Review: Crimibox Undercover

In deze spannende Crimibox ga je undercover om te ontdekken wie er verantwoordelijk is voor de moord op jouw collega.

Uitgever

Crimibox

120-180
minuten

€30
prijs

1-4
spelers

Speluitleg

De Crimibox: Undercover is een spannend detective spel. Je kunt het spel het beste vergelijken met een escape spel. Het verschil is dat je in dit spel niet probeert te ontsnappen uit een escape room, maar je probeert een moordzaak op te lossen. In Undercover probeer je als undercover agent de moord op je collega op te lossen.

 In deze Crimibox treed je in de voetsporen van Undercover agenten Bob en Kim. Je infiltreert in het misdaadmilieu waar drugstrafiek en wapenhandel plaatsvinden. De Crimibox bevat een levensecht papieren politiedossier, bewijsmateriaal en clues die je online verder kunt uitspitten. Je leest het politiedossier en ondervraagt verdachten. Heb je een vermoeden? Dan volg je de leads naar het internet. Op een speciale chat, websites en social media vind je nog meer hints die je kunnen helpen in je zoektocht naar de waarheid. De waarheid vind je bij dit spel niet alleen in de fysieke materialen, je gaat ook op zoek op internet en gaat in gesprek met chatbots! Loop je vast? Dan kun je terecht bij je collega Bob, het laboratorium of de Dienst Speciale Eenheden voor overleg en tips. 

We kunnen natuurlijk niet teveel over deze Crimibox vertellen, we willen het verhaal namelijk niet verklappen. We kunnen wel zeggen het spel 3 rondes bevat. Je moet namelijk 3 keer een verslag indienen. In dit verslag moeten antwoorden staan zoals bijvoorbeeld de dader van de moord en het moordwapen. Om hier achter te komen moet je verschillende puzzels oplossen, codetaal ontcijferen, bewijsmateriaal bekijken en op zoek op internet. Zodra je een antwoord doorgeeft krijg je ook meteen te zien of je het goed hebt. Hoe verder je komt in het verhaal hoe meer bewijsmateriaal je te zien krijgt. Door middel van spraakberichten, nieuwe foto’s en zelfs video word je door het verhaal heengeleid. 

 

Beoordeling

Wij houden heel erg van escape rooms en vinden het erg leuk om samen in een spel te duiken waarin we kunnen samenwerken. Crimibox pakt het net wat anders aan dan een escape room. Dat vinden wij dan ook erg vernieuwend en superleuk om te doen. De Crimibox biedt een spannend detective spel, verpakt in een goed uitgewerkt en bijpassend thema. We zeggen er wel bij dat je niet moet verwachten dat het verhaal exact overeenkomt met Undercover. Er komen wel personages uit Undercover in voor dus je kan het zien als een soort vervolgmissie. Logisch ook, want anders wist je al wat er gebeurde als je Undercover gezien had. Voor sommige spelers zouden er misschien iets meer verwijzingen naar Undercover mogen zijn. Naast de personages en het undercover gaan zijn er niet veel links met de serie. Desondanks vinden wij het thema toch erg leuk. Het bewijsmateriaal, de online chat en de websites zorgen er echt voor dat je het gevoel hebt dat je een echt politiedossier in je handen hebt. De combinatie van fysiek en online materiaal zorgen voor een erg unieke en complete spelervaring. 

 Wij zijn het spel in eerste instantie met zijn 4en gaan spelen en hebben de helft van de Crimibox toen afgerond. De tweede keer zijn we echter met zijn 2en verder gegaan. Omdat je veel op je laptop of computer moet opzoeken is het onhandig om met zijn 4en te spelen. Iedereen wil namelijk meekijken, maar dit gaat een beetje lastig. Tijdens het spelen haakte bij ons de 2 personen die niet goed mee konden kijken op de laptop snel af. Je krijgt immers niet alle hints en informatie mee als je niet op de laptop kijkt, dat is een beetje onhandig. Dit zou deels opgelost kunnen worden door met 2 laptops te kunnen spelen.

Verder vonden wij het feit dat je via internet hints en informatie kon krijgen erg leuk. Het voelt echt alsof je naar verschillende contactpersonen moet gaan en alsof je in gesprek bent. De chatbots zaten erg goed in elkaar en wisten bij alle soorten antwoorden ook een antwoord terug te geven. We stonden er versteld van dat we zelfs op Facebook moesten gaan zoeken. Dit voegt erg veel toe aan de authenticiteit. We zijn wel van mening dat je soms te gemakkelijk hints krijgt. Soms wisten we even niet wat we moesten doen en besloten we de chat te openen. Maar als je een paar keer doorklikt kan het antwoord al voorgezegd worden. Let hier dus op! Vraag alleen om hints als je echt niet verder komt. Wat ons betreft zou het handiger zijn als je hints alleen op een speciale site kon krijgen.

Spelen met 2 spelers

Undercover is een perfect spel om met zijn 2en te spelen. Met de Crimibox heb je de hele middag of avond plezier. Je moet echt samen in het mysterie duiken om de moord te kunnen oplossen. Je kunt met elkaar overleggen en puzzels oplossen. Dit maakt Undercover juist perfect om met 2 spelers te spelen. Met 2 spelers is het ook wat gemakkelijker om te volgen wat de ander doet en daardoor overzicht te houden. Wat ons betreft ook leuk met 3, maar het komt het beste tot zijn recht met 2 spelers.

 Plus- en minpunten

+ Leuk spelmateriaal 
+ Combinatie van analoog en digitaal 
+ Je kunt het spel tussentijds pauzeren

Hints zijn soms te makkelijk te krijgen
– Omdat je veel op de computer op moet zoeken is het spel lastig te spelen met meer dan 3 spelers

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door de uitgever.