Review: Cascadia

In Cascadia ga je je eigen terrein bouwen en vul je het met wilde dieren die elk hun eigen voorkeur voor een gebied hebben.

Uitgever

Flatout Games

40
minuten

€40
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Cascadia is een puzzelspel waarbij je tegels raapt die je in je eigen speelgebied legt. Bij elke tegel hoort een token die je op een van je tegels moet leggen. Door dit op een bepaalde manier te doen krijg je voor bepaalde combinaties punten. De manier waarop je punten kunt scoren is telkens anders. 

Je gebied begint met 3 hexagonale tegeltjes. Je pakt steeds om de beurt een tegel met een bijbehorende token. Daarbij heb je keuze uit 4 sets. Deze tegel leg je aan je terrein en het token leg je op een tegel naar keuze. Hierdoor kan je je terrein uitbreiden en het vullen met wilde dieren. Er zijn 5 verschillende wilde dieren die elk op een eigen manier punten geven. Zo kan een vogel punten geven als deze niet grenst aan een andere vogel. 

Het spel is afgelopen als er geen tegels meer over zijn om de markt aan te vullen. Alle spelers hebben dan evenveel beurten gehad en tellen hun punten bij elkaar op. Hierbij krijg je punten voor tokens die op een bepaalde manier liggen, maar ook punten voor je grootste terrein van elk terreintype. Degene met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Cascadia deed ons meteen denken aan spellen zoals Calico en Overboss. Calico is een van onze favoriete puzzelspellen, we waren dan ook ontzettend benieuwd naar Cascadia! Ons enthousiasme en nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat we het spel al op tafel hadden liggen voordat de postbezorger de straat uit was! De spelregels van Cascadia zijn duidelijk en makkelijk te begrijpen. Als je net zoals wij regelmatig puzzelspellen speelt dan zul je Cascadia snel onder de knie hebben. Wij konden binnen 5 minuten gaan spelen. Na het lezen van uitgebreide spelregelboekjes en het kijken van verschillende how to play videos, was het bij Cascadia een verademing om zo snel te kunnen beginnen met spelen. Dit maakt Cascadia net zoals Calico opnieuw toegankelijk voor de gehele familie. Je bent namelijk zo klaar met het uitleggen van de spelregels!

Cascadia heeft makkelijke regels en bijna iedereen kan het waarschijnlijk spelen, maar je moet je zeker niet vergissen in het niveau van het spel. Om goed te worden in Cascadia zal je inzicht moeten hebben en elke keuze tactisch moeten maken. Voor ons is dit een erg groot pluspunt. Hoewel de spelregels simpel zijn is de gameplay namelijk ontzettend uitdagend! 

 Nog een herkenbaar element is het prachtige artwork. De art is zoals je gewend bent van Beth Sobel prachtig. Ze is onder andere ook bekend van Wingspan, Calico en Viticulture. De componenten zijn van prima kwaliteit, waarbij de wild tokens van hout zijn en de rest van dik karton. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat Cascadia er weer ontzettend mooi uitziet op tafel. 

De herspeelbaarheid van het spel is redelijk. Je hebt van elk wild dier 4 verschillende kaarten met daarop een andere manier om punten te scoren. Door hiermee verschillende combinaties te maken zal ieder spel weer net iets anders spelen. Daarnaast is er ook nog een familievariant waarin elke kaart op dezelfde manier scoort. Dit zorgt ervoor dat je het spel ook weer eens op een andere, nog simpelere manier kunt spelen. Toch voelt de herspeelbaarheid van Cascadia niet oneindig. Na verschillende keren gespeeld te hebben zullen nieuwe potjes erg vergelijkbaar voelen. Een pluspunt daarbij zijn de leuke achievements die in het spelregelboekje staan, dit zorgt weer voor wat extra spelplezier!

Cascadia is een heerlijk simpel spel wat echt lekker weg speelt. Het spel is simpel genoeg om met de hele familie te spelen, maar ook een echte hersenkraker voor de ervaren spelers. Als je fan bent van puzzelspelen zoals Calico, dan mag ook Cascadia zeker niet ontbreken in je collectie!

Plus- en minpunten

+ Toegankelijk maar wel uitdagend genoeg
+ Makkelijk te leren
+ Tactisch

– De herspeelbaarheid is matig

Cascadia zal in oktober verschijnen.

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door AEG.