Review: Caldera Park

In Caldera Park maak je het mooiste park door kuddes met dieren zoveel mogelijk samen te zetten en het slechte weer te vermijden!

30-40
minuten

€35
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

In Caldera Park ga je een park beheren door dieren te groeperen per soort. Tijdens het spelen doen zich steeds nieuwe weersomstandigheden voor waar je rekening mee moet houden.

Je begint het spel door al je eigen tegels op stapeltjes te leggen. Hiermee vul je de slots bovenaan je bordje door de diertegels hier open neer te leggen. Ook vul je de slots onderaan je bordje met willekeurige gesloten weersomstandigheden. Elke keer dat alle acties op zijn leg je een nieuwe weersomstandigheid op je bordje.

Tijdens een beurt mag je steeds een diertegel op het actiebord bij een terreintype leggen. Elke speler moet dan die diertegel op dat type terrein leggen, tenzij je het dier of terrein niet hebt, dan mag je zelf kiezen. Aan het einde van het spel krijg je punten voor alle dieren in je grootste groep maal al je waterbronnen in die groep. Let wel op want als diertegels grenzen aan een weertegel met dat dier erop moet je de diertegel omdraaien. Deze telt dan niet mee voor de puntentelling. Naast diertegels krijg je nog punten voor een bepaald aantal andere dingen zoals het overbouwen van de rivier. De speler die het meeste punten heeft aan het einde wint het spel!

Beoordeling

Caldera Park is een tegellegspel zoals wij het leuk vinden! Simpel te leren regels, vlotte gameplay en een uitdagende puzzel. Fans van spellen als Cascadia, Calico en Savannah Park kunnen hun hart ophalen bij Caldera Park. Dit is namelijk opnieuw een topper in dit genre!

De regels van Caldera Park zijn simpel, maar voelen niet ‘leeg’ aan. Het spel heeft zeker genoeg diepgang om ook de ervaren speler te kunnen boeien. Na een duidelijke uitleg van de regels kun je snel gaan spelen. De eerste keer dat je Caldera Park speelt zal nog even zoeken zijn. Dit is namelijk echt een spel waar je beter in kunt worden. De gameplay van Caldera Park is daarnaast erg soepel. Het doet ons het meeste terugdenken aan Calico. In het begin heb je ontzettend veel opties en kun je zo’n beetje alles doen. Maar naarmate het spel vordert wordt het ontzettend tightDit is erg uitdagend, maar kan natuurlijk ook frustrerend zijn. 

Persoonlijk vinden we de tightness van het spel erg leuk en uitdagend. Het zorgt ervoor dat je echt goed moet nadenken om zoveel mogelijk punten te scoren. Daarbij komt dat de weertegels voor onverwachte wendingen zorgen. Je kunt hier een beetje op inspelen, maar het is voornamelijk geluk hebben. Dit element vinden wij nog wel eens frustrerend. De laatste weertegel kan je namelijk heel veel punten kosten. Het spel kan dus zeker erg gemeen zijn. 

Wij zijn groot fan van puzzelspellen zoals deze met simpele regels, maar veel uitdaging. Het is een spel dat vaak op tafel komt, zowel wanneer we met zijn 2en spelen als wanneer we met vrienden zijn. Een bijkomend voordeel aan Caldera Park is dat iedereen tegelijkertijd aan zet is. Geen verveling tijdens het wachten op je beurt. Dit maakt het voor ons een perfect spel voor spelletjesavonden.

Voor ons is Caldera Park een blijvertje in onze collectie. Dit spel zullen we nog vaak met verschillende bordspelvrienden gaan spelen en zal ons nog veel plezier gaan geven!

Plus- en minpunten

+ Geen downtime
+ Simpele maar uitdagende gameplay

– Tightness en geluksfactor kunnen frustrerend zijn

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Keep Exploring Games.