Review: Clever tot de 3e macht

Clever tot de 3e macht voegt weer een extra dimensie toe aan de Clever serie. Door slim je gedobbelde getallen in te vullen in de verschillende categorieën win jij het spel!

Uitgever

999games

+/- 30
minuten

€15
prijs

1-4
spelers

Speluitleg

Na de twee enorm succesvolle voorgangers in deze serie, namelijk Clever en Dobbel zo Clever is er nu weer een nieuw broertje bijgekomen, Clever tot de 3e macht! In dit dobbelspel dobbel je elke beurt meerdere malen alle dobbelstenen. Na het werpen kies je 1 dobbelsteen uit en vult deze dan op een bepaalde manier in op je scorevel. Doe dit echter wel slim want er zijn zoveel keuzes en mogelijkheden dat je snel een slechte keuze maakt. Na het maken van een keuze moet je alle dobbelstenen die lager waren dan je keuze op het zilveren schaaltje leggen en deze mag je niet meer gebruiken. Hierna werp je de overgebleven dobbelstenen opnieuw en maak je weer een keuze. Dit doe je in totaal 3 keer waarna je eventueel overgebleven dobbelstenen op het zilveren schaaltje legt. De passieve speler (je medespeler(s)) mag vervolgens 1 dobbelsteen van het zilveren schaaltje kiezen en invullen, maar ook hier zijn weer regels aan verbonden!

Het invullen van de dobbelstenen op het scorevel kan in verschillende categorieën. Deze categorieën zijn als volgt opgedeeld in kleuren: 

Geel: Kiest een speler de gele dobbelsteen, dan moet hij in die categorie 1 van de 3 velden met het geworpen resultaat aankruisen. Is hij de actieve speler dan mag hij bij de 1e worp uitsluitend in de bovenste regel aankruisen, bij de 2e worp in de middelste regel, enzovoorts. De passieve speler mag alleen in de velden met een grijze achtergrond afkruisen. 
Blauwgroen: Als een speler de blauwgroene dobbelsteen kiest, moet hij 1 van de 5 velden met het geworpen resultaat in deze categorie aankruisen. Echter, als je al een of meerdere dobbelstenen van diezelfde waarde had liggen mag je dat aantal ook nog aankruisen!
Blauw: In de blauwe categorie kruis je geen velden aan. In de lege velden vul je getallen in. Aan de linkerkant van de 7 moet je elke keer 1 getal lager invullen en aan de rechterkant 1 getal hoger. Je mag ook altijd een 7 invullen en zo de rij terugzetten en weer vanaf 7 beginnen. Tevens vul je hier de waarde van de blauwe en witte dobbelstenen samen in, ongeacht waar ze beide liggen. 
Bruin: Kiest een speler de bruine dobbelsteen dan mag je een getal van precies die waarde afkruisen in de bruine categorie. Er mag echter alleen een waarde afgekruist worden die rechts van het laatst afgekruiste veld ligt. 
Roze: In deze categorie vult een speler getallen van links naar rechts in. Hier kan je kiezen of je de vermenigvuldiger neemt (boven) of de bonus (onder). Als de bonus wordt genomen mag maar de helft van de punten ingevuld worden. 
Wit: Dit is geen categorie, maar er is wel een witte dobbelsteen. Deze kan als joker voor elke kleur gebruikt worden.

Bij het invullen van deze categorieën kan er zomaar een bonus vrijgespeeld worden. Hierbij kan je bijvoorbeeld direct een vakje naar keuze in een categorie afstrepen. Ook zijn er bonussen die je mag bewaren zoals nogmaals dobbelen, getallenjoker en extra dobbelsteen. Na het gebruiken van deze bonus, streep je deze af. Ook kan je een vosje vrijspelen waarmee je extra punten krijgt aan het einde.

Bij elke categorie gaat het scoren van punten op een andere manier, maar de hoofdregel is: hoe meer je afkruist in een categorie, hoe meer punten je er mee scoort. Na 5 of 6 rondes (afhankelijk van het aantal spelers) te hebben gespeeld, eindigt het spel en vul je de score op de achterkant van het vel in. Degene met de meeste punten wint.

Beoordeling 

Clever tot de 3e macht is een hele leuke toevoeging aan je collectie, ook als je de vorige 2 clevers al hebt. Het principe is hetzelfde, maar de manier van scoren is heel anders. Vergeleken met Clever komt de naam ’tot de 3e macht’ zeker tot zijn recht. Het scoren is een stuk complexer en er zijn meer regels waar je rekening mee moet houden. Dit kan in het begin wel lastig zijn en zorgt er waarschijnlijk voor dat je het spelregelboekje er bij moet houden. Deze extra regels maken het ook moeilijker om overzicht te bewaren. Je moet in deze versie zeker wat meer nadenken over je keuzes.

Wij vinden het heel leuk dat er meer kettingreacties te vormen zijn. Zo kan je ergens een bonus krijgen en met die bonus weer een volgende bonus krijgen. Dit kan soms wel een tijdje doorgaan en voelt heel goed! Ook de bonus ‘getallenjoker’ voegt een extra dimensie toe. Het is vaak echt goed kijken waar en wanneer je welke bonus het beste kan activeren!

Een minpuntje vinden wij dat de categorieën niet in dezelfde kleuren zijn als Clever. Als dit wel zo was had je alleen de scoreblokken van Clever tot de 3e macht hoeven kopen. Dit doet echter niets af aan het spel zelf!

Spelen met 2 spelers

Clever tot de 3e macht kan tot en met 4 spelers gespeeld worden. Wij denken dat het echter excelleert bij 1 tot 2 spelers. Je moet (afhankelijk van je tegenstanders) soms best lang op je beurt wachten. Wanneer je met meer tegenstanders speelt wordt deze wachttijd natuurlijk alleen maar langer. Wij vinden het prettig dat je met 2 spelers lekker door kunt spelen.

De solo-variant is weer net zo leuk als bij de voorgangers. Na Clever heel veel solo te hebben gespeeld kunnen we zeggen dat deze nieuwe versie minstens zo leuk is. Ook deze versie is online te spelen, zo ga je niet zo snel door de scorevellen heen. Deze online versie is in het Duits en kan je vinden als je zoekt op Clever Hogh Drei online. Ook kan je hier goed in oefenen om een goede strategie te ontwikkelen en zo steeds je tegenstanders te slim af te zijn!

 Plus- en minpunten

+ Nieuwe categorieën
+ Genoeg verschil met voorgangers

+ Snel
+ Veel kettingreacties

Categorieën niet in zelfde kleur als voorgangers
 Moeilijk om overzicht te bewaren
Afhankelijk van je tegenstander moet je soms lang wachten

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Jolie-Spellen.