Review: Cartographers Heroes & Map Packs

Cartographers Heroes is een flip and write waarin je beschikking hebt tot nieuwe helden en monsters. Ook zijn er nieuwe landen beschikbaar als uitbreiding!

Uitgever

Intrafin

30-45
minuten

€19 p/s
prijs

1-100
spelers

Speloverzicht

Cartographers Heroes is een standalone flip and write spel wat in de essentie hetzelfde speelt als Cartographers.

Je speelt het spel over 4 seizoenen waarin je steeds kaarten omdraait die je vervolgens op je eigen blad tekent. Hierbij zijn dezelfde regels verbonden als bij Cartographers zelf. Als je dat spel al kent, zal dit geen probleem zijn. Het enige verschil is dat er andere monsterkaarten in het spel zitten en heldenkaarten. De monsterkaarten hebben allemaal een verschillend effect. Zo komt er bij het zombievakje steeds een vakje bij na elke ronde. Deze monstervakjes kan je echter vernietigen met helden. Door een held kan je een dik kruis door een monstervakje tekenen waarna dit niet meer geldig is. Je hebt dus een stuk meer mogelijkheden om monsters je land af te sturen. Daarnaast zijn er ook een hoop nieuwe scorekaarten die je ook kan combineren met de originele Cartographers.

De Map Packs zijn een uitbreiding op beide cartographers. Deze geven je 3 verschillende blokken met landkaarten waar je op kan gaan tekenen. Ook krijg je extra scorekaarten die voor elk verschillend land anders zijn. Elke Map Pack heeft zijn eigen regels. Zo begin je bij een van de Map Packs op een eiland en mag je door munten te spenderen op meerdere eilanden gaan tekenen.

Winnen doe je nogsteeds op dezelfde manier, namelijk door middel van de scorekaarten de meeste punten verzamelen!

Beoordeling

Cartographers was een van onze favoriete flip & write spellen van 2021. We hebben Cartographers erg vaak met veel plezier gespeeld. Na zoveel potjes Cartographers, waren we dan ook erg blij om te horen dat er uitbreidingen kwamen voor het spel. Dit zou namelijk meer speelplezier betekenen!

In principe zijn alleen de map packs uitbreidingen, Cartographers Heroes is namelijk een stand alone game. Je kunt Heroes prima spelen zonder Cartographers zelf in je collectie te hebben. De meningen over deze keuze zijn overigens verdeeld. Cartographers Heroes is niet heel vernieuwend, wellicht was de keuze om Heroes een uitbreiding met nieuwe kaarten te maken, beter geweest. De map packs daarentegen, zijn wel een uitbreiding op het basisspel, een hele leuke uitbreiding! Er zijn 3 nieuwe maps met eigen regels en extra scorekaarten. Deze maps voegen allemaal weer nieuwe uitdagingen toe en spelen alle 3 erg anders. Door deze map packs, werd onze liefde voor Cartographers opnieuw aangewakkerd. We hebben Cartographers opnieuw ontzettend vaak gespeeld met de nieuwe maps. 

Omdat we zo enthousiast waren over de map packs, konden we niet wachten om Cartographers Heroes te gaan spelen. Inmiddels waren onze verwachtingen voor deze nieuwe versie van Cartographers, erg hoog. Helaas werden we hierdoor wel teleurgesteld. Cartographers Heroes, was voor ons helaas niet wat we graag hadden gezien. Het originele spel is een ontzettend leuk spel, zoals we eerder zeiden, misschien wel een van onze favoriete spellen uit 2021. Cartographers Heroes, gaf ons niet datzelfde gevoel. Waar het basisspel heel simpel is en sterk is vanwege de eenvoud, vonden wij in Cartographers Heroes onnodig veel extra dingen zitten. 

Het idee van de helden en de monsters met eigen krachten is leuk. De uitvoering daarvan iets minder. Tijdens het spelen moet je hier rekening mee houden en daarnaast ziet het er al snel erg rommelig uit op je scorevel. Wij begonnen ons hier tijdens ons 1e potje al aan te irriteren. Wat wij zo leuk vonden aan Cartographers, was de eenvoud en het ontspannen tekenen op je scorevel. In Cartographers Heroes zagen wij dit niet echt terug. Voor ons zijn de extra toevoegingen, niet nodig.

De nieuwe scorekaarten zijn een leuke toevoeging. Deze vinden we erg leuk omdat ze meer herspeelbaarheid toevoegen aan het basisspel. Je hebt in Cartographers Heroes namelijk weer evenveel nieuwe scorekaarten als in het basisspel. Dit kan je zo combineren om een hele uitgebreide keuze te hebben. 

Ben je op zoek naar een uitgebreidere, uitdagendere versie van Cartographers? Dan moet je Cartographers Heroes zeker niet laten liggen. Ben je, net zoals wij, erg tevreden met Cartographers en wil je het basisspel alleen uitbreiden met wat extra herspeelbaarheid? Dan zouden wij alleen de map packs aanraden. 

Plus- en minpunten

+ Extra herspeelbaarheid
+ De map packs zijn erg divers en vernieuwend 

– Heroes voegt niet veel toe

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Intrafin.