Review: Candy Crush duel

Candy Crush duel is een vrolijk en kleurrijk 2 speler spel geïnspireerd op het gelijknamige populaire mobiele spelletje Candy Crush.

Uitgever

JustGames

+/- 30
minuten

€25
prijs

2
spelers

candycrush1

Speluitleg

Candy Crush duel is een vrolijk en kleurrijk 2 speler spel geïnspireerd op het gelijknamige populaire mobiele spelletje Candy Crush. Het doel van het spel is om de beste en meeste combinaties van snoepjes op je spelersbordje te maken en daarmee als eerste de 3- sterrenscore te behalen!

Candy Crush duel speel je zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden met 2 spelers. Het spel bestaat uit verschillende rondes waarin je tegenstander en jijzelf om de beurt snoep op je speelbord plaatsen. Aan het begin van een ronde gooit een van de spelers alle 6 de dobbelstenen. De startspeler mag de eerste dobbelsteen kiezen. Vervolgens mogen alle spelers om de beurt een dobbelsteen pakken.

Iedere dobbelsteen die je pakt staat gelijk aan een snoepje. Pak je de dobbelsteen met daarop het blauwe rondje? Dan mag je het blauwe snoepje op je spelersbord plaatsen. Als alle dobbelstenen op zijn is de ronde voorbij. Het kan echter ook voorkomen dat er een dobbelsteen blijft liggen! Spelers pakken namelijk nooit meer dan 3 dobbelstenen per beurt. Candy Crush duel gebruikt het principe van de startspelerop een andere manier. In Candy Crush duel ben je de startspeler totdat een andere speler jouw start-speler-marker afpakt. Spelers kunnen er namelijk tijdens een ronde voor kiezen om in plaats van een dobbelsteen, de start-speler-marker te pakken. Hierdoor mag deze speler 1 dobbelsteen minder pakken, maar is hij bij de volgende ronde wel meteen aan de beurt.

De snoepjes die je op je speelbord plaatst leveren je punten op als je ze in een bepaalde vorm plaatst. Zo kun je punten scoren voor snoepjes van dezelfde kleur in een vierkant, in de vorm van een T en in rijen van 3, 4 of 5. Ontstaat er bij het plaatsen van een snoepje een combinatie? Dan verwijder je deze combinatie van het speelbord en ontvang je een scorefiche. Dit scorefiche plaats je in de scoremeter. Daarnaast ontvang je bij het maken van een combinatie ook leuke actiekaarten! Deze actiekaarten geven je acties waarmee je jezelf kunt helpen en je tegenstander mee kunt dwarsbomen. Zo krijg je bij het maken van een combinatie met 4 snoepjes op een rij een actiekaart waarmee je alle snoepjes in drie vakjes naast elkaar mag verwijderen. Dit kun je bij jezelf doen als je teveel snoepjes in de weg hebt liggen, maar je kunt ook je tegenstander dwarsbomen en zijn toekomstige combinatie verpesten. Je mag een actiekaart aan het einde van je beurt spelen. 

Het spel is voorbij als een speler de hele scoremeter vol heeft. De speler die dit als eerste doet, wint het spel!  

Beoordeling

Wij zijn aangenaam verrast door Candy Crush duel! Het mobiele spel is ons zeker niet onbekend, maar we hadden niet verwacht dat deze variant ons ook zo goed zou bevallen. Candy Crush Duel is een snel en grappig spelletje voor 2 spelers. Daarnaast is het ook een erg makkelijk spel en kun je het daarom (zeker omdat het thema voor veel mensen bekend is) ook met minder ervaren spelers spelen. Voor ons waren de simpele spelregels echt een verademing. Na het openen van de doos waren we binnen 5 minuten aan het spelen. Dit is waarschijnlijk ons persoonlijk record.

Het spel ziet er leuk en vrolijk uit en als je op zoek bent naar een simpel en snel 2 speler spel dan is Candy Crush duel zeker aan aanrader. Wij zijn fan van abstracte puzzelspellen en kregen bij dit spel wel een beetje een Azul light gevoel. Dit in combinatie met het dobbel element zorgt ervoor dat het een interessant spel is. Het is een makkelijk spelletje waarbij je niet teveel na hoeft te denken. Het speelt gezellig weg en je kunt ook nog kletsen terwijl je aan het spelen bent. Als je daar nog zin in hebt tenminste! Candy Crush duel is niet zo zoet als het mobiele spel. Je kunt elkaar namelijk flink dwarszitten in het spel met het spelen van de actiekaarten. Zeker de fanatieke speler zal je dit niet altijd in dank afnemen.

Het is in veel situaties een voordeel dat het spel zo makkelijk is. Je kunt het snel aan nieuwe spelers uitleggen, hoeft niet teveel na te denken en je zet het spel binnen een korte tijd op tafel. Toch mist het spel voor ons wat meer diepgang. Tijdens het spelen kwamen wij al meteen op allerlei leuke ideeën die het spel wat uitdagender zouden kunnen maken. De toevoeging van doelkaarten of wat extra elementen uit de mobiele app zoals de chocolade of het vrijspelen van fruit was leuk geweest. Als deze elementen optioneel zouden zijn zou je het spel aan kunnen passen aan je medespelers en zou de herspeelbaarheid ook wat hoger zijn. In principe kun je Candy Crush duel natuurlijk niet uitspelen, je gooit namelijk telkens weer een ander resultaat met je dobbelstenen. We kunnen ons echter wel voorstellen dat het spel voor de doorgewinterde speler snel teveel van hetzelfde zal zijn.

Wij vinden Candy Crush duel vooral leuk omdat we het ook met minder ervaren spelers kunnen spelen. Zeker mensen die niet zo vaak spellen spelen kun je soms overtuigen met het juiste thema. Iemand die op de mobiele app meer dan 2000 levels heeft gespeeld zal zeker te porren zijn voor een potje Candy Crush duel!

Spelen met 2 spelers

Candy Crush duel is natuurlijk speciaal gemaakt voor 2 spelers en daarom uitermate geschikt. Wat wij vooral leuk vinden aan dit spel is de hoge mate van interactie die je met elkaar hebt. Iedere actie die je uitvoert heeft invloed op je tegenspeler. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het spelen allebei helemaal opgaat in het spel. Je hebt daardoor geen tijd om tussendoor even iets anders te doen of om bijvoorbeeld op je mobiel te kijken. Het is een 2 speler spel waarbij je echt een half uurtje bezig bent met het spel en met elkaar. Simpel, maar erg vermakelijk!

 Plus- en minpunten

+ Makkelijke spelregels
+ Snel en simpel spelletje 
+ Speciaal voor 2 spelers
+ Veel interactie

Erg simpel
– Er zitten geen extra opties bij het spel om de moeilijkheidsgraad te verhogen 

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door de uitgever.