Review: Cartaventura Lhasa

In Cartaventura treed je in de voetsporen van ontdekkingsreiziger Alexandra David-Neel en speel je met behulp van kaarten door een meeslepend verhaal heen.

Uitgever

Geronimo Games

30-60
minuten

€14
prijs

1-6
spelers

Speloverzicht

Cartaventura: Lhasa is een verhalend kaartspel met meeslepende scenario’s en meerdere mogelijke eindes. In deze versie treed je in de voetsporen van Alexandra David-Neel en ga je op ontdekkingsreis.

Het spel speelt heel simpel en bestaat uit een stapel kaarten die op volgorde liggen. Je begint met het pakken van de bovenste kaart en volgt alle instructies die daar op staan. Het kan zijn dat je een deel van een kaart krijgt of een voorwerp. Kaartdelen leg je op het midden van de tafel neer en vormen samen een grote kaart. Je kan op deze kaart kiezen waar je naartoe wilt gaan. Zo heb je aan het begin de keuze om bijvoorbeeld naar de kroeg te gaan of al gelijk het water over te steken. Voorwerpen houd je bij je tot je ze gebruikt of er aangegeven wordt dat het weg mag. Je speelt zo door tot het einde van het spel, waar we natuurlijk niets van gaan verklappen. Als je geld op is en je hebt het nodig kan je helaas niet verder en moet je opnieuw beginnen. Denk dus goed na over alle keuzes die je maakt!

Beoordeling

Cartaventura Lhasa is een klein, maar ontzettend uniek spelletje. De beste manier om dit spel te omschrijven is als een pocketversie van Destinies. Deze vergelijking hadden we zelf zeker niet verwacht toen we het kleine doosje van Cartaventura voor het eerst in onze handen hadden. Het is zeker een verrassend spel!

Wanneer je Cartaventura voor het eerst gaat spelen zul je nog een leuke verrassing tegenkomen. Of eigenlijk, niet tegenkomen! Dit spel bevat namelijk geen spelregelboekje. Na het lezen van het eerste kaartje kun je meteen gaan spelen. Dat is uniek, zeker voor spellen waarbij storytelling een grote rol speelt. Voor ons was dit een erg leuke verrassing, wij zijn namelijk niet de beste in het leren van spelregels.

Cartaventura is een perfect spel voor mensen die van verhalende spellen als Destinies en Above and Below houden. Sterker nog, voor sommige mensen voelt Cartaventura misschien bijna niet meer aan als een spel. Je zou het bijna kunnen zien als een interactief leesboek, maar dan in kaartvorm. Op iedere kaart staat namelijk veel tekst, waardoor je echt goed op kunt gaan in het verhaal. Als je van bordspellen en lezen houdt, dan mag je Cartaventura zeker niet missen! Bij het spel Destinies is een veel gehoorde opmerking dat de miniaturen en de app onnodig voelen. Bij Cartaventura zijn helemaal geen extra’s toegevoegd. Aan de ene kant kan dat jammer zijn omdat de exra’s wel zorgen voor een betere spelervaring, maar aan de andere kant houdt het het spel ook lekker simpel.

 Het verhaal zelf daarentegen is helemaal niet zo simpel. Iets wat we vaker zien bij dit soort spellen is dat je de hele tijd denkt dat je goed bezig bent, maar dan ineens af bent. Dit hebben wij in het begin bij Cartaventura meerdere keren gehad. Dit kan in het moment frustrerend zijn, maar het houdt het wel uitdagend. We moesten hierdoor meerdere keren weer opnieuw beginnen. Dit riep bij ons wel meteen de vraag op hoe lang dat leuk blijft. Cartaventura heeft namelijk 5 verschillende eindes die je kunt ontdekken. We vragen ons af of het nog leuk is om de 2e, 3e, 4e en 5e keer vanaf het begin af aan te spelen. Je leest dan namelijk telkens deels dezelfde kaarten. 

Wij zijn groot fan van spellen met een verhaal en campagne. We waren dan ook razend enthousiast om Cartaventura te proberen! Destinies spelen wij meestal samen solo. Dat wil zeggen dat we samen de keuzes maken voor 1 karakter. Eigenlijk is dat hetzelfde in Cartaventura. Je leest de kaarten en beslist samen wat je gaat doen. Iets waar wij tegenaan liepen is dat het best lastig is om je aandacht erbij te houden als je samen speelt. Wanneer de ander aan het lezen is kun je namelijk niet veel doen. Vooral als het verhaal je niet meteen aanspreekt kunnen je gedachten snel afdwalen. Om deze reden denken we dat Cartaventura met name leuk is voor de solo spelers.

Cartaventura is echt een spelletje dat je niet moet laten liggen als je interesse gewekt is. Voor de prijs krijg je namelijk een unieke spelervaring, een leuk verhaal en een redelijk hoge herspeelbaarheid! Hou je van spellen met een goed verhaal en een campagne en speel je graag solo of coop? Dan is dit zeker een leuke toevoeging aan je collectie. 

Plus- en minpunten

+ Makkelijke gameplay
+ Geen spelregelboekje nodig
+ Mooi verhaal

– Soms ben je onverwacht ineens af
– Je speelt samen solo

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Geronimo Games.