Uitgever
Geronimo Games
45
minuten
€23
prijs
2-4
spelers

Speluitleg
Bruxelles 1897 is een kaartspel gebaseerd op het bordspel Bruxelles 1893. De Wereldbeurs opent zijn deuren en Art Nouveau neemt de straten van Brussel over. Jij wilt natuurlijk ook dat jouw naam de geschiedenisboeken in komt. Dit doe je door indrukwekkende gebouwen te bouwen, kunst te kopen en te netwerken met edelmannen.
Bruxelles 1897 wordt over 4 rondes gespeeld. Elke speler krijgt aan het begin 5 architectkaarten die je in kan zetten om acties uit te voeren. Op het midden van de tafel liggen 4 kolommen met actiekaarten. Deze actiekaarten kan je kopen om punten mee te scoren en bonussen vrij te spelen.
Je begint met het opzetten van het spel. Aan de bovenzijde van het speelveld leg je het spelbord met de rondestenen erop. Hier onder leg je de Brusselkaarten en de gevangeniskaart. Daar weer onder leg je de Art Nouveau zone met actiekaarten. Er zijn verschillende soorten actiekaarten, namelijk: Creatie, verkoop, aanbesteding, constructie en invloed. Je pakt bij het bereiden van de Art Nouveau zone 3 kaarten uit elke stapel met actiekaarten. Deze schud je door elkaar en leg je in de Art Nouveau zone neer in de vorm van 4 kolommen met elk 3 kaarten. Onder elke kolom leg je ook een willekeurige bonuskaart. Aan de onderkant leg je de 5 stapels actiekaarten met hun aflegstapel. Als dit klaar ligt ben je klaar om aan het spel te beginnen!
Het spel wordt zoals gezegd over 4 rondes gespeeld. Je kan acties uitvoeren met behulp van architectkaarten. Deze kaarten hebben een voor en achterkant met een verschillende waarden. Dit moet je betalen om de actiekaarten uit te voeren. Je voert een actie uit door de actiekaart in de zone Art Nouveau te vervangen met jouw architectkaart. De acties die je uit kan voeren zijn als volgt:
Zone Art Nouveau
Creatie: Leg het kunstwerk open voor je neer. Je moet een kunstwerk in je bezit hebben om de actie ‘verkoop’ uit te kunnen voeren.
Verkoop: Leg de geldkaart voor je neer zodat de zijde van 3 BEF zichtbaar is. Leg hiervoor een van je kunstwerken af. Je kan het geld van de verkoop niet gebruiken om te betalen voor je zojuist gespeelde architectkaart.
Aanbesteding: Om de actie Constructie uit te voeren heb je bouwmaterialen nodig. Deze leg je open voor je neer. Een kaart toont steeds 2 bouwmaterialen (ijzer, steen en/of hout).
Constructie: Pak een kaart met een huis en leg deze open voor je neer. Je betaalt hiermee met bouwmaterialen (en zoals altijd je architectkaart). Voor het eerste huis heb je 1 bouwmateriaal nodig, dan 2 enzovoorts. Je ontvangt direct 1 overwinningspunt voor elk verschillend type bouwmateriaal dat je gebruikt voor de constructie.
Invloed: Je mag onmiddellijk het effect van de edelman gebruiken, deze geven allemaal verschillende bonussen. Een bonus is bijvoorbeeld dat je op het spoor van Adel een plek vooruit mag. Daarna mag je hem afleggen of voor de rest van het spel bij je houden. Je mag geen twee dezelfde edelmannen hebben. Als je een edelman gebruikt hebt gebruikt draai je hem die ronde om.
Tentoonstelling: Met de expokaart start je een tentoonstelling. Je mag beginnen met het tentoonstellen van kunstwerken. Hierna mag iedereen steeds om de beurt een kunstwerk tentoonstellen. Je mag nooit 2 dezelfde type kunstwerken in de tentoonstelling hebben. Voor elk tentoongesteld kunstwerk krijg je 2 overwinningspunten. Je krijgt de kunstwerken na afloop terug.
Zone Brussel
Als je geen geld meer over hebt kan je architectkaarten gebruiken om acties in de Zone Brussel uit te voeren. Er zijn hier 3 acties die je uit kan voeren.
Beurs: Je ontvangt direct 5 BEF
Stadhuis: Activeer 1 of meerdere edelmannen en voer direct hun effect uit. Het aantal edelmannen dat je mag activeren hangt af van het spoort van Adel (1 tot 5).
Jubelpark: Je mag hier een Art Nouveau actie naar keuze uitvoeren. Kies je voor de actie creatie, aanbesteding, constructie of invloed, trek dan de eerste 2 kaarten van hun respectieve stapels. Je moet wel nogsteeds een kunstwerk afgeven voor de verkoop en bouwmaterialen voor je constructie.
Einde van de ronde
Aan het einde van de ronde ga je meerderheden bepalen. Er zijn 3 soorten meerderheden.
Kolommen: Per kolom bepaal je welke speler de hoogste totale waarde van architectkaarten heeft. Deze speler ontvangt direct de bonus onder die kolom. Is er een gelijkspel, dan krijgen alle betrokken spelers de bonus.
Wapenschilden: Elk kruispunt dat door 4 architectkaarten in de zone Art Nouveau wordt gevormd, vormt een wapenschild. Voor elk afgewerkt wapenschild ontvangt de speler met de meerderheid aan architectkaarten in dat wapenschild overwinningspunten gelijk aan de positie op het spoor van Prestige.
Brussel: Als je de meerderheid hebt in de Zone Brussel leg je een van je architectkaarten in de gevangenis. Deze kan je alleen terugnemen met een kolombonus of een nobelman.
Einde van het spel
Na de 4e ronde is het spel afgelopen en worden de punten bij elkaar opgeteld. Je ontvangt overwinningspunten voor huizen, bouwmaterialen en de expokaart. Elke edelman kost aan het eind 2 BEF, als je dat niet kan betalen kost het je 3 overwinningspunten. Daarnaast krijgen de spelers met een meerderheid in de kolommen ook nog de bonus op de onderste helft van de bonuskaart. Hier kan je bijvoorbeeld nog punten voor geld of kunstwerken voor krijgen. Degene met de meeste punten wint het spel!


Beoordeling
Bruxelles 1897 is een erg interessant kaartspel. Interessant vanwege het spelmechanisme waarbij je je kaarten als workers gebruikt, maar ook interessant vanwege de gedachten die het spel bij ons teweeg bracht. Zelf hebben wij het bordspel Bruxelles 1893 nog nooit gespeeld. Bruxelles was ons dus nog niet bekend. In eerste instantie waren we best sceptisch omdat het thema en de artwork ons niet aanspreekt. Tijdens het spelen van het eerste potje kregen we ook niet meteen de ‘wow’ factor. De verrassing kwam later! Een paar uur na ons eerste potje begon het te kriebelen om nog een keer te gaan spelen. We bleven maar nadenken over de verschillende tactieken en manieren waarop je punten kon scoren. Bruxelles 1897 liet ons niet zomaar meer los! Inmiddels vinden wij het een erg geslaagd kaartspel.
Dit kaartspel zit bomvol tactiek en weinig geluk. Er zijn veel verschillende soorten strategieën die je kunt gebruiken om de overwinning binnen te slepen. Het is ontzettend leuk om te ontdekken wat het beste werkt en om zo steeds betere scores te behalen. Toen wij dit eenmaal doorhadden maakte het eigenlijk niet meer uit dat het thema ons niet echt aansprak. Tuurlijk, het is nog leuker als het thema van een spel je kan verleiden, maar bij Bruxelles zit het echt in het spel zelf.
Het thema is in onze ogen niet heel aantrekkelijk en een beetje vaag, hierdoor stap je in het begin ook niet echt makkelijk in het spel. Soms is een spel heel thematisch en spreken de acties voor zich. Bij Bruxelles moesten we echt even nadenken over de mogelijkheden die we hadden voor onze acties. Als je hier doorheen kunt komen en het spel goed leert kennen dan is dit ook geen probleem meer. Na 2 of 3 potjes is het heel duidelijk wat je allemaal kunt doen en is het eigenlijk ook een redelijk simpel en snel spel. Het duurt namelijk ook maar 4 rondes dus je kunt snel nog een potje spelen om een nieuwe tactiek uit te proberen en deze keer je tegenstander misschien wel te verslaan.
Wij zijn aangenaam verrast door Bruxelles 1897 en dat vinden we erg leuk! Soms kunnen spellen er heel leuk uitzien maar qua gameplay teleurstellen. Bruxelles blies ons qua thema en artwork misschien niet omver, maar de gameplay stelt zeker niet teleur! Als je op zoek bent naar een leuk en strategisch kaartspel en fan bent van worker placement, dan kunnen we Bruxelles 1897 zeker aanraden!

Spelen met 2 spelers
We hebben nog niet de kans gehad met Bruxelles 1897 met meerdere spelers te spelen. Wat ons betreft is het een erg leuk kaartspel om met 2 spelers te spelen. Er is een kleine aanpassing in de spelregels voor een spel met 2 spelers waardoor het net iets spannender is. We kunnen ons voorstellen dat het met meerdere spelers nog een fellere strijd is. We zijn zeker benieuwd hoe het speelt met meer spelers, maar zijn ook fan van de snelheid waarmee je een potje met 2 spelers kunt spelen.
Plus- en minpunten
+ Super tactisch kaartspel
+ Weinig geluk
– Thema en artwork spreken ons niet aan
– Sommige strategieën zijn overduidelijk sterker dan andere