Review: Dale of Merchants

In Dale of Merchants probeer jij tot de grootste handelaren te behoren door als eerste je marktkraam te vullen!

Uitgever

Snowdale Design

30
minuten

€27
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

Dale of Merchants speelt zich af in een wereld vol dieren. Het is een deckbuilder voor 2 tot 4 spelers waarin je in de huid kruipt van een kooplied. Ieder jaar doen de kooplieden uit het stadje Dale mee aan een competitie om als eerste de beste marktkraam te bouwen. De speler die als eerste een complete marktkraam van 8 kaarten heeft, wint het spel!

In deze review reviewen we Dale of Merchants 1 en de Dale of Merchants Collection. Het zijn in de basis dezelfde spellen en ze werken hetzelfde, maar ze hebben andere sets Animalfolk kaarten. Je kan ze ook allebei apart kopen en ze zijn ook los van elkaar te spelen. De Dale of Merchants Collection biedt ruimte aan alle spellen in de wereld van Dale of Merchants.

In deze speluitleg zullen we de basis van een spelletje Dale of Merchants uitleggen. Omdat er zoveel verschillende sets kaarten beschikbaar zijn, zijn er ook veel verschillende mechanics en opties. Aan het begin van een spel kies je 3 verschillende sets met Animalfolk kaarten uit. Er zijn veel verschillende sets met Animalfolk die allemaal hun eigen speelstijl hebben. Met de ene set zit je elkaar meer dwars en met de andere set komt er meer geluk in het spel. Snowdale heeft hier een hele handige tool voor gemaakt die de sets kiest op basis van jouw voorkeur. Van elk van deze sets krijgt elke speler de kaart met waarde 1, dit zullen er dus 3 zijn. Je vult je eigen deck vervolgens aan met junk (rotzooi) kaarten totdat je 10 kaarten hebt. Op het midden van de tafel leg je de markt neer op het marktbord. Dit doe je door de resterende kaarten van de sets te schudden en hier 5 kaarten van open te leggen met de gedekte stapel ernaast.

Zoals vaker bij deck builders raap je aan het begin van je beurt kaarten totdat je er 5 in je hand hebt. Elke kaart heeft een bepaalde actie en een waarde. Je mag tijdens je beurt 1 van de volgende acties uitvoeren.

Nieuwe kaart kopen: Je mag met deze actie een kaart uit het aanbod kopen. Alle kaarten in het aanbod hebben een bepaalde waarde die je moet betalen om ze te kopen. Afhankelijk van de plaats op het marktbord waar de kaart ligt, moet je ook nog extra betalen. Betalen doe je door kaarten in je hand met de benodigde waarde af te leggen, deze kaarten komen dan op je aflegstapel. De kaart die je koopt komt in je hand en mag je de volgende beurt gelijk gebruiken.

Kaart actie uitvoeren: Op elke kaart, behalve junk kaarten, staat een bepaalde actie. Deze actie mag je gelijk uitvoeren. Sommige acties zijn passief en voer je uit wanneer er staat dat je het uit mag voeren. Als je een actie van een kaart voltooit leg je deze af. Een voorbeeld van een actie is dat je een kaart van een tegenstander af mag leggen.

Kraam uitbreiden: Het uiteindelijke doel van het spel is om je kraam 8 breed te maken. Dit kan je doen door je kraam uit te breiden. Je legt van links naar rechts kaarten neer die oplopen van waarde 1 naar 8. De eerste kaart die je hier in neerlegt is dus van waarde 1. Hiernaast leg je een kaarten van totale waarde 2 enzovoort. Als je meerdere kaarten neerlegt moeten deze van dezelfde Animalfolk (soort) zijn. Ook mag je hier geen junkkaarten neerleggen.

De speler die als eerste 8 kaarten in zijn kraam heeft liggen is de winnaar van Dale of Merchants en mag zich bij het legendarische gilde voegen!

Beoordeling

Wij houden van deckbuilding en waren dan ook al enige tijd ontzettend benieuwd naar Dale of Merchants. Over het algemeen stellen deckbuilders ons nooit teleur omdat we groot fan zijn van het mechanisme. Dale of Merchants heeft ons ook zeker niet teleurgesteld, in tegendeel zelfs! We zijn erg verbaasd over de kwaliteit en de kwantiteit die dit spel te bieden heeft. Wat ons betreft mag er veel meer over dit spel gepraat worden!

Op het moment hebben we Dale of Merchants Collection en Dale of Merchants 1. De collection versie is een opzichzelfstaand spel dat je kunt combineren met alle voorgaande versies. De collection biedt weer nieuw spelmateriaal zoals bijvoorbeeld nieuwe animalfolk kaarten. Wij zijn verbaasd over de grote hoeveelheid speelmateriaal dat aanwezig is in de collection. Je hebt ontzettend veel verschillende soorten kaarten, dit zorgt voor ontelbare combinaties zoals je misschien al wel kent van de populaire deckbuilder Dominion. De opties die je met dit spel hebt zijn eindeloos! Wij waren verrast over de grote hoeveelheid speelplezier die verstopt zit in Dale of Merchants collection. Onze eerste indruk van het spel was dus meteen al erg positief. 

De combinaties die je in Dale of Merchants kan maken zijn echt eindeloos. Je het spel daarnaast, door zelf je deck samen te stellen of door de online deck selection tool te gebruiken, afstemmen op je eigen voorkeuren. De verschillende soorten animalfolk kaarten komen namelijk allemaal met unieke eigenschappen. Zo zijn er sets waarbij je je tegenstander flink dwars kunt zitten en veel interactie hebt, maar ook sets waarbij je je meer op je eigen spel focust. Daarnaast kun je het spel makkelijker of moeilijker maken door bepaalde sets te selecteren. Je kunt ieder potje Dale of Merchants dus perfect afstemmen op het gezelschap waarmee je speelt. Dit zorgt ervoor dat het een erg veelzijdig spel is wat je zowel met beginnende als ervaren spelers kunt spelen.

Dale of Merchants is in de basis een erg simpel spel. De regels zijn duidelijk en snel uitgelegd. Toch is het nog een hele uitdaging om echt goed te worden in dit spel. Daarnaast zijn er veel extra elementen zoals de karakterkaarten die je toe kunt voegen aan het spel voor wat extra uitdaging. Dale of Merchants blijft daarom ook voor de ervaren speler op de lange termijn leuk om te spelen. Het spel komt met zoveel mogelijkheden dat je telkens weer iets nieuws kunt ontdekken.

Wij zijn fan van het thema. De dieren zijn schattig en het artwork is mooi. Daarnaast zijn wij sowieso al gek van deckbuilding en dit doet Dale of Merchants op een erg leuke manier. Het spel weet zich zeker te onderscheiden van andere deckbuilders zoals Dominion. In tegenstelling tot de meeste deckbuilders speel je namelijk niet telkens al je kaarten uit je hand en mag je nieuwe kaarten die je koopt meteen in je hand nemen. Deze kleine twists zorgen ervoor dat je echt andere tactieken gebruikt dan in de meeste deckbuilders. Wij vinden dit erg interessant en zijn na meerdere potjes nog steeds erg benieuwd wat we allemaal nog kunnen ontdekken in de wereld van Dale of Merchants.

Dale of Merchants is een waardige toevoeging aan iedere spellencollectie! Zeker als je van deckbuilding houdt dan mag dit spel niet in je collectie ontbreken. Ook als je al verschillende deckbuilders hebt is Dale of Merchants nog steeds de moeite waard! Wij zullen nog vele uren speelplezier gaan beleven met dit leuke spel. 

Spelen met 2 spelers

In de online deck selection tool kan je aangeven met hoeveel spelers je speelt. Op alle animalfolk deck referentiekaarten staat ook aangegeven wat de eigenschappen van bepaalde decks zijn. Je kan dus alles helemaal afstemmen op je eigen benodigdheden, zo ook het aantal spelers. Sommige decks hebben kaarten waar je meerdere spelers dwars kan zitten. Als je met zijn 2en bent is deze kaart natuurlijk minder goed. Daardoor zijn wij nu heel benieuwd hoe het speelt met meerdere spelers.

 Plus- en minpunten

+ Leuk thema
+ Ontzettend hoge herspeelbaarheid 
+ Je kunt het spel afstemmen op je eigen voorkeuren
+ De collection biedt genoeg ruimte om alle versies van het spel in op te bergen in een mooie insert

– Sommige animalfolk decks bieden weinig variatie qua acties

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Snowdale Design.