Review: Cóatl

In Coatl maak jij de mooiste sculpturen van slangen om zo de titel van Hoge Priester te veroveren!

Uitgever

Asmodee

40
minuten

€35
prijs

1-4
spelers

Speluitleg

Cóatl is een kleurrijk abstract puzzelspel waarin je de mooiste ‘gevederde’ slangen gaat maken. Door de mooiste slangen te maken probeer je de titel van Hoge Priester te veroveren. 

Je zet het spel op door het marktbord in het midden te leggen. Hierop leg je op de bestemde plekken lichaams-, kop- en staartdelen. Deze delen pak je uit de daarvoor bestemde zakken. Hiernaast leg je het aanbod van 6 voorspellingskaarten met de gedekte stapel ernaast. Elke speler ontvangt een voorraadbord, een tempelkaart en een voorspellingskaart. Ook leg je 2 tempelkaarten open op het midden van de tafel. Een tempelkaart geeft je bonuspunten als je een Cóatl voltooit die aan bepaalde voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld dat hij 6 lang is en geen rode delen heeft. Een voorspellingskaart kan je bij een Cóatl neerleggen die je aan het maken bent of die je net voltooid hebt. Deze geven je ook op een bepaalde manier punten aan het einde van het spel.

Tijdens een beurt kan je kiezen uit 3 acties.

Cóatl delen pakken: Tijdens deze actie mag je 1 veld uitkiezen en daar Cóatl delen van pakken. Je kan kiezen uit 2 lichaamsdelen, 1 kop of 1 staart. Hierbij moet je goed kijken naar welke kleur je pakt om zo goed mogelijk aan de voorwaarden van je voorspellings- en tempelkaarten te voldoen. Cóatl delen die je gepakt hebt komen op je voorraadbord te liggen, je kan er hier maximaal 8 op kwijt.

Voorspellingskaarten pakken: Op voorspellingskaarten staat een bepaalde voorwaarde waar een Cóatl aan moet voldoen om er punten voor te krijgen. Je mag zoveel kaarten pakken van het aanbod als je wilt, maar je mag maar 5 kaarten in je hand hebben. Een voorbeeld van een voorspellingskaart is dat je kleuren in een bepaalde volgorde moet hebben liggen.

Cóatl bouwen: Bij het bouwen van een Cóatl mag je zo vaak als je wilt een aantal acties uitvoeren. Je mag een nieuwe Cóatl beginnen, een bestaande Cóatl uitbreiden en voorspellingskaarten bij de Cóatl leggen. Als de Coátl een kop, een staart en een aantal lichaamsdelen heeft is deze af en kan je er niet meer verder aan bouwen.

Het spel is afgelopen als een speler 3 Cóatls voltooid heeft. Je krijgt dan punten voor tempel- en voorspellingskaarten die je voltooid hebt. Zorg er dus voor dat jij het beste aan de voorwaarden van deze kaarten hebt voldaan. Als je de meeste punten hebt aan het einde van het spel, ben jij de winnaar mag je de titel van Hoge Priester dragen!

Beoordeling

Als je van abstracte puzzel spellen houdt dan is Cóatl een grote aanrader! Veel mensen maken de vergelijking met Azul, maar wij vinden niet dat je deze 2 goed kan vergelijken. Cóatl en Azul zijn wel degelijk 2 verschillende spellen, maar als je Azul leuk vindt dan zal Cóatl je ook geweldig vinden. In Cóatl heb je meerder manieren om de winst binnen te slepen. In essentie probeer je zo goed mogelijk aan alle voorspelling- en tempelkaarten te voldoen en de perfecte Cóatls te bouwen. Je kan er ook voor kiezen om zo snel mogelijk 3 Cóatls te bouwen waardoor de tegenspeler er misschien minder af heeft. Daardoor kan een potje heel snel voorbij zijn of heel lang duren. Deze diversiteit vinden wij heel leuk, alhoewel het ook vervelend kan zijn als jij zo perfect bezig bent en je tegenstander het gehaast afrond. Deze verschillende opties zorgen er in ieder geval voor dat je ook een keer een nieuwe tactiek kan proberen. 

Cóatl speelt fijn weg de gameplay voelt erg gestroomlijnd. Je bent zo door de speluitleg heen en alle acties spreken voor zich. Je hebt verschillende acties die je uit kunt voeren tijdens je beurt, maar ook weer niet zoveel dat je 5 minuten na moet denken. Een potje Cóatl speelt daarom redelijk snel zonder dat je lang op je tegenstanders zit te wachten. Doordat het spel niet te lang duurt en de acties simpel zijn kun je dit spel ook erg goed introduceren aan nieuwe bordspelspelers. 

Naast dat het fijn speelt ziet dit spel er echt prachtig uit. Alle onderdelen zijn van zeer hoge kwaliteit en het spel is erg kleurrijk. Het is echt een feestje op tafel! Wij vinden het een pluspunt dat het scorebord aan de andere kant van het aanbodbord staat, dit scheelt een hoop ruimte op tafel. Ook vinden wij het een plus dat de score pas achteraf berekend wordt, daardoor kan je lekker rustig spelen zonder constant de score bij te moeten houden. Bij spellen zoals Azul kan het berekenen van de score na iedere actie het spelplezier soms wel belemmeren. We kunnen ons aan de andere kant wel voorstellen dat het meteen berekenen van de punten een soort race-element toe zou voegen waardoor het spel net iets spannender wordt. Je kan dan bijvoorbeeld bij de tegenstander kijken hoeveel punten je nodig hebt om hem of haar in te halen.

Al met al zijn wij erg enthousiast over Cóatl. Wij zijn fan van abstracte puzzel spellen en vinden het altijd fijn om weer wat variatie in onze collectie te hebben. Dat gezegd hebbende raken de ervaren spelers waarschijnlijk wat sneller uitgekeken op spellen zoals Cóatl en Azul. De spellen bieden over het algemeen een lagere herspeelbaarheid en minder diepgang dan andere uitgebreidere bordspellen. Wij vinden het daarom fijn om een aantal van dit soort spellen in onze collectie te hebben zodat we kunnen rouleren. Dit zorgt ervoor dat het spelen ook op langere termijn leuk blijft! Cóatl is een blijver in onze collectie. Wat ons betreft een nieuwe topper in het rijtje van abstracte puzzel spellen!

Spelen met 2 spelers

Je kan Cóatl met meerdere mensen spelen, maar je bent toch veel in je eentje bezig. Iedereen is bezig met zijn eigen puzzel. Als je het spel vaker gespeeld hebt en je ervaren bent zou je wel bij de andere speler kunnen kijken om onderdelen die hij of zij nodig heeft te pakken, maar dit is bij niet gebruikelijk. We kunnen ons voorstellen dat het met 4 spelers best lang kan duren voordat je weer aan de beurt komt, daarom speelt het naar onze mening met minder spelers wat fijner.

 Plus- en minpunten

+ Prachtige onderdelen
Uitdagende puzzel
+ Meerdere strategieën

– Kan voor de ervaren speler wat diepgang en herspeelbaarheid missen

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Asmodee Nederland.