Review: Cahoots

In Cahoots ga je samen met je medespelers kaarten spelen om opdrachten te voltooien terwijl je niet mag communiceren!

Uitgever

White Goblin Games

20
minuten

€10
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

Cahoots is een coöperatief kaartspel waarin je samen opdrachten gaat vervullen door kaarten te spelen.

Aan het begin van het spel krijgt iedereen 4 speelkaarten en kan je het aantal opdrachtkaarten kiezen. Hoe meer opdrachtkaarten, hoe moeilijker het spel. Speelkaarten kunnen 4 kleuren hebben met een getal van 1 tot 7. Je legt het spel klaar door 4 speelkaarten open te leggen met 4 opdrachtkaarten er boven. Spelers moeten in een beurt steeds 1 kaart op een kaart in het midden leggen. Hierbij moeten ze dezelfde kleur of hetzelfde getal spelen als de kaart eronder. Op deze manier kan je de opdrachten voltooien. Een opdracht kan bijvoorbeeld zijn dat er 3 oranje kaarten moeten liggen. Het kan dus ook zo zijn dat aan het begin van het spel gelijk een opdracht vervuld is! Aan het eind van je beurt vul je steeds je hand aan tot 4 speelkaarten. Je mag uiteraard niet communiceren tijdens het spel!

Als alle opdrachten voltooid zijn winnen de spelers het spel. Is dit niet het geval? Dan verlies je het spel helaas.

Beoordeling

Cahoots is een slim, snel, maar super leuk kaartspel. Dit coöperatieve kaartspel heb je binnen minder dan 5 minuten uitgelegd en op tafel liggen, maar heeft de potentie om je urenlang te boeien. Je speelt een potje namelijk in minder dan 30 minuten, maar het is zo verslavend dat het nooit bij één potje blijft. Cahoots speel je altijd minimaal 2 keer achter elkaar, maar vaak zelfs meer!

Wij spelen niet vaak kleine kaartspelletjes, maar leren ze toch steeds meer te waarderen. Cahoots is een van de spelletjes die daarvoor gezorgd heeft. Dit spel is simpel, maar het werkt ontzettend goed. Ondanks dat het simpel is, moet je Cahoots niet onderschatten, het is namelijk nog knap lastig om te winnen! Tijdens de laatste momenten van Cahoots zitten wij vaak op het puntje van onze stoel. Gaan we het halen, of niet? Wanneer je het niet haalt, wil je natuurlijk meteen weer opnieuw spelen. Haal je het wel? Dan heb je sowieso een goede avond met je vrienden of familie. Dit coöperatieve spel is erg goed voor de team spirit. Heeft jouw vriendengroep moeite met samenwerken tijdens de grotere coöperatieve spellen? Misschien kun je voortaan eerst beginnen met een potje Cahoots!

Gelukkig hoef je Cahoots niet alleen met een grote vriendengroep te spelen. Cahoots werkt namelijk erg goed met verschillende spelersaantallen en verschillende soorten spelers. Cahoots is leuk met een groepje van 4, maar zeker ook met 2 spelers. Een snel spelletje tussendoor met ervaren bordspelspelers? Ook dan is Cahoots leuk. Speel je met mensen die bijna nooit een spelletje spelen? Dan zal Cahoots zeker in de smaak vallen. Vanwege de combinatie van de simpele spelregels, maar het uitdagende spel, is Cahoots een goede keuze voor allerlei soorten groepen en spelers. Het is nooit verkeerd om dit kleine spelletje in de buurt te hebben. Op BoardGameGeek hebben we zelfs gelezen dat je dit spel solo kan spelen!

Het verrassende aan Cahoots is dat het ook leuk blijft na meerdere potjes. Er zit een flinke stapel opdrachtkaarten in, waardoor je bij meerdere potjes telkens weer een nieuwe kaart tegenkomt. Dit houdt het spel, ook als je het vaker speelt, interessant. Daarnaast is de combinatie van opdrachtkaarten altijd anders. Je weet nooit wat er op tafel komt en wat je in je handen krijgt. Ook kun je Cahoots op verschillende moeilijkheidsgraden spelen. Heb je het idee dat het te makkelijk wordt? Dan maak je het eenvoudig moeilijker door meer opdrachtkaartentoe te voegen.

Voor een klein kaartspelletje is Cahoots ontzettend verrassend en veelzijdig. Dit spel biedt voor allerlei doelgroepen en spelersaantallen veel speelplezier. Bij ons komt dit spel vaak op tafel. Wij hebben telkens weer zin om nieuwe mensen aan dit spel te introduceren, want het valt vaak in de smaak. Is jouw interesse gewekt? Twijfel dan niet langer, waarschijnlijk vind jij Cahoots ook erg leuk. En voor de lichte prijs van 10 euro kan je dit echt niet laten liggen!

Plus- en minpunten

+ Leuk thema
+ Toegankelijk
+ Hoge herspeelbaarheid

– Kan voor ervaren speler diepgang missen
– Sommige kaarten zijn multi-interpretabel

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door White Goblin Games.