Uitgever
Brotherwise Games
30 – 60
minuten
€44,99
prijs
1-4
spelers

Speluitleg
In Call to Adventure nemen spelers het tegen elkaar op in de strijd om met hun held het beste verhaal te creëren. In het spel volg je jouw held van zijn of haar oorsprong tot de laatste, bijzondere bestemming. Dit doe je door eigenschappen voor je held te verzamelen, challenges aan te gaan en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Iedere speler creëert een unieke held, maar slechts één held kan de beste zijn!
Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 6 kaarten. Je ontvangt 2 oorsprongkaarten, 2 motivatiekaarten en 2 bestemmingskaarten. Je mag van iedere soort 1 kaart behouden. Deze kaarten vormen de basis voor je held. Je hebt dus een oorsprong, motivatie en bestemming voor je held. De oorsprong- en de motivatiekaart leg je open neer op je spelersbord, of wel story tableau. Op dit story tableau vorm je door middel van de kaarten het verhaal van je held. De bestemmingskaart leg je ondersteboven neer. Deze blijft geheim voor je tegenstanders. Daarnaast krijgt iedere speler nu 3 experience tokens. Op je story tableau staat ook een corruptie tracker. Deze tracker laat de moraliteit en onschuldigheid van je held zien. Aan het begin van het spel plaats je je helden marker op het 3e (neutrale) level. Tijdens het spel kun je corruptie en deugd iconen tegenkomen. Voor elk corruptie icoon plaats je je helden marker 1 level naar beneden, voor elk deugd icoon mag je je marker 1 level naar boven verplaatsen. Je positie op de corruptie tracker geeft aan of je de mogelijkheid hebt om hero of anti-hero kaarten te spelen.
Voordat je kunt beginnen met spelen moet je de story decks en de runen klaarleggen op tafel. Je legt 3 story decks, een helden deck en een antihero deck neer. De story decks zijn onderverdeeld in 3 fases, act 1, act 2 en act 3. Tijdens de eerste ronde leg je alleen de kaarten van act 1 open neer. Plaats de runentray met daarin alle runen ook op tafel. Dit zijn in Call to Adventure eigenlijk een soort dobbelstenen. Als je dit hebt klaargezet ben je klaar om te beginnen!


Tijdens een beurt ga je proberen om een kaart uit het storydeck toe te voegen aan je verhaal. Totdat de kaarten voor act 2 en act 3 onthuld zijn mag je alleen kiezen uit de open kaarten van act 1. Er zijn 2 soorten kaarten, namelijk traits en challenges. Je kunt er tijdens je beurt voor kiezen om een trait te pakken of om een challenge aan te gaan. Daarnaast mag je ook hero of antihero kaarten spelen. Dit zijn kaarten die je voordelen op kunnen leveren, zoals bijvoorbeeld het toevoegen van een extra rune aan je worp.
Een trait pakken
Traits bepalen het karakter van jouw held. Als je een trait wil pakken moet je voldoen aan de voorwaarden die op de kaart staat. Je moet bijvoorbeeld het symbool van een bepaalde rune in je verhaal hebben of een experience token betalen. Heb je dit of doe je dit? Dan mag je de trait op je story tableau plaatsen.
Een challenge aangaan
Tijdens het creëren van je held kun je verschillende challenges aangaan. Deze challenges kunnen onderdeel worden van het verhaal van je held (mits je ze tot een goed einde weet te brengen). Als je besluit een challenge aan te gaan neem je de kaart van tafel. De moeilijkheidsgraad van een challenge staat links op de kaart aangegeven. Kies vervolgens of je de bovenkant of onderkant van de challenge wil doen. Hier staan verschillende opties waar je voor kunt kiezen. Soms staat er +1 bij een bepaalde optie. Als je deze optie kiest moet je de moeilijkheidsgraad met 1 verhogen. Als je gekozen hebt welke challenge je aangaat dan mag je dit niet meer veranderen. Je gaat nu je runes verzamelen. Je mag altijd de 3 standaard runen gooien. Vervolgens kijk je of je matching vaardigheidsrunen (de iconen) in je verhaal hebt. Voor ieder icoon in je verhaal dat overeenkomt met een icoon op de challengekaart mag je een extra vaardigheidsrune toevoegen aan je worp. Als je alle runen hebt dan mag je ze gooien. Bekijk vervolgens of je de moeilijkheidsgraad van de challenge behaald hebt. Op je storytableau staat aangegeven wat iedere rune betekent. Heb je de challenge succesvol behaald? Dan mag je hem toevoegen aan je verhaal. Heb je gefaald? Dan krijg je een experience token maar moet je de kaart discarden.
Wanneer een speler 3 traits of challenges onder zijn oorsprongkaart heeft liggen is het tijd om naar de volgende act te gaan. Ga je van act 1 naar act 2? Dan worden nu de kaarten die bij act 2 liggen onthuld. Je kunt nu geen kaarten van act 1 meer toevoegen aan je verhaal. Je herhaalt dezelfde acties tijdens act 2 en act 3. Wanneer er ook 3 kaarten onder de bestemmingskaarten van de spelers liggen is het spel afgelopen. Iedereen onthult nu zijn bestemmingskaart. Het is tijd om alle punten bij elkaar op te gaan tellen en zo te bepalen wie de winnaar is! Je scoort onder andere punten voor het behalen van het doel op je bestemmingskaarten, voor matching story icons en voor gespeelde hero en anti hero kaarten. Vergeet ook niet om aan het einde van het spel het verhaal van jouw held nu aan je tegenstanders te vertellen. Dit wil je niet missen!


Beoordeling
Wij zijn positief verrast door Call to Adventure! Dit is tot nu toe het meest unieke spel in onze collectie. We hebben nog geen andere spellen gespeeld die storytelling op deze manier bij het spel betrekken. Het eerste potje was daarom wel wat ingewikkeld. Call to Adventure is qua spelmachisme niet goed te vergelijken met spellen die wij goed kennen. Het is echt een hele andere manier van spelen. Dit maakt het spel erg origineel en erg leuk om te ontdekken! Wij zijn blij dat we dit mooie spel hebben ontdekt.
Omdat wij fan zijn van spellen die storytelling gebruiken, spreekt Call to Adventure ons enorm aan. Wij vinden spellen als Paleo en Gloomhaven die een verhaal volgen erg leuk. Het leuke aan Call to Adventure is echter dat je zelf je verhaal aan het maken bent. Soms is het daarom interessanter om je te focussen op het verhaal van je held in plaats van op de punten. Dit is alleen niet zo’n goede tactiek als je voor de winst gaat.
Call to Adventure biedt een unieke spelervaring. Het is een spel waar je op een spelletjesavond nog lang over na zult praten. Wij proberen na het spelen van het spel altijd het verhaal van onze held aan elkaar te vertellen. Dit is ontzettend grappig en voegt in onze ogen echt iets toe aan de spelervaring. Je hebt tijdens het spel niet enorm veel interactie. Je pakt misschien soms net een kaart weg die je tegenstander graag had gewild voor zijn verhaal of je kunt een antihero kaart spelen die je tegenstander dwarszit. Maar door aan het einde van het spel te luisteren naar elkaars verhaal ben je toch betrokken bij elkaars spel. Wij vinden dit erg leuk.
Het spel is origineel en vernieuwend qua spelmechanisme en wat ons betreft ook qua artwork. In onze collectie zit tot op heden nog geen spel dat op Call to Adventure lijkt. Wij vinden het spel (en vooral de kaarten) erg mooi. Je story tableau begint naarmate het spel vordert echt op een leesboek met mooie illustraties te lijken. Wij houden hiervan! Daarnaast is de inlay van de doos erg prettig. De runentray kun je uit de doos pakken en op tafel zetten tijdens het spelen. Je hebt nooit last van losse onderdelen op tafel. Dit is wat ons betreft erg fijn. Zo ziet het spel er op tafel ook weer een stuk netter en mooier uit.
Als je uitgekeken bent op het standaardspel heb je ook nog de optie om Allies en Adversaries toe te voegen. Allies helpen je bij een challenge en Adverseries zijn unieke soort kaarten die hetzelfde werken als challenges. Mocht je hier weer op uitgekeken zijn, zijn er ook nog uitbreidingen die je aan kan schaffen!
Wij zijn erg enthousiast over Call to Adventure. Ben je op zoek naar een vernieuwd spel en hou je van storytelling? Dan kunnen we dit spel zeker aanraden!

Spelen met 2 spelers
Call to Adventure is geschikt voor 1 tot 4 spelers. Wij vonden het spel met 2 spelers erg leuk. Je bent snel weer aan de beurt en kunt nog een beetje in de gaten houden wat je tegenstander doet. Daarnaast duurt het spel zo niet te lang. Met meer spelers duurt het spel wellicht een stuk langer. Toch zijn we wel benieuwd hoe Call to Adventure speelt met 3 of 4 spelers. Het lijkt ons een erg gezellig spel tijdens een spelletjesavond. Vooral omdat je achteraf kunt luisteren naar elkaars verhaal. Hier kunnen soms bijzondere dingen bij ontstaan.
Plus- en minpunten
+ Uniek spelmechanisme
+ Verschillende spelmodes zoals solo en coop
+ Fijne inlay in de doos
– Lastig voor minder ervaren spelers
– Soms is het aantrekkelijker om te focussen op je verhaal dan op de winst