Review: Chronicles of Avel

In Chronicles of Avel verken je samen met je medespelers het land van Avel waar kwaadaardige monsters zich schuil houden.

Uitgever

Rebel Studios

60-90
minuten

€33
prijs

1-4
spelers

Cover
Location tiles

Speloverzicht

Chronicles of Avel is een coöperatief avonturenspel waarin je met je medespelers samenwerkt om het beest te verslaan!

Aan het begin van het spel leg je het speelveld klaar door een paar begintegels open neer te leggen en daar aan een aantal gesloten tegels. Je kan zelf een layout maken of een layout uit het boek gebruiken. Dit gedeelte is modulair en kan dus elke keer anders zijn. Hierbij leg je ook monster tokens op sommige tegels. Op je spelersbord mag je je held aankleden zoals je zelf wilt door er op te tekenen. Vervolgens mag je 1 uitrustingtoken uit de zak pakken en begin je met een munt.

Tijdens een beurt kan je 2 acties nemen waarbij je ook 2 keer dezelfde actie mag doen. Je mag bijvoorbeeld bewegen naar een aanliggende tegel of via shortcuts. Als je bij een monster bent mag je deze aanvallen. Monsters vallen jou nooit aan dus maak je hier geen zorgen om! Als je een monster aanvalt ga je met de aangegeven dobbelstenen rollen en win je of verlies je het gevecht. Als je het monster verslaat krijg je de beloningen hiervan. Het kan ook zijn dat je al je leven verliest. Dan ben je knockout, ga je terug naar het kasteel en ben je al je geld kwijt. Je komt dan de volgende ronde weer terug in het spel. Je kan op sommige plekken ook vallen zetten of muren bouwen voor je kasteel. Dit is handig voor als het beest aan het eind van het spel komt!

Als alle spelers 2 beurten hebben gehad gaat de ronde marker een plek vooruit. Je krijgt hiervoor soms ook een bonus zoals een hartje terug. Vanaf sommige plekken op het rondespoor mag je geen vallen meer zetten of muren bouwen. Aan het einde van het rondespoor zal het beest in het spel komen, samen met nog een paar monsters. Deze bewegen elke keer een plek dichterbij het kasteel en zul je moeten verslaan voordat ze hier aankomen. Lukt dit, dan win je het spel en heb je Avel gered. Als het niet lukt verlies je helaas en moet je het opnieuw proberen!

Player board
Adventurer

Beoordeling

Chronicles of Avel is een nieuw familie/kinderspel van de makers van Meadow. Het is dan ook geen verrassing dat dit spel er weer prachtig uit ziet. Het is zelfs zo mooi, dat de meeste volwassenen ook niet kunnen wachten om dit spel te spelen. De reacties op Chronicles of Avel zijn vanaf alle kanten erg positief. Kinderen blijven voor de eerste keer wel aan tafel zitten voor een bordspel, ouders hebben ontzettend veel plezier met het vechten tegen de monsters en het wordt zelfs het beste familiespel ooit genoemd. Chronicles of Avel is meer dan alleen een mooie verpakking, het is een erg goed en leuk spel!

Laten we eerlijk zijn, Chronicles of Avel trekt in eerste instantie zeker je aandacht vanwege het prachtige artwork. Het artwork op de doos is ontzettend mooi en nodigt uit om te spelen. De inhoud van de doos, doet daar zeker niet voor onder. Avel bevat prachtige componenten van hoge kwaliteit. Gezien de prijs van het spel, verbaasde het ons hoeveel inhoud er in de doos zit! Naast prachtige tegels, mooie houten meeples en double layered playerboards zitten er ook leuke verrassingen in zoals de karakters die je zelf kunt inkleuren. Deze toevoeging van personalisatie aan het spel is een ontzettend goede keuze geweest. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kunnen hier hun creativiteit op los laten. Het is iets wat je niet vaak ziet bij bordspellen, maar wat wij zeker kunnen waarderen.

De inhoud van de doos willen we nog even extra benadrukken. Avel bevat namelijk een hoop leuke extra’s die we zeker willen benoemen. Zo heeft de rugzak op je spelersbordje een originele en leuke functie. Anders dan de ‘je mag 5 items meedragen’, kun je in Avel de items die je hebt proberen in je rugzak te puzzelen om te zien of je ze nog mee kan nemen. Daarnaast mag je tijdens het spel items uit een zak grabbelen, door te voelen kun je proberen te raden wat je gaat pakken, maar je hebt maar 5 seconden de tijd. Deze elementen brachten bij ons een grote glimlach op ons gezicht. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de mini insert die bij het spel zit, in de vorm van een schatkistje. Hier kun je verschillende componenten in opbergen. De makers van Avel hebben echt over van alles nagedacht en dat is zeker terug te zien!

Chronicles of Avel is gelukkig meer dan een simpel kinderspel. Je zou het beter kunnen zien als een familie of gateway spel. Dit spel is niet alleen perfect om te spelen met kinderen, maar zeker ook leuk met volwassenen die weinig spelervaring hebben. We kunnen daarnaast ook alvast verklappen dat Avel zeker ook nog leuk en uitdagend genoeg is voor de veelspelers. Geloof het of niet, Avel doet het allemaal. Het spel bevat elementen die het extra leuk maken voor kinderen, zoals het tekenen van je eigen karakter en de ‘constellation map of names’ waarmee je een random naam kan maken voor je held,  maar zeker ook elementen die leuk zijn voor volwassenen. Het gebruik van dobbelstenen zorgt er namelijk voor dat je ook met veel bordspelervaring niet automatisch wint. Het blijft dus spannend!

Wij hebben al gelezen dat Chronicles of Avel een mini Gloomhaven voor kinderen genoemd werd, wij begrijpen dit wel. Als je van dungeon crawlers houdt, dan zul je zien dat er zeker elementen terugkomen in Avel. Je beweegt namelijk over de map en komt ook monsters tegen. Gelukkig voor de jonge spelers onder ons, vallen de monsters niet aan tenzij je zelf iets doet. In Avel heb je in tegenstelling tot de meeste dungeon crawlers, meer vrijheid om rond te lopen en de prachtige tegels te ontdekken. Aan het begin van het spel voel je zeker nog weinig druk, maar onderschat het gevecht met het beest niet! De finale van het spel brengt een heel ander gevoel naar tafel, met spannende en uitdagende laatste rondes.

Als je graag spellen met kinderen speelt, houdt van dungeon crawlers of Chronicles of Avel er simpelweg gewoon leuk uit vindt zien, kunnen we niet anders zeggen dan, dit is een spel voor jou! Avel valt bij zo’n grote groep mensen in de smaak dat het bijna niet mis kan gaan. Dit is een ontzettend origineel, goed uitgewerkt familiespel. De doos zit boordevol componenten en extra’s die ons verbaasden. Zelfs voor volwassenen is Chronicles of Avel een wereld van ontdekking. Dit is een spel dat je wil ontdekken!

Dice and the beast
Monster tokens

Plus- en minpunten

+ Simpele spelregels
+ Coöperatief
+ Prachtige componenten en originele extra’s
+ Leuk thema

– Dobbelstenen moet je van houden

Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Rebel Studios.