Review: Clank! In! Space!

De kwaadaardige Lord Eradikus heeft de melkweg bijna veroverd en jij gaat proberen waardevolle artefacten van zijn vlaggenschip te stelen!

Uitgever

Renegade Game Studios

45-90
minuten

€65
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

Clank! In! Space! is de opvolger van het populaire deck building spel Clank! Clank! In! Space! biedt hetzelfde principe qua gameplay maar dan met een ander thema en een paar extra’s. Nieuw in de opvolger In Space is het modulaire bord en factiekaarten. Daarnaast moet je in Clank! In! Space eerst twee opdrachten uitvoeren voordat je verder kunt in het spel. Deze veranderingen bieden extra herspeelbaarheid en meer diepgang in de gameplay. Voor degenen die Clank! nog niet kennen gaan we eerst verder met de speluitleg. 

De kwaadaardige Lord Eradikus heeft de melkweg bijna veroverd en is nu bezig met een overwinningsronde door de sector in zijn vlaggenschip, Eradikus Prime. Lord Eradikus is misschien wel op weg naar de overwinning, maar ook voor hem dreigt er gevaar! De meest gewaardeerde artefacten van Lord Eradikus staan op het punt door zijn cyborg klauwen te glippen. Jij en je mededieven hebben elkaar uitgedaagd om aan boord van zijn schip te sluipen en zijn waardevolle artefacten te stelen. Onderweg zorg je ervoor dat bondgenoten zich bij jou aansluiten en verzamel je extra buit. Maar 1 verkeerde stap en – Clank! Lawaai trekt de aandacht van Lord Eradikus. Hopelijk weet je levend uit zijn schip te komen!

Het opzetten van Clank! In! Space! kost even wat tijd, maar het is op zich niet mega veel werk. Je plaatst het spelbord in een samenstelling naar keuze op tafel. Dit doe je door alle secret tokens, artifact tokens en de ontsnappingscapsules op het bord te plaatsen. Hiernaast vul je ook de markt aan en leg je alle kaarten klaar. Als alle spelers hun start deck hebben ben je klaar om te beginnen. 

Clank! In! Space! is zoals eerder benoemd een deck builder. Iedere speler heeft aan het begin van het spel dezelfde kaarten in zijn of haar deck. Tijdens het spel ga je dit deck aanvullen door nieuwe kaarten te kopen. Door verschillende kaarten met verschillende bonussen en acties te combineren creëer je een divers deck waarmee je verschillende strategieën kunt volgen. Alle nieuwe kaarten komen op je aflegstapel. Tijdens een beurt trek je 5 kaarten, deze speel je allemaal. Als je kaarten op zijn, schud je je aflegstapel en krijg je dus ook je nieuwe kaarten weer in je deck. Gedurende het spel wordt je deck dus steeds beter en interessanter! 

Tijdens het spel doorloop je 5 verschillende stappen. 

Stap 1: De missie

Jij en je medespelers hebben 1 duidelijke missie: Stap aan boord van het schip van lord Eradikus en steel een van zijn artefacten. Tijdens het spel heb je 3 doelen: 
– Hack de computer van het ruimteschip en krijg toegang tot de commando module.
– Steel een artifact token uit de commando module en vlucht daarna zo snel mogelijk richting een ontsnappingscapsule zodat je het schip kunt verlaten. 
– Verzamel genoeg punten en buit om je tegenstanders te verslaan zodat jij de grootste dief van het heelal wordt! 

Stap 2: Het plan

Stelen van Lord Eradikus is niet makkelijk en je zult hulp nodig hebben van de verschillende soorten kaarten om het ruimteschip levend te verlaten! 

Aan het begin van je beurt trek je 5 kaarten, deze speel je allemaal in een volgorde naar keuze. Het spelen van kaarten levert je verschillende bonussen en acties op.

Resources: De meeste kaarten leveren je resources op. Hier zijn 3 soorten van: skill (dit gebruik je om nieuwe kaarten te kopen) zwaarden (hiermee val je vijanden aan) en laarzen (hiermee kun je door het schip lopen).

Nieuwe kaarten: Skill gebruik je om nieuwe kaarten te kopen. Skill staat aangegeven in de linker bovenhoek van je kaarten, de kosten van een kaart staan in de rechter onderhoek. Zodra je een kaart gekocht hebt leg je hem op je aflegstapel. Zodra je kaarten op zijn schud je de aflegstapel. De nieuwe kaarten zitten nu dus in je deck. Nieuw in Clank! In! Space! zijn de factiekaarten. Een groot deel van de kaarten heeft linksboven een oranje, paars of groen icoon dat aantoont dat de kaarten behoren bij een bepaalde factie. De iconen kunnen ook voorkomen in de tekst van een kaart. Dit zijn meestal bonussen die je vrij kunt spelen door nog een kaart te spelen van dezelfde factie. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens je beurt Princess Helia en Phantom Agent samenspelen om een extra kaart te mogen trekken. 

Een vijand verslaan: Op sommige kaarten staat een vijand, dit is aangegeven door middel van een rode balk. Vijanden die in de adventure row liggen kun je aanvallen. Op de vijandkaart staat hoeveel zwaarden je nodig hebt om de vijand te kunnen verslaan. Als je de vijand verslaat, krijg je een bonus. De bonus die je krijgt staat altijd op de kaart aangegeven.

Door het ruimteschip lopen: Om door het ruimteschip te lopen heb je laarzen nodig. Per stap heb je 1 laars nodig. Sommige routes hebben echter speciale regels. Als je langs een route gaat met daarop 2 voetjes, dan heb je niet 1, maar 2 laarzen nodig om naar het volgende vakje te kunnen gaan. Soms kom je ook een vijand tegen op het speelbord. Als je hier langs wilt krijg je damage voor ieder icoontje dat er staat. Heb je een of meerdere zwaarden? Dan kun je de vijand aanvallen en krijg je geen damage. Kom je een slotje tegen op het speelbord? Dan kun je niet verder tenzij je de sleutel gekocht hebt van de markt. Op het bord liggen verder verschillende major en minor secrets verspreid. Als je op een vakje komt met daarop een secret token dan mag je deze pakken. Je krijgt de bonus die op de token staat meteen of soms kan je de bonus later gebruiken. 

Een item kopen: In het ruimteschip vind je verschillende vakjes met daarin een M. Dit zijn de market spaces. Als je op zo’n vakje staat mag je items kopen. Alle items kosten 7 credits. 

Een hyperlift of telepad gebruiken: Je kunt niet alleen te voet door het ruimteschip bewegen, je kunt ook de hyperlift of telepad gebruiken. Dit zijn speciale liften waarmee je sneller, verder op het speelbord kunt komen. Je hebt geen laarzen nodig om deze liften te gebruiken. Maar zodra je de hyperlift of telepad gebruikt ben je misselijk en kun je geen stappen meer zetten, ook niet als je laarzen over hebt tijdens je beurt. Voor de telepad heb je een speciale TelePass nodig, deze kun je ook kopen op de markt. 

Een dataport hacken: Om in de commando module van het ruimteschip te komen moet je eerst 2 dataports hacken. In het ruimteschip zijn verschillende data ports. Als je in een vakje staat met een data port kun je deze hacken door je data cube te plaatsen. Je krijgt dan meteen de bonus die op de data port stond afgebeeld. Nadat je de 2e dataport gehackt hebt krijg je een speciale command code token waarmee je naar de commando module kunt. Je kunt geen 2 data cubes in dezelfde module plaatsen. Je plaatst je 2e cube dus altijd in een andere module. Zodra je de 2e token geplaatst hebt moet je ook de boss marker 1 plek naar boven verplaatsen op de rage track. Lord Eradikus is namelijk niet blij met deze actie.

Een artifact stelen: Een van de belangrijkste acties in Clank! In! Space! is het stelen van een artifact. Zodra je de commando module in kunt, kun je ook een artifact gaan stelen. Als je op een vakje staat met een artifact mag je deze artifact oppakken. Je kunt slechts 1 artifact pakken. De artefacten hebben allemaal een verschillende waarde, variërend van 5 tot 30. Zodra je een artifact hebt gestolen verplaats je de boss marker opnieuw 1 plekje omhoog op de rage track. 

Dan hebben we nog Clank!, misschien wel het meest belangrijke onderdeel van het spel. Clank! is het geluid dat je maakt terwijl je door het ruimteschip beweegt. Hoe meer geluid je maakt, hoe groter de kans dat je gesnapt wordt en uiteindelijk knock-out geslagen wordt. Probeer dus zo stil mogelijk te zijn! Als je Clank! krijgt plaats je dit in het speciale Clank! vak. Wanneer Lord Eradikus aanvalt doe je alle Clank! blokjes die hier liggen in de zwarte zak en trek je er willekeurig een X aantal uit, afhankelijk van hoe boos Lord Eradikus is. Als er Clank! in jouw kleur uit de zak getrokken wordt plaats je dit op jouw damage track. Als je teveel damage hebt, ben je knocked-out en kun je niet meer verder spelen. Sommige kaarten zorgen ervoor dat je extra Clank! krijgt, terwijl sommige kaarten er juist voor zorgen dat je Clank! uit het Clank! vak mag verwijderen. 

Stap 3: De boss marker

De boss marker geeft aan hoe kwaad Lord Eradikus is en hoe groot zijn aanval zal zijn wanneer hij aanvalt. De boss marker wordt op verschillende momenten in het spel omhoog verplaatst. De plek op de rage marker geeft aan hoeveel Clank! blokjes eruit de zak getrokken worden. Hoe meer blokjes er getrokken worden, hoe groter de kans dat Lord Eradikus jou raakt tijdens zijn aanval en dat je damage krijgt. Na iedere beurt moet je de adventure row aanvullen met nieuwe kaarten. Als hier een kaart tussen zit met het rode symbool van Lord Eradikus, dan valt hij aan! Je stopt meteen alle Clank! blokjes die in het Clank! vak liggen in de zak en trekt meteen het aantal blokjes uit de zak zoals aangegeven op de rage track. Zodra je het blokje van een bepaalde speler uit de zak trekt plaatst hij of zij dit blokje op de damage track. 

Stap 4: De ontsnapping

Het doel van het spel is natuurlijk om levend het ruimteschip te verlaten in een ontsnappingscapsule. Dit zal je alleen niet altijd lukken! Als je damage track vol is ben je knocked out. Als het je al gelukt is om een artifact te stelen en terug te keren naar de cargo bay, dan word je gered en mag je alsnog de punten tellen die je hebt verdient tijdens het spel. Heb je nog geen artifact of ben je niet in de cargo bay wanneer je knock out geslagen wordt? Dan word je niet gered en verlies je automatisch het spel met 0 punten. Als je een artifact hebt gestolen en nog niet knocked out bent dan probeer je natuurlijk om bij een ontsnappingscapsule te komen! Als je bij een ontsnappingscapsule komt pak je de token en kun je rustig wachten op de rest. De ontsnappingscapsule levert je 20 extra punten op. Zonder artifact kun je niet ontsnappen!

Stap 5: Het einde van de rit

Zodra een speler ontsnapt is doet hij niet meer mee aan het normale spel. Er komt voor deze speler geen Clank! meer in het Clank! vak en kaarten die gespeeld worden hebben geen effect meer op deze speler. In plaats daarvan mag deze speler wanneer hij of zij aan de beurt is alle Clank! die in het Clank! vak ligt in de zak stoppen en er meteen 4 blokjes uittrekken. Zodra een speler ontsnapt is kun je zelf dus ook maar beter gaan haasten, Lord Eradikus gaat nu namelijk iedere ronde aanvallen!

Zodra alle spelers ontsnapt of knocked out zijn kun je alle punten bij elkaar optellen. De speler met de meeste punten wint het spel en is de grootste dief van het heelal! 

Beoordeling

Clank! In! Space! is ons meest overwogen spel tot nu toe. Toen ons interesse in Clank! gewekt werd hebben we wel 20 reviews gelezen, een tiental filmpjes gekeken en met verschillende mensen gepraat over hun ervaring met Clank! We twijfelde heel erg tussen Clank! en Clank! In! Space! Uiteindelijk zijn we dus voor Space gegaan en daar zijn we erg blij mee. We vinden de toevoeging van de facties, het modulaire bord en het hacken van de data ports erg leuk. We hebben de originele Clank! nog niet gespeeld maar op basis van wat wij gelezen hebben kunnen we zeker zeggen dat deze versie de verbeterde versie is van het origineel.

Wat zijn wij verrast door Clank! In! Space! We kunnen uren over dit spel praten, maar we zullen we het proberen kort te houden. We hebben het spel binnen een week wel meer dan 10 keer gespeeld. Dit zegt al heel veel over hoe leuk wij het vinden. De combinatie van deck building en het bewegen over het (steeds andere) speelbord maakt van Clank! In! Space! een erg uitdagend en divers spel. Als je onze speluitleg gelezen hebt dan ben je misschien een beetje overdonderd door de grote hoeveelheid uitleg. Het zijn ook aardig wat regels, maar we kunnen meteen zeggen dat het echt meevalt. Clank! In! Space! is zeker geen moeilijk spel. Wij zijn van mening dat je (met wat moeite) dit spel ook prima met beginnende spelers kunt spelen. Er gebeurt veel in Clank!, maar het spel is absoluut niet moeilijk te begrijpen. 

Tijdens het spelen van Clank! vielen we eigenlijk van de ene verbazing in de andere. Niet lang na onze eerste potjes ontdekte we namelijk de gratis Renegade app. Deze app biedt 2 verschillende extra’s, zowel voor een multiplayer als een solo potje. Je kunt de app gebruiken tijdens een spel met meerdere spelers. Je klikt dan in de app aan welke acties je uitvoert en dit zorgt voor extra gebeurtenissen die het spel weer anders maken. Erg leuk voor de variatie! Daarnaast biedt de app ook een solo campaign. Wij zijn bijna klaar met de solo campaign. Wij vinden de Renegade app een van de leukste extra’s die we ooit zijn tegengekomen bij een bordspel. Als je Clank! of Clank! In! Space! hebt, download dan zeker de app!

De herspeelbaarheid van Clank! In! Space! is erg hoog. Wij hebben het spel binnen een week meer dan 10 keer gespeeld en waren het nog steeds niet beu. Je hebt tijdens ieder spel een ander speelbord doordat je verschillende combinaties kan maken met de modulaire borden. Daarnaast liggen de secret tokens tijdens ieder spel anders, zijn en veel verschillende soorten kaarten en kun je de app gebruiken voor wat meer uitdagend en variatie. In de doos van Clank! In! Space! zit dus erg veel speelplezier. 

Als je op zoek bent naar een leuke deckbuilder met veel uitdaging, variatie en een hoge herspeelbaarheid, twijfel dan niet langer en haal Clank! In! Space! in huis. Wat ons betreft ga je hier zeker geen spijt van krijgen. Dit is een van onze nieuwe favorieten.

Spelen met 2 spelers

Clank! In! Space! is leuk met alle spelersaantallen. Het spel speelt dus vanzelfsprekend ook goed met 2 spelers. Wij hebben inmiddels al heel wat potjes met zijn 2en gespeeld en vinden dit erg leuk. Daarnaast hebben we de solo campaign ook met 2 spelers gedaan. De ene speler houdt de Clank! en de app bij de hand en de andere speler speelt de kaarten. In goed overleg maak je keuzes en beweeg je door het verhaal. Wij vonden dit erg leuk om te doen. Clank! In! Space! is dus op verschillende manieren leuk met 2 spelers. 

Plus- en minpunten

+ Hele hoge herspeelbaarheid
+ Uitgebreide maar gebalanceerde gameplay
+ Gratis app met verschillende extra’s
+ Leuke interactie tussen spelers

De doos is van mindere kwaliteit en beschadigd snel
– Het opzetten van Clank! In! Space! kost even wat tijd