Review: Calavera

In Calavera ga je zoveel mogelijk kruisjes in elke rij proberen te zetten, maar kijk uit! Als je teveel kruisjes zet krijg je minpunten!

20
minuten

€13
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

Calavera is een roll & write waarin je zoveel mogelijk kruisjes in elke rij probeert te zetten door de overeenkomende kleuren te dobbelen.

Spelers mogen steeds om de beurt dobbelen en proberen zoveel mogelijk van een kleur te krijgen. Tijdens je beurt mag je in totaal 3 keer dobbelen en elke keer opnieuw beslissen welke dobbelstenen je opnieuw wilt rollen. Als je doodshoofden rolt mag je deze niet opnieuw dobbelen maar moet je deze opzij leggen. Aan het einde van je worp mag je 1 van de kleuren of jokers gebruiken om dat aantal vakjes op je scorevel af te kruisen. Heb je minstens 1 doodshoofd gegooid? Dan moet je tegenstander een van de overgebleven kleuren gebruiken, dit kan dus ook in jouw voordeel werken als je tegenstander hierdoor in de dodenzone komt en dus minpunten krijgt! Als je 3 doodshoofden hebt gegooid ben je gelijk af en mag je niks gebruiken.

Als je kruisjes in de bonuszone hebt geplaatst kan je de rij sluiten door middel van jokers te dobbelen en te gebruiken. Je krijgt dan dat aantal punten en kunt geen kruisjes meer zetten in die rij en dus niet meer in de dodenzone komen. Als je in de dodenzone belandt bevries je de rij gelijk na het zetten van alle kruisjes.

Het spel is afgelopen als een speler alle 4 de rijen heeft gesloten. Andere spelers krijgen dan wel nog de punten van rijen die zij nog niet gesloten hebben. Iedereen telt zijn normale-, bonus- en minpunten bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Dobbelspellen… in onze ogen heb je er nooit genoeg! Zeker niet wanneer ze compact, snel en leuk zijn. Calavera voldoet wat ons betreft precies aan die eisen en is een leuke toevoeging aan onze spellenkast.

Calavera is makkelijk te leren, snel te spelen en erg vermakelijk. In tegenstelling tot sommige andere roll & writes, biedt Calavera ook genoeg interactie tussen spelers. Je moet ervan houden, want je kunt elkaar flink dwarszitten. Wij zijn normaal geen fan van conflict in (bord)spellen en zelfs wij kunnen Calavera waarderen. De interactie is soms frustrerend, maar zeker grappig en zorgt voor een leuke dynamiek tijdens het spelen. Het push your luck mechanisme is ook erg goed doorgevoerd en doet ons een beetje denken aan 1000 bommen en granaten.

Zoals de meeste snelle dobbelspellen, is Calavera geen baanbrekend vernieuwend spel, maar daarom niet minder leuk. Het is een leuk spelletje voor tussendoor of om mee te nemen voor onder weg. Het duurt niet lang en kan daarom gegarandeerd de aandacht van alle spelers vasthouden. Als je vaak dobbelspellen speelt of graag speelt met minder ervaren spelers, dan is Calavera zeker een aanrader om je collectie dobbelspellen uit te breiden! 

Plus- en minpunten

+ Makkelijke spelregels 
+ Interactie tussen spelers

– Niet heel vernieuwend 

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Tucker’s Fun Factory.