Review: Creature Comforts

In Creature Comforts ga je je voorbereiden op de winter door gezellige spulletjes voor in je huisje te verzamelen.

Uitgever

Happy Meeple Games

45
minuten

€62
prijs

1-5
spelers

Speloverzicht

Creature Comforts is een familiespel waarin je dobbelstenen en workers gebruikt om acties op het bord te nemen.

In Creature Comforts ga je je voorbereiden op de winter door zoveel mogelijk spulletjes te verzamelen die het je comfortabel maken in je woning. Het spel is verdeeld in 8 rondes waarin je steeds workers op pad kan sturen. Op het speelbord staan verschillende locaties aangegeven waar je bepaalde dobbelsteen waarden voor nodig hebt. Je hebt in een ronde 2 familiedobbelstenen voor jezelf en 4 gezamenlijke dorpsdobbelstenen die iedereen mag gebruiken. Aan het begin van een ronde rol je de familiedobbelstenen waarna je je workers gaat plaatsen. Je weet dus nog niet wat de dorpsdobbelstenen gaan worden. Op de meeste locaties kun je goederen krijgen. Deze goederen heb je nodig om comfortkaarten of verbeteringskaarten te spelen. Comfortkaarten geven je aan het einde van het spel punten en verbeteringskaarten leveren je een bonus op tijdens het spelen.

Na het plaatsen van je workers rolt de actieve speler de dorpsdobbelstenen. Deze speler mag gelijk al zijn workers gaan afhandelen. Je hebt bij elke worker een dobbeslteen van de aangegeven waarde nodig, anders mag je de actie niet doen. Als je een dobbelsteen niet hebt krijg je wel een les geleerd token die je in volgende rondes in mag zetten om een dobbelsteen te verhogen of verlagen. Na het afhandelen van al je workers mag je comfortkaarten spelen door de benodigde goederen in te leveren. Alle dorpsdobbelstenen leg je met dezelfde waarde terug zodat de volgende speler die kan gebruiken.

Na de 8ste ronde is het winter en tel je alle punten van comfortkaarten, verbeteringskaarten en overgebleven goederen bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Hopelijk lees je deze review onder een dekentje en met een kopje warme koffie of thee. Dat is namelijk precies de sfeer die hoort bij het ontzettend mooie en schattige bordspel, Creature Comforts! Zit of lig je comfortabel? Dan vertellen we je graag waarom we zo enthousiast zijn over dit nieuwe spel!

Creature Comforts is een spel waar wij al langere tijd naar uitkeken. Gelukkig heeft het spel ons niet teleurgesteld. Creature Comforts is nu al een van onze favoriete releases van 2022. Wij zijn super enthousiast over Creature Comforts, niet alleen vanwege het prachtige artwork, maar ook vanwege de super leuke gameplay!

Veel mensen zullen waarschijnlijk interesse tonen in Creature Comforts vanwege het mooie en schattige artwork. Dit is echt een spel in de categorie Everdell en Meadow. Prachtig om naar te kijken, maar ook erg leuk om te spelen!  Tijdens het opzetten en spelen van Creature Comforts zijn de ‘Ooh, kijk deze kaart!’ momentjes niet zeldzaam. Wij zien daarnaast meer gelijkenissen tussen Everdell en Creature Comforts. Het grappige is dan ook dat er een Everdell kaart in zit! Beide spellen maken gebruik van het worker placement mechanisme en geven je een beetje hetzelfde gevoel. Zelf vinden wij Creature Comforts nog net wat leuker!

Creature Comforts speelt ontzettend vloeiend. De regels zijn duidelijk en het spel is redelijk simpel, maar biedt genoeg interessante keuzes en diepgang zonder overweldigend te worden. Het spel komt met een gelukselement, maar het spel weet een goede balans te houden tussen geluk en planning. De geluksfactor is in Creature Comforts zeker niet frustrerend. Waar je in Everdell vaak in de problemen komt als je de verkeerde kaarten raapt heb je in Creature Comforts altijd opties open liggen. Zelfs als je ongeluk hebt en een worker niet kan gebruiken omdat je een dobbelsteen niet rolt krijg je een soort vergoeding waardoor je later weer wat meer kan. Hierdoor blijft het spel leuk en kom je niet steeds meer achter te liggen.

Creature Comforts duurt voor een familiespel redelijk lang. Met 2 spelers ben je ook al ongeveer 3 kwartier aan het spelen. Je kan dit verkorten door maar 6 rondes te spelen, maar dan kan je weer een stuk minder. We kunnen ons wel voorstellen dat het een beetje lang kan duren met 5 spelers. Gelukkig ervaren wij dat niet als vervelend omdat we vaak met 2 spelen. Er is namelijk ook weinig downtime bij Creature Comforts. Je werkers plaats je tegelijk met je tegenstander, dit zorgt ervoor dat het tempo er in kunt houden tijdens het spelen. Wij ervaren dit zeker als een pluspunt.

Al met al zijn wij erg enthousiast over Creature Comforts. We kunnen met zekerheid zeggen dat dit een goed spel is en dat veel bordspelfans en families veel plezier zullen beleven aan het spel. Voor ons is dit een spel dat zeker voor langere tijd in onze collectie blijft en regelmatig op tafel zal komen! 

Plus- en minpunten

+ Prachtig artwork
+ Goede balans tussen geluk en planning
+ Weinig downtime

– Duurt redelijk lang voor een familiespel

Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Happy Meeple Games.