Review: Chronicles of Crime: 1400

Kruip in de huid van de ridder Abalard Lavel en reis af naar het middeleeuwse Parijs. Er zijn vreemde zaken aan de hand die jij tot op de bodem uit moet zoeken!

Uitgever

999games

60
minuten

€28
prijs

1-4
spelers

Speluitleg

Chronicles of Crime 1400 is een van de spellen in de detective-wereld van Chronicles of Crime. Dit keer reis je als ridder Abalard Lavel af naar het Parijs van de late middeleeuwen. Met behulp van visioenen, familieleden en je trouwe viervoeter moet je mysterieuze misdaden op zien te lossen. Chronicles of Crime 1400 is een volledig losstaande editie, waarvoor het basisspel dus niet nodig is.

Om Chronicles of Crime te kunnen spelen heb je een smartphone of tablet nodig. Deze heb je nodig om de QR codes op alle kaarten te scannen. Als je de app opent zal je zien dat er 4 scenario’s en een tutorial speelbaar zijn. In de tutorial wordt de app uitgelegd en zal je ook zien hoe je kan praten met personen en bewijs kan verzamelen.

Scenario’s begin je dus op je telefoon en niet in het spel zelf. Je hoeft dan ook alleen alles klaar voor gebruik te leggen, maar je hoeft van te voren niks uit te zoeken. Scenario’s beginnen meestal met een introducerend verhaal en een visioenkaart, dit visioen geeft je alvast een voorproefje over hoe de misdaad verlopen is. Na het introducerende verhaal bezoek je meestal het plaats delict. Hier kan je eventuele getuigen en bewoners ondervragen en met je mobiel 360 graden rondkijken op de locatie, dit kan zelfs met een VR bril! De app zal je bij het scannen van locaties of bewijs vertellen welke kaarten je wanneer moet pakken. Bewijs kan je bewaren op de daarvoor bestemde mat. Je kan mensen vervolgens vragen naar dit bewijs en zij zullen daar dan op reageren (of niet). 

Soms verwijzen mensen je ook door naar een nieuwe locatie. Je mag deze locatie vervolgens pakken en scannen om er heen te gaan, de app vertelt je vervolgens wie hier aanwezig is. Het scannen van QR codes kost je echter wel tijd in het spel. De tijd die je gebruikt verandert je eindscore, hoe minder scans, hoe beter! Als je denkt te weten hoe de misdaad in elkaar heeft gezeten en wie de eventuele dader is kan je naar huis om het mysterie op te lossen. Je moet dan vragen beantwoorden over de misdaad, zoals wie het gedaan heeft en met welk voorwerp. Heb je dit (deels) goed? Dan heb je het mysterie opgelost en krijg je een score gebaseerd op de tijd die je gebruikt hebt en de antwoorden die je gegeven hebt.

Beoordeling

Chronicles of Crime 1400 is zeker een waardig spel in de serie. Het is superleuk en uniek dat dit spel een combinatie maakt tussen analoge en digitale onderdelen. De app zit erg goed in elkaar en zorgt ervoor dat je echt in de huid kruipt van de hoofdpersoon. Door het gebruik van de app is het spel enorm uitgebreid en zijn de opties ongelimiteerd. 

Wij zijn begonnen met het spelen van de tutorial, hierin wordt alles heel goed uitgelegd aan de hand van een introducerend verhaal. Je leert hoe je locaties scant en bewijs kan gebruiken om de juiste informatie uit mensen te krijgen. Hierna hebben wij het eerste scenario gespeeld. We gaan het verhaal natuurlijk niet verklappen, maar het is wel enorm spannend. Aan het begin weet je nog niks, maar naarmate je meer mensen hebt gesproken en locaties hebt gescand kom je steeds meer over het verhaal te weten. 

Chronicles of Crime is een leuke en toegankelijke manier om een bordspel te spelen. Het spel is vooral geschikt voor mensen die ook erg van escape rooms houden. Heb je een keer geen zin in Netflix? Dan kun je gezellig een avondje mysteries oplossen als ridder Abalard.  Je duikt samen in het verhaal en probeert samen de oplossing te vinden. Wij denken dat de ervaring wat minder is met meerdere spelers. Dit komt doordat maar 1 iemand de app gebruikt en alles voor moet lezen. Wij zijn nogal snel afgeleid en haken dan ook snel af als het te lang duurt of als we niks te doen hebben. Een oplossing hier voor is om het op een groter scherm te casten, zodat iedereen mee kan kijken.

Alles in Chronicles of Crime 1400 gaat via de app, waardoor het vaak zo voelt dat het spel de app meer ondersteunt dan andersom. Dat vinden wij jammer maar tegelijkertijd ook wel uniek. Wij vinden het ook minder dat je alles moet scannen in het spel. Je moet bij elke actie een QR code scannen, waardoor je een uur lang alleen maar aan het scannen bent. Het zou wat ons betreft beter zijn als een paar opties, zoals je familie voor hulp vragen, al geïntegreerd waren in de app. Het scannen van de kaarten en het gebruiken van je mobiele telefoon kan een toevoeging zijn aan het spel, maar het kan ook in de weg zitten. Het voelt soms alsof je niet echt een spel aan het spelen bent maar alsof je alleen maar kaartjes aan het scannen bent. Je moet echt goed blijven opletten om echt geïnteresseerd te raken in het verhaal. Als dat lukt dan is Chronicles of Crime 1400 echt een gezellig spel voor tijdens een gezellige avond met je partner, ouders, vriend of vriendin. 

Spelen met 2 spelers

Wij vinden Chronicles of Crime: 1400 het beste spelen met 2 spelers. Zoals boven beschreven is het moeilijk om meerdere spelers er bij te betrekken omdat je maar met 1 app speelt. Dit zou makkelijker gaan als je op een groter scherm kan casten. Zelfs met 2 spelers hadden wij soms al dat het moeilijk was om de andere speler genoeg te betrekken. Wij gaven na 5 minuten de telefoon steeds door. Met zijn 2en kan je nog goed volgen wat er op de app gebeurt en lekker sparren over de oplossing!

 Plus- en minpunten

+ Uniek spelmechanisme met app
+ Spannend verhaal
+ Je kunt meteen gaan spelen zonder spelregels te lezen

1 persoon bestuurt de app en de rest is aan het luisteren en meekijken
– Na 4 keer spelen is het spel klaar

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door 999games.