Review: Cuphead

In het snelle dobbelspel Cuphead neem je het samen op tegen verschillende eindbazen door binnen de tijd de juiste dobbelstenen te krijgen.

Uitgever

The OP

30-45
minuten

€50
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Cuphead is een snel dobbelspel waarin je samen eindbazen probeert te verslaan.

Iedereen kiest aan het begin een eigen karakter. Het enige verschil is je speciale kracht. Daarnaast kies je een eindbaas. Je kan kiezen uit 8 eindbazen maar het leukste is natuurlijk om ze vanaf 1 af te gaan. Elke eindbaas bestaat uit een aantal fases. Een fase bestaat dan weer uit een stapel aanvalskaarten. Van deze kaarten leg je er elke ronde 3 open op het bord. Op deze kaarten staan vervolgens symbolen die je moet gaan rollen om de aanval af te wenden. Het uitdagende hieraan is dat je maar een bepaald aantal seconden hebt om de juiste dobbelstenen te krijgen. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad heb je 10, 15 of 20 seconden. Je mag de dobbelstenen ook alleen maar van links naar rechts op je bord leggen. Het kan dus soms beter zijn om een aanval over te slaan als je de dobbelsteen steeds niet rolt. Als je maar 1 symbool nodig hebt mag je er ook nog een aanvalsdobbelsteen bij leggen. Hiermee doe je bij het afhandelen van de aanval 1 schade toe aan de eindbaas. Aan het einde van de ronde handel je alle dobbelstenen van links naar rechts af. Als je de symbolen van een aanval niet hebt verlies je 1 HP. Mocht je ooit geen HP meer hebben kan een andere speler je terug brengen door een ‘parry’ token af te leggen. Deze kan je krijgen door bepaalde aanvallen af te wenden.

Als je de eindbaas op 0 leven hebt gebracht ga je door naar de volgende fase. Je krijgt hierbij echter niet je levens terug maar houdt wel je speciale kaarten en parry tokens. Als je alle fases verslagen hebt win je het gevecht met die eindbaas en krijg je geld om nieuwe speciale kaarten te kopen. Deze maken je sterker in de volgende rondes!

Beoordeling

Cuphead is een verrassend spel op meerdere manieren! Bij het openen van de doos zie je maar liefst 8 verschillende boss decks die allemaal verpakt zitten in hun eigen doosje. Kijk je verder? Dan zie je ook geheime envelopjes! Genoeg om onze interesse te wekken. Een andere verrassing van Cuphead is hoe chaotisch dit spel is! Tijdens Cuphead vliegen de dobbelstenen je namelijk letterlijk om de oren!

Als je Cuphead al kent van het videospel zal je zien dat het thema in dit spel perfect is doorgevoerd. De artstyle is precies hetzelfde en de gameplay sluit hier ook perfect bij aan. Dit spel simuleert namelijk echt de hectische side scrolling die je gewend bent van de game. De eindbazen zal je ook gelijk herkennen uit het spel en je kan hier zelfs ook upgrades kopen!

Cuphead is een super snel, leuk dobbelspel. Zoals de meeste dobbelspellen is Cuphead ontzettend op geluk gebaseerd. Omdat bij Cuphead ook nog eens een tijdslimiet komt kijken, voelt het soms onmogelijk om zelf invloed te hebben op de uitkomst. In onze ogen is het dan ook een spel dat je speelt om plezier te hebben. Je moet zeker niet te fanatiek zijn, want dan kan Cuphead voor frustratie gaan zorgen. Bij ons zorgde het spelen van Cuphead naast een hoop gelach, stiekem ook wel voor stress. Het gaat soms zo snel dat je geen idee meer hebt wat je aan het doen bent. Wanneer dat laatste het geval is, is het ook niet altijd grappig meer. Wij hadden iets meer balans tussen geluk, tijdsdruk en tactiek, zeker kunnen waarderen.

Het idee van Cuphead is geniaal. De verschillende bosses die je moet verslaan in campagne stijl zorgen voor een interessant spel met erg veel herspeelbaarheid. Dit is niet iets wat wij meteen zouden verwachten bij een grappig spel als Cuphead. We vinden dit zeker leuk om te zien. Op deze manier kunnen ook mensen die niet van de verhalende, langere spellen zijn, kennis maken met een campagne spel. 

Persoonlijk zijn wij niet de grootste fans van real time spellen. Cuphead is niet een beetje real time, dit spel is extreem real time. Eigenlijk draait alles in het spel om de tijdslimiet. Voor sommige mensen kan dit al snel frustrerend. Onze meningen hierover waren weer een beetje verdeeld. Waar de een van ons het hilarische realtime gedeelte wel kon waarderen, vond de ander het alleen maar frustrerend. Het spel is dan ook heel random en bevat een grote portie geluk. We kunnen ons voorstellen dat het spel erg leuk is met een groepje vrienden of met jongere kinderen, maar met zijn 2tjes zullen we Cuphead niet snel meer op tafel leggen. 

Plus- en minpunten

+ Erg thematisch
+ Hoge kwaliteit componenten 
+ Hilarische gameplay

– Je moet van hectiek houden
– Iets teveel geluk over tactiek

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door The OP.