelenburg is een heerlijk familiespel wat je met iedereen eigenlijk wel kan spelen. Ook is het een perfecte introductie in het bag building mechanisme. Dit heeft erg veel gelijkenissen met deck building, wat wij heel leuk vinden! Na het aanschaffen van dit spel hebben we het gelijk een aantal keren gespeeld, waaronder met onze families!

In Kwakzalvers ben je wel erg afhankelijk van geluk, daar moet je dus wel van houden. Het kan zijn dat je hele sterke ingrediënten in je zak hebt zitten, maar toch alleen maar knalerwten trekt. Zeker richting het einde kan je dit veel punten kosten. Soms kan dat dan ook een beetje oneerlijk voelen, maar je weet wel wat de risico’s zijn. Omdat het voor iedereen geluk is en je wel je eigen risico op ontploffen in kan schatten, maakt het ons minder uit dat Kwakzalvers een geluksspel is.

Er zijn veel verschillende soorten ingrediënten te koop met elk hun eigen bonus. Sommige ingrediënten lijken beter dan andere, maar toch zijn er meerdere combinaties goed. Om de herspeelbaarheid te verhogen zijn er meerdere boekjes toegevoegd waardoor ingrediënten een ander effect hebben. Deze kan je dus ook eindeloos combineren. Wij vonden de 2e set ingrediënt effecten echter niet zo leuk en spelen liever gewoon met de eerste.

De kwaliteit van alle componenten is erg goed. De robijnen zien er mooi glimmend uit en de ingrediënten zijn van dik karton. Als je de ingrediënten vaak gebruikt kunnen ze wel verslijten. Er zijn upgrades beschikbaar waardoor je de ingrediënten in een soort plastic hoesje kan doen. Daarnaast is het vervelend om alles steeds uit zakjes te halen en te sorteren op tafel, maar daarvoor heeft Folded Space ook een oplossing bedacht. Zij hebben een hele handige insert gemaakt waardoor je het spel in no time opzet en speelt!

Als je een solide familiespel zoekt wat voor iedereen toegankelijk is en ook veel herspeelbaarheid biedt is dit zeker een spel voor jou. Hou je niet van geluk, dan is dit geen aanrader. Voor ons is het geluk in dit spel juist wat het zo grappig en toegankelijk maakt. Voor ons is het het ideale spel om op tafel te leggen wanneer we met familie zijn of wanneer we een simpel spel zoeken waarbij we niet veel hoeven na te denken. Een potje Kwakzalvers staat gelijk aan een potje plezier!

Plus- en minpunten

+ Toegankelijk en makkelijk te leren
+ Leuk thema
+ Goed gateway spel

– Andere sets van ingrediënten zijn minder leuk