Uitgever
Stonemaier Games
45-60
minuten
€50
prijs
2-7
spelers

Speloverzicht
Between Two Castles of Mad King Ludwig is een tegellegspel wat je semi coöperatief speelt. Je gaat werken aan de bouw van 2 kastelen tussen jou en je buren. Je speelt dus zowel tegen als samen met je buren!
In Between Two Castles heb je geen eigen kasteel. Je speelt namelijk samen met je buren om de kastelen die tussen jullie in liggen te bouwen. Elk kasteel begint met een troonzaal waar je nieuwe kamers aan kan leggen. Het spel speelt zich af in 2 rondes. Aan het begin van een ronde pak je een stapel met tegels. Hier staan kamers op waarmee je op een bepaalde manier punten kan scoren. Je mag steeds door een stapel met tegels kijken en er 2 uitkiezen. Eén tegel leg je aan in het kasteel links en rechts van je. Hierbij mag je overleggen met je beide buren. Na het leggen van de tegels geef je de stapel met tegels door aan je linker of rechter buur.
Het aanleggen van tegels gaat wel gepaard met een paar regels. Je mag kamers maar op bepaalde plekken leggen. Ook moet je er rekening mee houden dat kamers op andere manieren punten scoren. Zo krijg je voor bepaalde kamers meer punten voor bijvoorbeeld het aantal slaapkamers in je kasteel. Op deze manier probeer je de meeste punten te scoren. Het is hierbij de kunst om in de gaten te houden of je buur daar niet meer aan heeft dan jou en er met de winst mee vandoor gaat.
Na 2 rondes is het spel afgelopen en tel je alle punten bij elkaar op van de kastelen. Iedereen kan hier 1 kasteel doen. Je krijgt uiteindelijk de punten voor het kasteel met de minste punten naast je. Het kan dus zomaar zijn dat je superhard gewerkt hebt aan een kasteel maar daar niet eens de punten voor krijgt!


Beoordeling
Between Two Castles of Mad King Ludwig is een spel waar wij al erg lang benieuwd naar waren. Na het spelen van Kodama Forest, dat gebruik maakt van hetzelfde semi coöp mechanisme, was onze interesse meteen gewekt. Het is een mechanisme dat je niet vaak ziet in bordspellen, maar wat ons erg goed beviel. Daarnaast ziet Between Two Castles er ontzettend mooi uit en is het van een van onze favoriete uitgevers, Stonemaier Games. Win, win toch?
Between Two Castles is eigenlijk een spel voor 3 of meer spelers. Dit is de reden dat het een tijdje geduurd heeft voordat we het spel daadwerkelijk aan onze collectie toegevoegd hebben. Gelukkig heeft het spel wel een 2 speler variant, waardoor wij het spel ook met 2 spelers kunnen spelen. Het is fijn dat Between Two Castles de 2 speler variant bevat, maar wij zouden zeker niet aanraden om dit spel voor de 2 speler versie te kopen. Dit spel komt namelijk echt het best tot zijn recht met 3 of meer spelers. Met 2 spelers speel je namelijk samen voor het 3e kasteel, namelijk het kasteel van Ludwig. Bij ons zorgde dit ervoor dat we met zoveel dingen tegelijk bezig waren, dat we eigenlijk vergaten om te overleggen over ons eigen kasteel. Dit viel ons tegen, aangezien wij het semi coöp element nou juist het leukste vinden. Een ander nadeel aan het 2 speler spel is het berekenen van de score achteraf. Het berekenen van de score is namelijk een hele opgave, in een 2 speler spel mag je ook nog eens de score voor een extra kasteel berekenen. Dit alles samen zorgt ervoor dat de 2 speler variant van Between Two Castles, ons een beetje teleurstelde. Het voelde meer als ‘werk’, dan een ontspannen spel.
(Tip: Er is een erg handige app beschikbaar in de appstore ‘Castle Appraiser’ die de score voor je berekend aan de hand van een foto. Zeker een aanrader!)
Het spel is pas echt leuk, als je met 3 of meer spelers rond de tafel zit! Dan speel je Between Two Castles zoals het bedoelt is. Je speelt samen, maar toch ook niet. Ondanks dat de spelregels redelijk simpel zijn, vergt dit nog best wat denkwerk. Je moet namelijk de juiste balans vinden tussen helpen en dwarszitten. Bij ons duurde het best een aantal potjes, voordat we doorhadden wat de juiste keuzes waren. Dit zorgt voor een erg interessante gameplay die keer op keer boeiend blijft.
Wat de regels betreft is Between Two Castles op zich een redelijk simpel spel. Wanneer je het spel moet leren, moet je echter wel even geduld hebben. Omdat je op veel verschillende manieren kunt scoren, zijn er veel kleine regeltjes. Dankzij de icoontjes en de fijne reference card, kun je gelukkig toch snel gaan spelen. De icoontjes zijn wel wat klein, maar gelukkig went het snel. De eerste keer spelen haal je misschien nog wat dingen door elkaar, maar daarna wordt het vanzelf allemaal duidelijk. De eerste keer lijkt alles gewoon iets lastiger dan dat het daadwerkelijk is.
Between Two Castles is namelijk een prima toegankelijk spel om met wat minder ervaren spelers te spelen. Dankzij de icoontjes en het feit dat je met 2 mensen samen speelt, kun je het spel op een eenvoudige manier spelen. Wil je een keer iets anders op tafel leggen dan de bekende familiespellen wanneer je vrienden op bezoek komen? Between Two Castles kan zo maar eens een nieuwe favoriet worden!
Wij zouden Between Two Castles zeker aanraden. Niet alleen vanwege het mooie artwork, maar ook vanwege de interessante en erg leuke gameplay. Bij dit spel moet je wel in gedachten houden dat het echt leuker is met meer dan 2 spelers. Als dat geen probleem is voor jou en je medespeler(s), dan is Between Two Castles een erg goede keuze!

Plus- en minpunten
+ Uniek mechanisme
+ Mooie trays
– Minder met 2 spelers
– Score tellen duurt lang