Review: Capital Lux 2

Capital Lux is een kaartspel waarin je steeds voor het dilemma staat om kaarten in je thuisbasis te spelen of in een hoofdstad.

Uitgever

Aporta Games

15-40
minuten

€35
prijs

1-4
spelers

Cover

Speloverzicht

Capital Lux 2 is een card drafting spel waarin je steeds voor de keuze staat om kaarten in je thuisbasis te spelen of bij een hoofdstad.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te sparen in je thuisbasis. Je krijgt voor elke kleur evenveel punten als het totaal van het aantal score op kaarten onder die kleur. Je moet echter oppassen dat je niet meer punten hebt liggen dan de hoofdstad. Mocht dat aan het einde van een ronde toch zo zijn, dan moet je alle kaarten (en dus punten!) van die kleur afleggen. Hierdoor heb je eigenlijk steeds een dilemma of je kaarten in je thuisbasis speelt of juist in een hoofdstad.

Je begint elke ronde met het uitkiezen van kaarten. Je mag steeds 2 kaarten van je hand uitkiezen en bewaren. Daarna geef je je hand door en mag je weer 2 kaarten uitkiezen. Als alle kaarten gekozen zijn begint de startspeler de ronde. Je mag steeds kiezen of je een kaart uit je hand in je thuisbasis speelt bij de desbetreffende kleur of in een hoofdstad bij de juiste kleur. Als je een kaart in de hoofdstad speelt mag je ook nog een extra actie uitvoeren, namelijk de kracht van die hoofdstad. Dit is elke keer verschillend maar kan bijvoorbeeld zijn dat je een extra kaart mag spelen.

Aan het einde van de ronde ga je steeds na wie de meeste punten in elke kleur heeft. Die speler mag dan de hoogste kaart in die hoofdstad pakken en aan het einde van het spel optellen bij zijn score. Het wordt hierna dus wel weer moeilijker om onder de waarde van die kleur te blijven!

Na het scoren van de 3e ronde is het spel afgelopen en tel je alle punten in je thuisbasis bij elkaar op samen met kaarten die je van een kleurenbonus hebt gekregen. De speler met de meeste punten wint het spel!

Capital Lux 2 heeft een soort modulair systeem waardoor je steeds andere hoofdsteden kan gebruiken. De regels voor elke hoofdstad zijn compleet anders en zullen het spel dus ook heel anders maken.

Capitals
Capital powers

Beoordeling

Capital Lux 2: Generations is waarschijnlijk een ander kaartspel dan je gewend bent! Dit kaartspel heeft net zoals de meeste kaartspellen, weinig thema, maar wel heel veel herspeelbaarheid, variatie, uitdaging en tactiek! Dit kaartspel is erg uitgebreid en heel thinky, perfect voor mensen die meer uitdaging zoeken in een kort spelletje.

Wij zijn nog steeds verbaasd over Capital Lux 2: Generations. Dit spel is een nieuwe versie van het voorgaande spel Capital Lux. Wij kennen het origineel niet, dus kunnen de 2 spellen helaas niet met elkaar vergelijken. Wel kunnen we zeggen dat Capital Lux 2 ons positief verrast heeft. Wanneer je de doos opent zie je niet ontzettend veel lege ruimte, zoals vaak bij kaartspellen. Dit kaartspel komt namelijk met een boel andere elementen en spelonderdelen. Je speelt Capital Lux namelijk met 4 capital powers. Per kleur heb je 4 powers die je allemaal met elkaar kan combineren. Dit zorgt niet alleen voor veel variatie tussen spellen en een hoge herspeelbaarheid, maar ook voor een maakbaar spel. Je kunt een potje Capital Lux namelijk afstemmen op jouw speelstijl. Wil je een spelletje waarin je elkaar veel dwarszit? Dan kun je kiezen voor player powers die dit stimuleren. Maar dit kun je bijvoorbeeld ook ontwijken. 

Capital Lux is een simpel spel, maar dankzij de variabele capital powers is het spel enorm uitgebreid. De spelregels zijn dan ook simpel, maar sommige powers moet je toch een paar keer spelen om ze goed onder de knie te krijgen. Het duurt dan ook zeker wel een hele tijd voordat je alle verschillende powers en combinaties kent. Gelukkig kun je Capital Lux vaak spelen, want een potje duurt maar 15 tot 20 minuten! Je kunt Capital Lux dus best een paar keer achter elkaar spelen. Dit is ook echt een spel dat je meteen weer opnieuw wil spelen, want het hoeft nooit hetzelfde te zijn. Na je 1e potje van de avond kun je namelijk gewoon nieuwe capital powers gebruiken. Voor je het weet heb je praktisch een compleet ander spel op tafel liggen!

Dat Capital Lux is een simpel spel is, betekent echter niet dat het makkelijk te winnen is. Het spel zit vol met lastige en tactische keuzes. Zowel op het gebied van area majority als hand management. Daarnaast is er in het spel veel interactie tussen spelers en moet je goed in de gaten houden wat je tegenstander aan het doen is. Om deze reden vinden wij Capital Lux het leukst met 2 spelers. Een potje Capital Lux met meerdere spelers is leuk, maar het kan irritant zijn om iedereen in de gaten te houden. Aan de andere kant is een potje zo voorbij, dus als het goed is kun je je aandacht er wel bijhouden.

Wij zijn fan van dit uitdagende kaartspel! Het is zo leuk om alle verschillende manieren waarop je dit spel kunt spelen, te ontdekken. Capital Lux 2 bevat heel veel spel, verpakt in een simpel kaartspel. Omdat er zoveel verschillende manieren zijn waarop je dit kunt spelen, zit er vast wel iets tussen wat jij ook leuk vindt!

Cards

Plus- en minpunten

+ Veel variatie en herspeelbaarheid
+ Uitdagend en tactisch

– Weinig thema

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Aporta Games.