Review: Board Royale

In Board Royale ben je samen met je vrienden op een verlaten eiland gestrand. Waar zijn jullie toe in staat als het op overleven aankomt?

Uitgever

Arvis Games

30-60
minuten

€45
prijs

2-6
spelers

Speluitleg

In Board Royale ben je samen met je vrienden op een verlaten eiland gestrand. Jullie proberen allemaal zo lang mogelijk te overleven, maar alleen de laatst levende persoon kan de winnaar zijn! Om te overleven moet je grondstoffen verzamelen, items maken, aanvallen, verdedigen, ruilen en onderhandelen. Tijdens dit intens en donkere kaartspel leer je je vrienden echt kennen. Waar zijn jullie toe in staat als het op overleven aankomt? Wees gewaarschuwd! Board Royale kan vriendschappen kapot maken. 

 

Board Royale is een turn-based kaartspel voor 2 tot 6 spelers dat werkt als een battle royale. Het doel van het spel is om koste wat het kost te overleven. Aan het begin van het spel krijgt iedereen een aantal grondstoffen om het spel mee te beginnen. Op het speelbord komen 4 items te liggen in het zogenaamde ‘crafting field’. Dit zijn de items die je kunt kopen. Tijdens de eerste ronde krijgt iedereen de kans om nog wat extra grondstoffen te verzamelen en eventueel alvast een item te maken. Dit is de voorbereidingsronde, er kan nog niet aangevallen worden. Gelukkig maar, want je wil goed voorbereid zijn voordat het echte spel start. 

 

Tijdens een dag op het eiland doorlopen alle spelers 2 fases: 

Grondstoffen fase: Tijdens de grondstoffen fase kun je grondstoffen verzamelen door 2 kaarten van de trekstapel te pakken of door 1 grondstof te stelen van een tegenstander. Je mag in totaal 20 grondstoffen in je hand hebben. Krijg je een rugzak te pakken? Dan kun je 4 extra grondstoffen dragen. 
Actie fase: Zodra je je grondstoffen verzamelt hebt begint de echte actie. Tijdens de fase kun je items maken, items gebruiken, ruilen en onderhandelen. Je kunt bijvoorbeeld een shotgun maken en hem meteen gebruiken om je tegenstander aan te vallen. 

In Board Royale zijn je grondstoffen eigenlijk het aantal levens dat je nog hebt. Zodra je geen grondstoffen meer hebt ben je dood en lig je uit het spel. Je moet er gedurende het spel dus voor zorgen dat je genoeg grondstoffen hebt om je staande te kunnen houden als je aangevallen wordt door een tegenstander. Een aanval zorgt er namelijk voor dat je grondstoffen verliest. Als een tegenstander jouw raakt met zijn pijl en boog moet je bijvoorbeeld 2 grondstoffen afleggen. Alleen is er nog één probleem, de items in het crafting field betaal je ook met grondstoffen. Als je de juiste grondstoffen hebt kun je bijvoorbeeld een shotgun of een mes maken. Dit is handig omdat je er tegenstanders mee aan kunt vallen. Je moet er steeds rekening mee houden dat je genoeg grondstoffen in de hand hebt. Een klein rekenfoutje kan je je leven kosten.

Board Royale biedt een hoop variatie en mogelijkheden. In het basisspel zitten al heel veel verschillende soorten kaarten. Zo heb je items die je op elk moment kan gebruiken, zoals een granaat. Deze kun je zelfs gebruiken wanneer je aangevallen wordt door een tegenstander. Daarnaast heb je items waarmee je kunt aanvallen, stelen, verdedigen en hulp-items zoals een rugzak of een EHBO-koffer.

Ben je niet zo’n vechtersbaas? Niet getreurd! Board Royale biedt nog een andere mogelijkheid om het eiland levend te verlaten! Mocht je dus niet zo goed zijn in het aanvallen van je tegenstanders, dan kun je er ook vroegtijdig tussenuit knijpen. Naast wapens kun je namelijk ook ontsnappingsitems kopen. Deze items leveren je punten op. Mocht jij als eerste 10 punten verzameld hebben dan win je het spel. Zo kun je het spel misschien ook wel winnen zonder zelf bloed te vergieten!

Je kunt Board Royale ook in verschillende modes spelen. Zo heb je bijvoorbeeld een speciale mode voor 2 spelers, een versie waarbij je in teams kunt proberen te ontsnappen en een peaceful game. Maar daar houdt het niet op! Er zijn namelijk al 4 uitbreidingen die je aan het spel toe kunt voegen voor eindeloze variatie. Deze 4 uitbreidingen komen standaard bij de survival bundle. 

Military: De military uitbreiding biedt nieuwe wapens en items, zoals een granaat, C4 en een drone. Deze uitbreiding kun je meteen aan het spel toevoegen voor een extra groot aanbod aan items. Bij het aanvallen moet je bij deze uitbreiding ook uitkijken dat je niet op een mijn stapt!
Skills: Met deze uitbreiding kun je in de rol kruipen van verschillende personages zoals de dief, de diplomaat en de dokter. Dit personage komt met speciale kaarten die je extra voordelen en items geven. 
Disaster: Deze uitbreiding kan het spel voor iedereen wat moeilijker en wat makkelijker maken. Deze uitbreiding bevat extra items en een nieuwe stapel met ‘disaster’ kaarten. Aan het begin van iedere dag draaien de spelers een disaster kaart om. Op deze kaart kunnen hele vervelende weersomstandigheden staan zoals sneeuw. Wanneer het sneeuwt kan niemand grondstoffen verzamelen. Gelukkig kan na regen ook zonneschijn komen. En wanneer de zon schijnt krijgt iedere speler juist extra grondstoffen. Met de nieuwe items kun je jezelf tegen het weer beschermen. Een regenjas wel eens van pas komen als je met deze uitbreiding speelt. 
NSFW: De uitbreiding NSFW maakt van Board Royale een nog leuker party spel. Deze uitbreiding komt met een grote stapel nieuwe (18+) kaarten. Aan het begin van je beurt mag je altijd een NSFW kaart pakken van de stapel. Deze uitbreiding biedt kaarten zoals russische roulette. Wanneer iemand deze kaart trekt moeten alle spelers 1 voor 1 een kaart van de item stapel pakken totdat iemand een kogel raapt. Deze persoon heeft flinke pech en moet dan 8 grondstoffen afleggen. 

Beoordeling 

Board Royale is een leuk en spannend party spel met een sterk en goed uitgewerkt thema. Het spel zit goed in elkaar en ziet er mooi uit. Het thema is in alle kaarten en in het speelbord doorgevoerd. Wij vinden het erg fijn dat er een speelbord bij zit. Dit voegt toch wat extra’s toe aan de speelervaring. 

Je hebt tijdens het spel ontzettend veel interactie met elkaar en het spel is uitermate geschikt om met een grotere groep te spelen. Sterker nog, het spel komt het beste tot zijn recht vanaf 4 spelers. Het is een snel spel met veel actie. Daarnaast is het ook constant erg spannend. Door een klein foutje kun je zomaar je leven verliezen. Iedereen is tijdens het spelen op zijn hoede en zit eigenlijk op het puntje van zijn stoel. 

Het spel biedt eindeloze mogelijkheden met de verschillende kaarten, modes en uitbreidingen. Ieder spel is anders. Wij hebben al heel wat potjes gespeeld maar komen nog steeds iedere keer nieuwe items en kaarten tegen.  Daarnaast is er heel veel ruimte om je eigen spel te creëren met je eigen regels. De makers moedigen dit ook aan in de spelregels. Je kunt zelf het spel creëren waar jij en je vrienden op dat moment zin in hebben. 

Spelen met 2 spelers

We kunnen met zekerheid zeggen dat Board Royale het beste tot zijn recht komt in een grotere groep. We hebben het spel op verschillende manieren met 2 spelers gespeeld. We vinden het spel dan nog steeds erg leuk, maar lopen soms wel tegen wat dingen aan. Een potje met 2 spelers is soms bijvoorbeeld wel erg snel afgelopen. Wij hebben ondervonden dat je in een normaal duel potje al op de eerste dag dood kunt zijn. Dit bederft de spelervaring wel een beetje.
De makers zijn zich hiervan bewust en doen hun uiterste best om het spel te verbeteren. Ze werken op dit moment aan een update voor de regels zodat het spel ook met 2 spelers wat beter gebalanceerd is. Gelukkig is het ook erg makkelijk om de spelregels zelf aan te passen. Door de juiste mode te kiezen en met wat creativiteit je eigen regels te bedenken om je al een heel eind. Wij spelen erg graag de duel mode in combinatie met de peaceful mode samen met alle uitbreidingen. 

Plus- en minpunten 

+ Goed uitgewerkt thema
+ Unieke battle royale ervaring
+ Veel variatie en hoge herspeelbaarheid
+ Perfect als party spel
+ Veel actie en interactie

Sommige situaties kunnen wat onduidelijk zijn door de combinatie van verschillende kaarten
Een spel met minder spelers kan erg snel voorbij zijn
Als je dood bent kun je niets anders doen dan wachten tot de andere spelers klaar zijn 

 We hebben regelmatig contact gehad met Arvis Games over onze ervaring en het spelen met 2 spelers. We kunnen ze alleen maar prijzen over de manier waarop ze feedback ontvangen en wat ze hiermee doen. Ze zijn ontzettend betrokken bij de spelers. Ze doen hun best om een kaartspel te creëren waar iedereen de ultieme battle royale ervaring in kan beleven. 

Op dit moment zijn de makers bezig met het ontwikkelen van nieuwe uitbreidingen. Deze uitbreidingen zullen nieuwe modes bieden zoals co-op, semi co-op en een non-eliminatie mode. De campagne zal binnenkort op Kickstarter verschijnen! 

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door de uitgever.