Uitgever
Jumbo Games
40
minuten
€23
prijs
2-4
spelers

Speluitleg
In Caper vorm je een dievenbende door dieven- en uitrustingskaarten te spelen. Het spel speelt zich af over 6 rondes waarin elke ronde wisselt tussen dieven plaatsen en uitrusting plaatsen. Tijdens de dievenronde plaats je dieven bij de 3 beschikbare locaties. In de uitrustingsronde geef je die dieven uitrusting zodat ze meer invloed uit kunnen oefenen. Na het spelen van een kaart wissel je van kaarten met je medespelers. De bende met de meeste Capers bij een locatie wint de roof en krijgt de bijbehorende buit.
Het spel begint met het klaarleggen van de locaties. Je doet dit door 1 van de 3 steden uit te kiezen. De ene stad (London) is moeilijker dan de ander (Parijs). Vervolgens schud je deze stad door de locatiekaarten en leg je er 3 op het midden van de tafel.
Zoals gezegd wordt Caper in 6 rondes gespeeld. Deze rondes zijn opgedeeld in dievenrondes en uitrustingsrondes. Aan het begin van elke ronde raap je het aantal dieven- of uitrustingskaarten aangegeven op het rondespoor.
Dievenronde
In deze ronde moet je steeds dieven bij locaties gaan plaatsen. Je kan dieven naast andere dieven bij een locatie leggen, maar er mogen nooit meer dan 3 dieven bij een locatie liggen. Als de dief een inkomen aan de onderkant van de kaart heeft krijg je gelijk dat aantal munten. Dieven hebben ook allemaal een bepaalde vaardigheid. Met deze vaardigheid scoor je aan het eind op andere manieren punten. Een voorbeeld hiervan is dat je een Caper krijgt voor elke rode kaart bij die locatie. Deze vaardigheden staan allemaal uitgelegd in het spelregelboekje en zal je ook even moeten leren.
Uitrustingsronde
Elke even ronde is een uitrustingsronde, hierbij ga je de dieven dus uitrusten. Deze uitrustingskaarten hebben ook allemaal een bepaald effect. Bijvoorbeeld dat je een munt van de bank mag pakken. Sterke uitrustingskaarten kosten ook geld, wat je moet afleggen om de kaart te kunnen spelen. Elke uitrustingskaart heeft een kleur en het is daarbij de bedoeling dat je de kaarten zo speelt dat ze aansluiten op de vaardigheid van je dief, of juist de dief van je tegenspeler dwars zitten. Zo kan je bijvoorbeeld setjes van paars en groen gaan verzamelen.
Na 6 rondes heb je als het goed is een hoop dieven met daarbij uitrustingskaarten gespeeld. Deze zijn dus allemaal op verschillende manieren punten waard. Je gaat voor beide spelers het aantal Capers bij alle locaties tellen. Degene met de meeste Capers wint die locatie. Een locatie geeft een extra Caper bonus bovenop alle Caper die je al had met je kaarten. Degene met de meeste Caper wint het spel!


Beoordeling
Wij waren erg benieuwd naar Caper en meteen erg enthousiast vanwege het leuke artwork en het feit dat het een spel is speciaal voor 2 spelers. Aangezien wij meestal met 2 spelers spelen zijn 2 speler spellen perfect voor ons. Toch bleek Caper niet helemaal ons spel te zijn.
Op het moment dat Caper binnenkwam waren we zo enthousiast dat het spel meteen op tafel belandde. We doken meteen in de spelregels, maar helaas begon daar de teleurstelling al. Caper is een relatief kort en simpel spel, maar de spelregels zijn erg omslachtig en lastig te begrijpen. Zelfs de videos die je online kunt vinden met speluitleg maken het spel veel moeilijker dan dat het daadwerkelijk is. Als je de spelregels onder de knie hebt kun je gaan spelen en is het principe van het spel eigenlijk erg simpel. Je pakt een bepaald aantal kaarten en kunt deze spelen. Op de verschillende kaarten staan allemaal symbolen. Je weet tijdens je eerste potjes alleen nog niet wat deze symbolen betekenen. Dit betekent dat je tijdens de eerste paar keer de catalogus met daarin de uitleg van iedere kaart erbij moet houden. Bij ons vroeg dit erg veel van ons geduld. Het feit dat we niet gewoon konden spelen deed bij ons echt af aan de spelervaring.
Als je Caper wat vaker gespeeld hebt dan is hier gelukkig geen sprake meer van. Na een tijdje zijn zowel de spelregels en alle symbolen je bekend en kun je de strijd met elkaar aangaan in dit strategische kaartspel! In Caper speel je namelijk echt tegen elkaar. Het is een spannend en competitief spel. Dit sluit goed aan bij het thema, namelijk dievenbendes en diefstallen. Als je houdt van een strategisch kaartspel met veel interactie dan is Caper perfect voor jou! Je moet er wel tegen kunnen dat je tegenstander je dwarszit, dit is namelijk iets wat erg vaak gebeurt in Caper. Wij vinden het zelf nooit zo leuk om elkaar dwars te bomen. Dat is wel lastig bij dit spel. Je kunt Caper namelijk niet echt spelen zonder dit te doen.
Wat ons betreft is Caper een leuk en uitdagend spel voor 2 spelers. De spelregels zijn even een nadeel in het begin, maar als je hier de tijd voor neemt en het spel uiteindelijk leert kennen dan is het een erg sterk en strategisch spel. Als je veel met 2 spelers speelt, dan is het zeker de moeite waard om Caper een keer te proberen.


Spelen met 2 spelers
Caper is een 2 speler spel en het is daarom ook geen verrassing dat dit spel erg goed speelt met 2 spelers. Het is een spel met erg veel interactie en strategische keuzes. Dit is niet altijd geval in 2 speler spellen. Wat ons betreft is Caper een waardig 2 speler spel!
Plus- en minpunten
+ Strategisch kaartspel
+ Veel interactie
– Onduidelijke spelregels en symbolen
– Je moet elkaar echt dwarszitten in dit spel