Review: De Avonturen van Robin Hood

In de Avonturen van Robin Hood kruip je in de huid van verschillende personages en doorloop je een spannend verhaal.

Uitgever

999games

60
minuten

€53
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

In De Avonturen van Robin Hood doorloop je met verschillende personages een spannende verhaallijn.

Iedere speler kiest aan het begin een personage waarmee je het hele verhaal zal spelen. Je kan als je met zijn 2en speelt ook allebei 2 personages spelen. Hierbij horen 2 meeples, 3 bewegingsmeeples en een schijf in jouw kleur.

Je hoeft eigenlijk helemaal geen spelregels te leren omdat je door het spel heen gelopen wordt in het boek. Het boek is dan ook de rode draad van je avontuur. Tijdens een scenario ben je aan de beurt als de schijf in jouw kleur getrokken wordt. Je mag dan met je bewegingsmeeple naar een andere plek op het speelbord bewegen. Elke bewegingsmeeple moet steeds de vorige aanraken. Als je alleen de 2 korte bewegingsmeeple gebruikt mag je een wit blokje in de buidel doen wat je later weer voordeel zal opleveren. Eenmaal op de nieuwe plek mag je afhankelijk van waar je beland bent een stuk verhaal voorlezen of gewoon de volgende beurt gaan voltooien.

Elk verhaal heeft een doel wat aan het begin vaak aangegeven wordt. Een doel kan bijvoorbeeld zijn dat je iemand uit het kasteel moet bevrijden. Als dit doel voltooid is mag je het einde lezen en kan je door naar het volgende avontuur!

Beoordeling

Als fans van verhalende en coöperatieve spellen hebben wij een hele tijd terug kennis gemaakt met het bordspel Andor. Ondanks dat we het idee van het spel erg leuk vonden, heeft het spel al snel onze collectie verlaten vanwege de in onze hoge te grote geluksfactor. Toen wij hoorden dat 999games een nieuw spel in de collectie kreeg, namelijk Robin Hood, dat op Andor leek, waren wij erg benieuwd. Misschien is dít wel het perfecte, verhalende en coöperatieve spel?

Laten we maar meteen met positief nieuws beginnen, Robin Hood heeft ons erg verrast! We hadden hoge verwachtingen voor het spel, voornamelijk vanwege het feit dat het een verhalend, coöperatief spel is, maar ook vanwege het leuke thema en het prachtige boek dat bij het spel zit. Toch lazen we op internet wisselende reacties, maar we zijn blij dat we Robin Hood een eerlijke kans hebben gegeven. Wij vinden Robin Hood erg leuk! Allereerst begint het spel op de meest geweldige manier. Na het lezen van slechts een korte instructie, kun je meteen beginnen met spelen, zonder spelregels te lezen. Het eerste hoofdstuk van het spel neemt je namelijk aan de hand mee. Je leert de regels, maar het voelt gewoon als een echt spel. Erg leuk gedaan! Wij houden van deze manier van spelregels leren. 

Gedurende de volgende hoofdstukken leer je telkens nieuwe regels, waardoor het spel stapje voor stapje complexer wordt. Maar, Robin Hood wordt nooit echt moeilijk. Wij vinden het verhaal erg leuk en boeiend om te lezen. Het boek is zeker geen overbodige toevoeging. Het spelen van een bordspel, terwijl je samen in het dikke boek bladert en stukjes voorleest, geeft een uniek gevoel. Wij vinden het erg leuk! Wij spelen Robin Hood met 2 spelers, maar spelen allebei 2 karakters. Op deze manier krijgen we het volledige spel mee. 

Het spel heeft inderdaad hetzelfde gevoel als Andor. Om hoofdstukken te voltooien moet je bijvoorbeeld naar een bepaalde locatie en een opdracht uitvoeren. Toch speelt het spel wel anders. Wij zien ook gelijkenissen met bijvoorbeeld Destinies. Zo ga je ook praten met andere personages op het speelbord en krijg je de keuze om bijvoorbeeld om hulp of goederen te vragen. Een groot verschil tussen Robin Hood en Andor is de geluksfactor. In Robin Hood zit een geluksfactor, maar minder dan in Andor. Andor werd in onze ogen vaak negatief beïnvloed door geluk, tot op het punt waarop het ons ging irriteren. Dit hebben we in Robin Hood gelukkig nog niet gehad.

Robin Hood is zeker een aanrader voor fans van coöperatieve en verhalende spellen. Wij denken dat dit spel een grote groep bordspelspelers aan zal spreken. Het is namelijk een uniek, maar erg toegankelijk spel! Wij kunnen niet wachten om de rest van het spel te ontdekken. 

Plus- en minpunten

+ Leuk thema en originele uitvoering
+ Interessant verhaal 

– Het karton van het speelbord beschadigt snel
– Niet herspeelbaar 

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door 999games.