Review: Brass Birmingham

In Brass Birmingham groei je industrieën en bouw je netwerken tijdens de industriële revolutie.

Uitgever

Roxley Games

120
minuten

€70
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

Brass: Birmingham is een economisch strategiespel wat zich afspeelt tijdens de industriele revolutie. Je gaat als ondernemers tegen elkaar concurreren door netwerken en industrie te bouwen en daarmee het meeste geld te verdienen.

Het spel speelt zich af over 2 fases. De bootfase en spoorfase. Dit houdt in dat je in de bootfase alleen maar netwerken mag vormen door boten op kanalen te leggen. In de spoorfase is dat hetzelfde maar dan voor spoorwegen. In je netwerken kan je door kaarten af te leggen bouwen. Gebouwen pak je vanaf je spelersbord en worden steeds beter naarmate je er meer van bouwt. Om deze gebouwen te bouwen moet je geld betalen en soms kool of ijzer. Kool of ijzer krijg je uit eerder gebouwde mijnen. Als je een mijn leeg maakt of een gebouw verkoopt mag je dit gebouw omdraaien en krijg je extra inkomen voor de volgende rondes.

Aan het einde van beide fases tel je alle punten van gebouwen in je netwerk bij elkaar op. Je krijgt dus alleen punten voor omgedraaide gebouwen als je er een boot of een trein aan vast hebt zitten. Als je een boot of trein naast een omgedraaid gebouw van een tegenstander hebt liggen krijg je daar ook de punten voor. Na het tellen van de punten van de bootfase haal je alle boten van het speelbord af en alle gebouwen die niet goed genoeg zijn voor de spoorfase. Vanaf het begin moet je je dus heel bewust zijn van waar iedereen bouwt en waar het slim is om jouw netwerk te gaan bouwen. Aan het einde van de spoorfase is het spel afgelopen en tel je alle punten bij elkaar op. Degene met de meeste punten is uiteraard de winnaar!

Beoordeling

Brass Birmingham is een spel dat wij in eerste instantie niet zouden toevoegen aan onze collectie. Ondanks dat we het spel er op tafel wel mooi uit vonden zien, sprak het thema ons totaal niet aan. We kwamen er op deze manier achter dat een leuk, pakkend thema voor ons toch wel echt belangrijk is. Toch zijn we overstag gegaan! Brass Birmingham staat namelijk op de 3e plaats in de BGG rank. Daarnaast horen we altijd zoveel positieve verhalen over dit spel. We konden dan ook niet anders dan zelf ontdekken waarom dit spel zo geweldig is. We kunnen alvast verklappen dat we blij zijn dat we Brass een kans hebben gegeven!

Wat het thema betreft zijn we nog steeds geen fan van Brass Birmingham. We weten zeker dat we het spel nog leuker hadden gevonden wanneer er een leuker thema overheen gegoten was. Wat het spel betreft, kunnen we nu zeker zeggen dat Brass Birmingham een super goed spel is! We waren in het begin een beetje geïntimideerd door het spel en de regels, maar dit bleek nergens voor nodig. We hebben de eerste keer een oefen potje gespeeld en daarna hadden we het spel eigenlijk meteen onder de knie. In principe heb je maar een bepaald aantal acties dat je iedere beurt kunt uitvoeren. Deze acties zijn duidelijk en zorgen ervoor dat het spel niet te lastig te begrijpen is.

Brass Birmingham is een sterk spel dat op alle vlakken gestroomlijnd voelt. Het spel speelt lekker weg en ondanks de hoge complexiteit volgens BGG kun je redelijk snel doorspelen. Er zitten ontzettend veel tactische en strategische opties in het spel. Het is ontzettend leuk om met de verschillende mogelijkheden te experimenten en te kijken waarmee je het meeste succes kunt behalen. Omdat het zo leuk is om al deze wegen naar de overwinning uit te proberen, zit het met de herspeelbaarheid van Brass wel goed!

Het spelen van Brass duurt gemiddeld 120 minuten, wat ons betreft is dit aan de lange kant voor een spel. Persoonlijk vinden wij het leuker om in die tijd 2 spellen te kunnen spelen. In eerste instantie dachten we dat Brass wel korter kon, maar bij nader inzien verlies je dan een deel wat zo leuk is aan het spel, namelijk het opbouwen van een goede motor. Soms voelt het in Brass door de duur van het spel wel een beetje alsof je 2 uur lang dezelfde 5 acties aan het uitvoeren bent. Wanneer je het spel gaat waarderen voor wat het is en je verdiept in de mogelijkheden dan neemt dit gevoel gelukkig wel af. Inmiddels vinden wij het juist heel leuk om te gaan zitten voor een uitgebreid potje Brass en om onze hersenen te kraken over de verschillende tactieken en strategieën. 

Wat Brass Birmingham betreft is ons advies, laat je niet afschrikken door het thema! Als je benieuwd bent naar Brass, doe het dan gewoon! Wij zijn positief verrast door Brass en zijn blij dat we het spel een kans hebben gegeven. Wat ons betreft is Brass een waardige toevoeging aan je collectie als je houdt van wat zwaardere en strategische spellen!

Plus- en minpunten

+ Uitdagende tactische gameplay
+ Duidelijke regels
+ Mooie componenten

– Thema spreekt ons niet aan
– Lange speelduur

of:

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door Roxley Games.