Review: Cartographers

In Cartographers breng je als cartograaf stukken onbekend land in kaart volgens de wensen van de koningin.

Uitgever

Intrafin

35
minuten

€20
prijs

1-100
spelers

Speluitleg

Jij bent als cartograaf in dienst van de koningin. Het is jouw taak om de noordelijke landen in kaart te brengen en ze hiermee te claimen voor het koninkrijk! De koningin heeft elk seizoen specifieke wensen over welke landen ze het belangrijkst vindt. Je bent ook niet de enige in deze wildernis. De Dragul monsters betwisten je claims en zullen buitenposten bouwen. Dit zorgt voor hinderlagen. Om hun invloed te verminderen en de koningin tevreden te stellen zal je heel zorgvuldig moeten tekenen.

Cartographers is opgedeeld in 4 seizoenen: Lente, Zomer, Herfst en Winter. Elk seizoen geeft de koningin bepaalde bevelen waar jij aan probeert te voldoen. Je trekt van elk van de 4 soorten scorekaarten willekeurig 1 kaart die je onder de letters A, B, C en D legt. Aan het begin van elk seizoen schud je alle verkenningskaarten samen met 1 hinderlaagkaart. Als de bevelen van de koningin bekend zijn, de trekstapel klaarligt en alle spelers een kaart hebben gekregen ben je klaar om te beginnen.

Aan het begin van elke beurt draait iemand de bovenste kaart van de stapel met verkenningskaarten om. Elke kaart heeft een bepaalde tijdswaarde van 0, 1 of 2. Op het actieve seizoen staat na hoeveel tijd het seizoen voorbij is. Je blijft dus beurten spelen totdat deze waarde bereikt of gepasseerd is. Op elke verkenningskaart staan een of meerdere vormen die je moet tekenen samen met een of meerdere terreintypen. Als er meerdere soorten vormen of terreintypes afgebeeld staan mag je zelf kiezen welke je tekent. Mogelijke terreintypes zijn: bos, dorp, akker, water, monster en berg. Alle spelers tekenen de vorm en het terreintype van de zojuist omgedraaide kaart. Je mag natuurlijk alleen in de vakjes tekenen en je mag niet over de randen of al eerder getekende vormen heen tekenen. Vormen mag je spiegelen en draaien. Tijdens het tekenen moet je goed kijken naar de bevelen die dat spel actief zijn. Een bevel kan bijvoorbeeld zijn dat je 8 punten krijgt voor elk cluster van dorpen dat groter is dan 6. Een cluster zijn meerdere vakjes van hetzelfde terreintype dat verticaal of horizontaal aan elkaar grenst.

Naast het intekenen van de verkenningskaarten kan het zijn dat er een hinderlaagkaart omgedraaid wordt. In dat geval moet je je kaart naar links of rechts doorgeven en mag die speler monstervakjes in de aangegeven vorm op jouw kaart tekenen, hierdoor kan je de andere spelers dus goed dwarszitten.

Aan het einde van elke beurt controleer je of het einde van het seizoen bereikt is. Als dat zo is tel je alle punten bij elkaar op die je scoort voor de bevelen die dat seizoen actief zijn. Dit vul je onderaan je kaart in. Je krijgt een minpunt voor elk leeg vakje grenzend aan een monstervakje. Als laatste krijg je een punt voor elke gouden munt die je hebt vrijgespeeld. Deze munten krijg je als je alle aangrenzende vakjes van een berg hebt ingetekend of bij het intekenen van bepaalde vormen, dit staat dan op de kaart aangegeven.

Aan het einde van de winter is het spel afgelopen en tel je voor de laatste keer alle punten bij elkaar op. Het kan dus goed zijn dat je in de eerste seizoenen veel meer punten scoorde omdat je beter aan die bevelen voldeed. Iedereen telt vervolgens de punten van elk seizoen bij elkaar op en degene met de meeste punten is de winnaar en heeft het land het best in kaart gebracht!

Beoordeling

Cartographers stond al een lange tijd bovenaan ons lijstje. We hebben de app geprobeerd en konden daarna niet wachten om het spel aan te schaffen. De spelregels waren duidelijk en we konden snel beginnen met spelen. Het enige minpuntje aan de spelregels was dat sommige scorekaarten niet helemaal duidelijk zijn. Je kan er een paar op verschillende manier interpreteren. Ook zijn de letters op de scorekaarten erg klein en moet elke speler het apart lezen. Als je de kaarten eenmaal kent kan je ze herkennen aan de afbeelding en is dit geen probleem meer.

De scorekaarten zijn eigenlijk het enige minpuntje wat wij kunnen bedenken. Cartographers biedt een hele hoop herspeelbaarheid en dus ook ontzettend veel plezier. Er zijn 4 scorekaarten van elke kleur, dus 16 in totaal. Dit zorgt ervoor dat je elk potje een andere combinatie aan kaarten hebt. Daardoor moet je elk potje met andere regels rekening houden. Daarnaast kan elke scorekaart elk spel weer bij een andere letter liggen. Het moment waarop deze scorekaarten actief zijn verschilt dus ook nog elk spel. De score die je kan halen is elk spel dus ook anders. Het ene spel haal je hogere scores dan het andere spel. Wij zijn nog steeds benieuwd welke combinaties ons de beste scores op gaan leveren! In de app is er ook een variant waar je steeds dezelfde scorekaarten en volgorde van verkenningskaarten hebt. Hierin kan je dus steeds proberen je vorige scoren te verbeteren. Naast alle combinaties aan scorekaarten en verkenningskaarten, is je kaart ook dubbelzijdig. Op de achterkant staat een wildernisvariant waarin bepaalde vakjes in het midden al geblokkeerd zijn, nog meer herspeelbaarheid dus! Als je dan toch uitgekeken raakt op Cartographers is er een nieuwe uitbreiding, Cartographers Heroes, op komst! Deze uitbreiding staat nu al bovenaan ons verlanglijstje.

Het thema van het spel is duidelijk en past ook echt bij het tekenen van je kaart. Er is ook aandacht besteed aan een verhaal wat je in het spelregelboekje kan vinden. Je kan de vakjes met het bijgevoegde grijze potlood intekenen of je kan zelf kleurpotloden gebruiken, je kan er dus echt een kunstwerk van maken! Wij vinden het erg leuk om met kleurpotloden te werken en dus ook meteen lekker creatief bezig te zijn. 

Meestal speel je vergelijkbare spellen meer op jezelf dan dat je met andere bezig bent. Daardoor mist er in vergelijkbare spellen soms wat interactie. Cartographers heeft hier ook aan gedacht en hinderlaagkaarten toegevoegd. Hierbij moet je je kaart aan een andere speler geven die bij jou monstervakjes in mag tekenen. Je moet hier dus ook altijd rekening mee houden. Wij vinden deze subtiele interactie (die toch ook grote impact kan hebben) erg leuk. 

Cartographers is makkelijk genoeg om nieuwe spelers te introduceren, maar biedt genoeg diepgang voor ervaren spelers. Dit maakt het leuk voor elk type gezelschap. Veel mensen kennen het principe van Tetris wel en hebben dit waarschijnlijk al eens gespeeld. Cartographers zal daarom voor veel mensen herkenbaar aanvoelen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om meer mensen kennis te laten maken met dit leuke spel!

Spelen met 2 spelers

Cartographers kan je volgens de doos met 1 tot 100 spelers spelen. Wij hebben het spel tot nu toe met zijn 2en en alleen gespeeld, beide is erg leuk. Je speelt tegelijkertijd, dus het spel verandert niet veel naarmate je met meer of minder spelers speelt. Wij spelen meestal met 2 spelers en ook daarvoor is Cartographers zeker geschikt! 

Plus- en minpunten

+ Makkelijke spelregels 
Uitdagende puzzel
+ Snel op te zetten
+ Komt met meerdere varianten / mini uitbreiding

– Geen kleurpotloden in de doos
– Sommige doelkaarten zijn onduidelijk