Review: Chai

Chai is een spel voor theeliefhebbers, maar ook als je koffie, fris of iets anders drinkt ga je dit spel waarschijnlijk leuk vinden!

Uitgever

Steeped Games

20-60
minuten

€70
prijs

 1-5
spelers

chai1

Speluitleg

Ben jij een theeliefhebber? Kom dan snel Chai met ons ontdekken. Maar ook als je liever koffie, fris of iets anders drinkt moet je niet meteen weggaan! Chai is een leuk spel voor iedereen, ongeacht je favoriete drankje!

In Chai ga je aan de slag als een theehandelaar. In dit spel combineer je theesmaken om een perfecte thee te serveren aan je klanten. Als theehandelaar ben je gespecialiseerd in bijvoorbeeld rooibos, groene of zwarte thee. Om de lekkerste thee te kunnen maken moet je ingrediënten zoals citroen, gember, suiker en melk verzamelen. Het voltooien van bestellingen levert je punten op.

Aan het begin van het spel mag je je specialisme kiezen. Je kiest een theehuis met daarbij de bijbehorende theesoort, bijvoorbeeld rooibos. Je ontvangt dan meteen 6 tokens van jouw theesoort. Deze plaats je in je theehuis. Alle spelers krijgen vervolgens 8 klantenkaarten die overeenkomen met zijn of haar theekleur. Je mag 1 van deze theekaarten houden om mee te beginnen. Je moet een 2e kaart in het midden van de tafel leggen. De theekaarten op tafel vormen de klantenpoel. Dit zijn de klanten die later in het spel alle spelers kunnen pakken. Vervolgens worden de resterende klantenkaarten geschud en worden er nog 2 extra klantenkaarten aan de poel toegevoegd. De overige klantenkaarten plaats je gedekt naast de klantenpoel.  Als alle spelers een theehuis en een klant hebben kun je de markt en de pantry gaan vullen met ingrediënten. Op de markt kun je theesmaken kopen en in de pantry kun je ingrediënten zoals melk en suiker krijgen. 

Voordat je het spel begint plaats je de vaardigheidskaarten, de theekopjes en de bijbehorende fooi tokens nog op tafel. Dit alles kun je in minder dan 5 minuten doen. Pak er nog een lekker kopje thee bij en je bent klaar om het spel te beginnen!

chai2

Het spel bestaat uit 5 rondes. Een ronde is afgelopen als alle theekopjes gevuld zijn met een bestelling. Wanneer je aan de beurt bent kun je één van de volgende 3 acties uitvoeren voordat je een bestelling mag voltooien:

– Bezoek de markt: Voor de meeste bestellingen heb je 1 of meerdere theesmaken nodig. Deze kun je kopen op de markt. Wanneer je de markt bezoekt krijg je automatisch 3 munten. Je moet minimaal 1 munt uitgeven op de markt. Op de markt kun je verschillende smaken kopen zoals citroen en gember. Bovenaan het marktbord staat aangegeven wat een ingrediënt kost. Liggen er 2 of meer van dezelfde tegels naast elkaar? Dan heb je geluk! Je mag dan alle tegels pakken voor de hoogste prijs die boven de tegeltjes staat. Wanneer je klaar bent op de markt vul je het marktbord weer aan met nieuwe tegels.
– Bezoek de pantry: Sommige klanten willen melk, suiker of honing in hun thee. Deze ingrediënten moet je halen bij de pantry. Wanneer je de pantry bezoekt mag je 3 ingrediënten meenemen. Je mag 3 ingrediënten van het pantry bord pakken of zonder te kijken 3 ingrediënten uit de pantry zak trekken. Ligt er niets op het pantry bord wat je nodig hebt? Dan mag je voor 1 munt het pantry bord eerst verversen. Ook het pantry bord wordt na een bezoek aangevuld met nieuwe tokens.
Reserveer klanten en gebruik een vaardigheid: Om nieuwe bestellingen te kunnen voltooien moet je nieuwe klanten hebben. Daarom kun je in Chai ook klanten reserveren. Wanneer je dit doet mag je een klant uit de klantenpoel reserveren of een van de gedekte trekstapel. Je mag maximaal 3 klanten tegelijkertijd hebben. Na het reserveren van een klant mag je ook een vaardigheidskaart uitvoeren. Hiervan liggen er altijd 3 open op tafel. Er zijn verschillende soorten vaardigheden. Zo is er bijvoorbeeld een vaardigheid waarmee je gratis een aankoop mag doen op de markt voor 1 of 2 munten. 

Als je 1 van de 3 bovenstaande acties hebt uitgevoerd is het mogelijk dat je na 1 of meerdere beurten een bestelling kunt voltooien. Je hebt hiervoor alle ingrediënten nodig die op de kaart staan en een basis theetoken van de bijbehorende soort. Voltooi je een groene thee bestelling? Dan heb je dus ook een groene thee token nodig. Als je alles hebt dan kun je een theekopje vullen. Na het succesvol voltooien van je bestelling mag je het gedekte fooi fiche dat bij het theekopje ligt omdraaien. Deze fooi fiches geven je bijvoorbeeld extra munten om theesmaken te kopen op de markt.

Het spel is voorbij als alle 5 rondes zijn voltooid. Je telt nu alle overwinningspunten van de voltooide bestellingen en het resterende geld bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel en is de beste theehandelaar. Zet je meteen een kopje thee voor je medespelers als je het spel wint? 

chai4

Beoordeling

Chai is ons favoriete spel om te spelen tijdens of na ons ontbijt! Het thema past hier niet alleen ontzettend goed bij, de manier van spelen is ook perfect voor in de ochtend. Chai is een simpel en rustgevend spelletje. Je droomt weg bij het zien van de mooie artwork op de klantenkaarten en wordt meteen vrolijk van de kleurrijke spelonderdelen. Chai is een leuk, strategisch familiespel. Het leuke aan Chai is dat het echt een perfect spel is voor de hele familie. De spelregels zijn simpel en snel aan te leren. Je kunt dit spel echt met iedereen spelen, van jong tot oud. Zelfs met iemand die nog nooit een spelletje gespeeld heeft. In de spelregels zijn ook extra regels opgenomen voor een moeilijke, makkelijkere, solo en coöperatieve versie. Je kunt het spel dus echt aanpassen op je medespelers. Je kunt daarom met iedere groep wel een potje Chai spelen!

Chai is een goed uitgewerkt spel met prachtige artwork en spelonderdelen van hoge kwaliteit. Alleen dit zorgt er al voor dat het een feestje is om Chai op tafel te leggen. Wat ons betreft mag Chai niet in je collectie ontbreken. Tussen alle spellen met moeilijke spelregels en hoge competitie is het soms echt een verademing om een rustig potje Chai te kunnen spelen. Vergis je overigens niet, je wil tijdens het spelen van Chai ook zeker winnen! Je moet je strategie zo plannen dat je snel alle ingrediënten hebt voor je klantenkaart. Als je namelijk te langzaam bent kan het zomaar zijn dat je tegenstander alle theekopjes al gevuld heeft en er vandoor is met de fooi. 

Alhoewel het een verademing is dat dit spel simpele regels heeft en makkelijk speelt, kan dit ook een nadeel zijn. Het spel bestaat eigenlijk uit het herhalen van 1 van de 3 acties totdat je een bestelling kunt voltooien. Dit is een leuk mechanisme, maar kan op den duur wel gaan vervelen. Je moet Chai niet op tafel leggen als je op zoek bent naar een uitdagend en competitief spel. Wat ons betreft is dit ook de kracht van Chai. De schoonheid van dit spel zit hem uiteraard in het prachtige artwork, maar ook in de eenvoudigheid. Iedereen heeft genoeg spellen in zijn collectie waarbij je je hersens kunt laten kraken, Chai doet dit niet. Het spelen van Chai zorgt voor ontspanning. Dat is ook wel eens fijn!

Spelen met 2 spelers

Wij hebben Chai alleen nog maar met 2 spelers gespeeld en vinden dit erg leuk. Persoonlijk zijn wij niet erg vijandig tijdens het spelen van spellen. We vinden het een stuk minder leuk om elkaar flink dwars te zitten. Tijdens Chai hebben we hier eigenlijk vrij weinig mee te maken. We zijn gewoon lekker aan het kletsen en onze bestellingen aan het voltooien. Natuurlijk blijven we ook wel opletten, we willen namelijk wel punten scoren!  

 Plus- en minpunten

+ Prachtige artwork en spelonderdelen
+ Overzichtelijke en simpele spelregels
+ Extra varianten op het basisspel 
+ Prettige inlay in de doos

 Voor sommige spelers kan Chai te simpel zijn