Review: Carcassonne Big Box

In Carcassonne probeer je zoveel mogelijk punten te scoren met steden, wegen, kloosters en nog veel meer andere opties.

Uitgever

999games

35+
minuten

€60
prijs

 2-5
spelers

Speluitleg

In dit bekende legspel bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met behulp van wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van ‘meeples’ kun je punten scoren. Elke beurt leg je 1 landtegel neer en mag je er 1 meeple opzetten. Welke soort dat is, hangt van de tegel af. Zo zijn er tegels met wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide. In principe mag er niet meer dan 1 meeple op een project staan, maar als twee onafgebouwde delen aan elkaar worden gebouwd, kan het toch voorkomen dat er meer meeples op terecht komen, zo kun je ook projecten van elkaar stelen! Wie de meeste meeples op een afgebouwd project heeft, krijgt daar direct punten voor. Voor elk soort project gelden verschillende regels voor het aantal punten dat je ontvangt. Het spel is afgelopen als alle tegels zijn gelegd en de punten geteld zijn. Wie de meeste punten heeft, wint.

Beoordeling

Carcassonne is op het moment van schrijven een van onze favorieten! We hebben het spel een keer gespeeld bij vrienden en werden daar meteen enthousiast. Carcassonne had onze aandacht daarvoor nog niet eerder getrokken. We twijfelden of het leggen van tegels wel uitdagend genoeg was. Het tegendeel is ons echter bewezen! De volgende dag hebben we meteen de Big Box besteld! 

De Big Box bevat het standaardspel met 11 uitbreidingen, waarvan 2 grote en 9 mini uitbreidingen. Het is echt een aanrader om deze versie gelijk aan te schaffen omdat je redelijk snel uitgekeken kan zijn op alleen het basisspel. De spelregels zijn heel makkelijk te leren en uitgebreid genoeg om het spel in de basis te spelen, maar niet alle specifieke situaties staan in het boekje. Om die reden zijn wij lid geworden van een Carcassonne community op Facebook. In deze groep kan je vragen stellen en krijg je vrijwel altijd binnen een minuut antwoord. Wij zijn begonnen met het basisspel en hebben daarna elke keer een nieuwe uitbreiding toegevoegd. Op deze manier is het spelen van een potje Carcassonne voor een langere tijd telkens weer een nieuwe uitdaging. 

De grote hoeveelheid uitbreidingen maakt het ook heel makkelijk om de duur van het spel naar je eigen wensen aan te passen. Het basisspel duurt ongeveer 30 minuten. Door uitbreidingen toe te voegen kun je de speelduur verlengen. Zo duurt een spel met alle uitbreidingen van de Big Box gemiddeld 2,5 uur. Je hebt zelf invloed op de speelduur. Je kan dus een snel spelletje spelen of een hele middag zoet zijn! Naast deze Big Box zijn er nog een heleboel uitbreidingen te verkrijgen, bij ons staat De draak, de fee en de jonkvrouw boven aan het lijstje!

Carcassonne bevat een mooie mix van geluk en inzicht. Je moet namelijk geluk hebben dat je het goede tegeltje raapt, maar inzicht is minstens zo belangrijk. Zo moet je maar net kunnen zien waar een project te stelen is of welk weiland veel punten waard is!

Doordat het spel niet heel gecompliceerd is, is het ook voor minder ervaren spelers heel leuk. Als minder ervaren speler heb je geen groot nadeel tegenover ervaren spelers. Er is ook een hoop interactie tijdens dit spel omdat het erg van belang is wat je tegenspeler doet.

Spelen met 2 spelers

Op de vraag of Carcassonne ook leuk is met 2 spelers kunnen we volmondig ‘ja’ zeggen! De eerste keer dat we Carcassonne speelden waren we met 4 spelers, maar wat ons betreft maakt dit weinig verschil. Een klein voordeel aan een potje met 2 spelers is het snellere tempo waarin je je beurt kunt uitvoeren.  Daarnaast heb je met 2 spelers meer invloed op je eigen project omdat er minder mensen op hetzelfde speelveld bezig zijn.

 Plus- en minpunten

+ herspeelbaarheid
+ Flexibiliteit in tijdsduur
+ Makkelijk te leren
Veel interactie
+ Handige insert in de doos

– Veel specifieke regels
Uitzoekwerk bij opruimen