Uitgever
Pegasus Spiele
70 – 100
minuten
€50,00
prijs
1-4
spelers

Speluitleg
Dit spel van Stefan Feld, Bonfire, speelt zich af in een fantasiewereld. De bonfires zijn bronnen van licht, warmte en energie, gecreëerd door de hoeders van het licht. Deze vreugdevuren waren een lichtpuntje op de donkere planeet. Waren inderdaad, want de hoeders van het licht hebben de vreugdevuren laten uitgaan. De bewoners van de steden namen de bonfires voor lief. De hoeders van het licht waren hierdoor teleurgesteld en besloten de vreugdevuren te doven. De bewoners moesten hierdoor de steden verlaten. Maar de gnomen hebben ook behoefte aan het licht en de warmte van de vreugdevuren! Zij zullen de hoeders van het licht moeten overtuigen om de vreugdevuren weer aan te steken. Hiervoor zullen ze opdrachten uit moeten voeren om het vertrouwen van de hoeders weer te winnen.
In Bonfire speel je als een van de gnomen die naar de stad gekomen is om de hoeders van het licht te overtuigen om de vreugdevuren weer aan te steken. De speler die er het beste in slaagt om het vertrouwen van de hoeders te winnen en de meeste vreugdevuren weer laat branden, wint het spel!
Bonfire speelt zich af in verschillende rondes. Spelers kunnen om de beurt verschillende acties uitvoeren. Het aantal rondes is vooraf niet bekend. Het spel gaat door totdat er een bepaald aantal leerlingen bij de hoge raad staan. In een spel met 2 spelers zijn dit 7 leerlingen.


Als je aan de beurt bent kun je 3 verschillende acties uitvoeren. We leggen de acties hieronder uit.
1. Een lottegel plaatsen en actiefiches nemen
Je begint het spel met 5 actiefiches. Wanneer je nog maar 1 actiefiche in je voorraad hebt liggen mag je een lottegel plaatsen uit je eigen actieoverzicht. Dit moet altijd de bovenste of onderste tegel zijn. Je plaatst de tegel op je spelersbord, aangrenzend aan een andere lottegel. Dit mag zowel horizontaal als verticaal. Zodra je een lottegel plaatst krijg je de actiefiches die hierop afgebeeld staan. Plaats je een blauwe tegel aangrenzend aan een andere blauwe tegel? Dan krijg je 2 blauwe actiefiches. Daarnaast kun je de bonussen die op je spelersbord staan krijgen door hier een lottegel overheen te leggen. Er zijn 7 verschillende soorten actiefiches.
2. Een actie uitvoeren door een actiefiche te spelen
Als je actiefiches in je bezit hebt kun je deze spelen om verschillende acties uit te voeren:
Een weg bouwen voor de hoeders van het licht
Wanneer je een of meerdere groene fiches speelt mag je maximaal 1 weg bouwen. Deze wegen heb je nodig zodat de hoeders van het licht hierover kunnen lopen richting jouw vreugdevuur. Wanneer je een hoeder over deze wegen laat lopen ontvang je goederen. Daarnaast kunnen de wegen je op verschillende manieren punten opleveren.
Vaar met je schip richting een eiland
Door een blauw fiche te spelen mag je over 1, 2 of een onbeperkt aantal routes varen met je schip. Je kunt met je schip naar 2 verschillende soorten eilanden gaan. Een eiland waar je een opdracht kunt halen of een eiland waar je extra hoeders op kunt halen. Als je bij een eiland staat dan mag je meteen een opdracht ontvangen door het rode fiche te spelen.
Offer 2 goederen en ontvang een opdracht van het eiland
Als je met je schip bij een eiland staat kun je dus meteen een opdracht ontvangen. Je levert hiervoor een rood fiche in. Daarnaast moet je 2 offers brengen aan het eiland. Je betaalt dus 2 goederen: het item dat afgebeeld staat op het eiland en een van de offerschalen uit je actieoverzicht. Na het brengen van je offer mag je de opdracht plaatsen op een lege plek op je speelbord. Daarnaast kun je ook een hoeder ophalen bij verschillende eilanden. Hiervoor moet je een grijs fiche inleveren.
Een hoeder ophalen van een eiland of een hoeder door je stad laten lopen
Het grijze fiche kun je dus gebruiken om een hoeder op te halen van het eiland. Daarnaast kun je het grijze fiche ook inzetten om 1 of meerdere hoeders door je stad te laten lopen. Op deze manier kun je zoals we eerder omschreven goederen verzamelen. Heb je al een opdracht voltooid? Dan heb je al een vreugdevuur in je stad (hierover later meer). Je kunt een hoeder hierheen laten lopen. Aan het einde van het spel krijg je extra punten voor vreugdevuren waar een hoeder naast staat.
Bezoek het grote vreugdevuur en ontvang actiefiches, goederen of portalen
Door een paars actiefiche in te zetten mag je het grote vreugdevuur bezoeken. Door 1, 2 of meerdere fiches in te leveren mag je het vreugdevuur een aantal keer (met de klok mee) draaien. Vervolgens mag je 2 beloningen kiezen van de locatie waar het vreugdevuur naar wijst. Dit kunnen actiefiches, goederen of portalen zijn. De portalen heb je nodig om je wegen aan te laten sluiten op je vreugdevuren. Zonder portaal kunnen de hoeders de oversteek naar je vreugdevuur niet maken. De actiefiches en goederen kun je zoals hierboven beschreven inzetten tijdens je volgende beurten.
Werf een gnoom
Met het bruine fiche kun je een gnoom werven. Er zijn 2 soorten gnooms: specialisten en ouderen. Specialisten geven je voordelen tijdens het spel, zoals bijvoorbeeld het varen van een extra route met je schip. Ouderen geven je extra punten tijdens het spel, zo kun je bijvoorbeeld punten krijgen voor het aantal lottegels op je spelersbord. Op een gnoom staan de kosten afgebeeld. Als je 1 bruin fiche inlevert moet je het middel dat afgebeeld staat op de gnoom 2 keer betalen, als je 2 fiches inlevert dan hoef je dit middel slechts 1 keer te betalen.
3. Voltooi een opdracht en steek het vreugdevuur aan
Zoals eerder omschreven kun je op de eilanden opdrachten halen. Je hebt opdrachten in de kleuren geel, blauw en rood. De kleur geeft de moeilijkheidsgraad aan. De opdrachten leveren een verschillen aantal punten op. Dit kunnen 2 punten zijn maar ook 8. Om de opdrachten te kunnen voltooien moet je aan een bepaalde voorwaarde voldoen. Een opdracht kan bijvoorbeeld zijn dat je een blauwe hoeder moet hebben, dat je 4 goud in je voorraad moet hebben of dat je 3 offers gebracht hebt. Voldoe je aan de voorwaarde van een opdracht? Dan kun je de opdrachten voltooien. Als je een opdracht voltooid hebt dan mag je een vreugdevuur aansteken. Draai het fiche om en plaats hem terug op je speelbord. Na het voltooien van een opdracht mag je de leerling die naast het vreugdevuur staat naar de hoge raad sturen. Je mag deze leerling op 1 van de 8 locaties plaatsen. Iedere locatie geeft je een bepaalde bonus, bijvoorbeeld het ophalen van een extra hoeder of het varen naar een locatie naar keuze.
Naast deze 3 acties heb je nog 1 bonusactie: het inzetten van een raadslid. Op het speelbord staan 5 raadsleden met daarnaast verschillende opdrachten. Zodra je een van deze opdrachten voltooid, bijvoorbeeld het hebben van 7 wegen of portalen, mag je het raadslid inzetten. Dit raadslid zet je op 1 van de 8 locaties bij de hoge raad. Je krijgt ook met het raadslid de bonus van je gekozen locatie.
Het spel gaat door totdat er een bepaald aantal leerlingen bij de hoge raad staan. In een spel met 2 spelers zijn dit er 7, in een spel met 3 spelers 10 en in een spel met 4 spelers 13. Zodra dit aantal leerlingen bij de hoge raad staat heeft iedereen nog 5 beurten. Deze beurten tel je af met de aftelfiches. Besluit je om voor de 5e beurt je spel te stoppen? Dan ontvang je het aantal punten gelijk aan het aantal beurten dat je nog over had. Na deze 5 beurten is het spel afgelopen en is het tijd voor de puntentelling. De speler met de meeste punten, wint het spel! Je ontvangt aan het einde van het spel onder andere punten voor de opdrachten die je hebt uitgevoerd, portalen, hoeders en wegen.


Beoordeling
Bonfire is een spel dat in eerste instantie onze aandacht doordat het spel er zo mooi uitzag op tafel. Het artwork sprak ons erg aan op de foto’s die we voorbij zagen komen. We hebben heel lang getwijfeld over het spel omdat we van veel mensen hoorden dat de regels ingewikkeld waren. Daarnaast lees je in veel beoordelingen dat het thema afschrikt. Inmiddels hebben we het spel zelf al vaak gespeeld en kunnen we onze eigen mening vormen over Bonfire. Wij vinden Bonfire een erg leuk spel! Wat ons betreft viel het uitzoeken van de spelregels erg mee. Maar misschien viel het ons mee omdat we op het ergste voorbereid waren.
Wat het thema betreft begrijpen we wat veel mensen zeggen. Het is een beetje een vreemd thema dat zeker niet op alle vlakken logisch in elkaar zit. Het thema sluit niet logisch aan op de gameplay. Toch schrikt het thema ons niet af. We vinden het spel er leuk uitzien en ondanks dat het thema ons niet direct aanspreekt, vinden we dat Bonfire erg goed in elkaar zit. Je moet echt even in het spel komen. Sommige acties sluiten namelijk niet meteen logisch aan op het verhaal. Maar zodra je Bonfire vaker gespeeld hebt krijg je door hoe de gameplay in elkaar zit. Er zitten ontzettend veel verschillende spelmechanismen in Bonfire. Deze verschillende mechanismen zijn goed op elkaar afgestemd en vormen samen een erg uitdagend spel! Naast de grote hoeveelheid spelmechanismen biedt Bonfire ook een erg hoge herspeelbaarheid. De combinatie van bijvoorbeeld andere opdrachten en gnoomkaarten zorgt ervoor dat ieder potje weer anders is. Dit betekent dus veel speelplezier voor een langere periode.
Bonfire is een van onze zwaardere spellen. Toch vinden we Bonfire erg toegankelijk en komt het spel vaak op tafel. Een gemiddeld potje Bonfire duurt minstens een uur. Je zou daarom misschien verwachten dat je hier niet altijd op zit te wachten. Wij houden er normaal gesproken ook van om wat meer verschillende soorten spellen achter elkaar te spelen. Toch kiezen we hier nu regelmatig voor een lekker lang potje Bonfire. We hebben echt gemerkt dat de tijd vliegt tijdens het spelen. Je hebt echt niet door dat je al een uur lang hetzelfde spel aan het spelen bent. Dit komt waarschijnlijk door de sterke combinatie van de verschillende soorten spelmechanismen. Over het algemeen hoef je ook niet erg lang op je beurt te wachten. Dit is altijd fijn, maar zeker bij een spel wat 70 tot 100 minuten duurt.
Het enige wat we soms nog missen in Bonfire is de interactie tussen spelers. De enige interactie die je in het spel eigenlijk hebt is elkaar dwarszitten. Dit doe je waarschijnlijk ook nog niet eens bewust. Het komt alleen best vaak voor dat je net een opdracht of middel wegpakt voor de neus van je tegenstander. Wij vinden het zelf altijd minder leuk om elkaar dwars te zitten tijdens spellen. Het spel was wat ons betreft nog sterker geweest als er een leuke interactie tussen de spelers was toegevoegd. Toch vinden wij Bonfire nog steeds een erg leuk spel.
Als je op zoek bent naar een uitdagend (zwaarder) spel dan is Bonfire zeker een aanrader. Bonfire is het perfecte spel om kennis te maken met wat zwaardere euro games. Hou hierbij wel in je achterhoofd dat je in dit spel niet aan de hand van het thema door het spel geloosd wordt als bij bijvoorbeeld Everdell. Kun je hier doorheen kijken? Dan gaat Bonfire zeker en van je favoriete spellen worden. Dit is bij ons in ieder geval wel zo!

Spelen met 2 spelers
Je kunt Bonfire met 1 tot 4 spelers spelen. Wij vinden Bonfire erg leuk met 2 spelers. Sommige spellen komen met 2 spelers niet helemaal tot hun recht. Dit is met Bonfire zeker wel het geval! Je kunt de acties van je tegenstander goed in de gaten houden en hierop anticiperen. Daarnaast hoef je niet te lang te wachten op je beurt. Dit vinden wij altijd prettig. Wat ons betreft is Bonfire een erg leuk spel voor 2 spelers.
Plus- en minpunten
+ Combinatie van verschillende spelmechanismen
+ Tactisch spel met weinig geluk
+ Erg hoge herspeelbaarheid
– Zwak thema
– Weinig interactie tussen spelers
– Veel opzetwerk